Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Sinfonietta Rīga atklās Pērnavas mūzikas festivālu

Easyget.lv, 16.07.2013. 10:42

Valsts kamerorķestris Sinfonietta Rīga plaši zināmā igauņu izcelsmes amerikāņu diriģenta Kristjana Jervi vadībā kopā ar koncerta solisti vijolnieci Anni Akiko-Meijersu 16. jūlijā plkst. 20.00 Pērnavas koncertzālē atklās igauņu diriģentu Jervi dzimtas organizēto Pērnavas Mūzikas festivālu, informē kamerorķestra pārstāve Baiba Freimane.

Koncertam izvēlētā programma ir krāšņa un daudzpusīga: tajā pārstāvēti gan Johana Sebastiāna Baha, gan Ludviga van Bēthovena un Johannesa Brāmsa darbi. Īpaša intriga ir krievu izcelsmes amerikāņu komponista Džīna Prickera (Gene Pritsker) skaņu kompozīcijas. Viņa daiļrades spektrs ir plašs, iekļaujot repa un ģitārmūzikas elementus un iedvesmojoties no pasaules tautu mūzikas. Šāds gadījums ir arī koncertā atskaņotais darbs Variations on Sakura Sakura, kurā solopartiju izpildīs japāņu izcelsmes vijolniece Anne Akiko-Meijersa (Anne Akiko-Meyers). Īpašs stāsts pavada arī Arvo Perta (Arvo Pärt) Pasakalju vijolei, vibrofonam un klavierēm: skaņdarbs komponēts 2003. gadā kā veltījums spožajam vijolniekam Gidonam Krēmeram sešdesmitajā dzimšanas dienā.

Kamerorķestrim Sinfonietta Rīga ir liels gods sadarboties ar pasaules atzinību guvušo diriģentu Kristjanu Jervi (Kristjan Järvi). Būdams viens no pieprasītākajiem mūsdienu diriģentiem, Jervi savās programmās aizrautīgi iekļauj gan pasaulslavenus, gan mazāk zināmus Arvo Perta, Taņa Duņa, Džona Adamsa, Esas Pekas Salonena un citu komponistu darbus. Igaunijā dzimušais un ASV augušais Kristjans Jervi ir unikāls diriģents, kuram piemīt spēja paplašināt klasiskās mūzikas rāmjus ar svaigām idejām, harizmu un tehnisku veiklību, kas kaldināta pie vairākiem pasaules klases orķestriem.

Pērnavas mūzikas festivāla norise Igaunijas piekrastes kūrortā jau kļuvusi par tradīciju; šogad festivāls norisināsies no 16. līdz 23. jūlijam un piedāvās virkni koncertu un meistarklašu ar izcilu mākslinieku dalību. Festivāla rīkotāji ir Igaunijā sakņotā Jervi dzimta, kuras pārstāvji – Nēme Jervi (Neeme Järvi), Pāvo Jarvi (Paavo Järvi) un Kristjans Jervi – ir izcili diriģenti. Šīs ģimenes rīkotais Pērnavas Mūzikas festivāls un Jervi akadēmija 2013 (Järvi Akadeemia) turpina gadu desmitiem ilgās Pērnavas muzikālo vasaru tradīcijas.

www.sinfoniettariga.lv
www.parnumusicfestival.ee

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV