Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Liepājas Ērģeļmūzikas festivālu noslēgs ērģelnieks Tarass Bagiņecs no Krievijas

Easyget.lv, 24.09.2013. 16:00

Ceturtdien, 26. Septembrī plkst. 18.00 Sv. Trīsvienības katedrālē ar izcilā krievu ērģelnieka Tarassa Bagiņeca koncertu „Ģēnija atdzimšana” noslēgsies 12.Liepājas Ērģeļmūzikas festivāls. Tā būs 1840. gada Fēliksa Mendelszona - Bartoldi Leipcigas Tomasa baznīcā organizētā koncerta rekonstrukcija, pateicoties kuram Johans Sebastians Bahs tika no jauna atklāts un novērtēts.

Johans Sebastians Bahs šodien ir viens no vispopulārākajiem komponistiem. Ar viņa darbiem iepazīstas ikviens, kurš mācās mūziku. Taču tas ne vienmēr ir bijis tā. Pēc Baha nāves 1750. gadā tā laika sabiedrībai komponists šķita vecmodīgs un neinteresants. Bahs tika ignorēts pat Leipcigā (Vācija), kur viņš bija pavadījis daudzus gadus. 19.gs. sākumā neviens viars neklausījās Baha mūziku. Viņš būtu palicis aizmirsts, ja vien ļoti slavens, jauns un talantīgs mūziķis – Fēlikss Mendelszons Bartoldi neatjaunotu dižā ģēnija slavu. Šī būs Mendelszona organizētā un Leipcigas Tomasa baznīcā notikušā 1840. gada 6. augusta koncerta rekonstrukcija. Tieši šādu progrmmu bija izvēlējies Mendeslzons, lai no jauna pasaulei rādītu Baha darbus un vāktu ziedojumus komponista piemineklim. Koncertā „Ģēnija atdzimšana” slavenā krievu ērģelnieka Tarasa Bagiņeca izpildījumā skanēs Johana Sebastiana Baha un Fēliksa Mendelszona darbi.

Ērģelnieks Tarass Bagiņecs beidzis Harjkovas Mākslu institūtu, Sanktpēterburgas Valsts Universitāti, iegūstot maģistra grādu mākslās un humanitārās zinātnēs. Savas prasmes pilnveidojis pie ievērojamākajiem Eiropas profesoriem: Heinriha Valtera (Vācija), Mihaela Redulesku (Austrija), Hansa Fagisua (Šveice), Zigmunda Satmari (Vācija), Ludgera Lomanna (Vācija). Tarass Bagiņecs ir arī Starptautiskā Ukrainas Baha festivāla rīkotājs un muzikālais direktors. Kopš 2002.gada viņš ir Sverdlovskas Valsts akadēmiskās filharmonijas solists (Jekaterinburga, Krievija). Mākslinieks uzstājies Ukrainā, Krievijā, Vācijā, Itālijā, Francijā, Šveicē, Dānijā, Čehijā, Lietuvā, Latvijā, Austrijā, Polijā, Moldovā. Kopš 2011.gada Tarass ir starptautiskā festivāla „Bach-fest” mākslinieciskais vadītājs (Jekaterinburga, Krievija). Šobrīd Tarass Bagiņecs ir viens no piepreasītākajiem un aktīvi koncertējošiem ērģelniekiem Krievijā. Viņa koncerttūres aptver praktiski visas Krievijas pilsētas, prestižākās koncertzāles Vācijā, Francijā, Itālijā. Viņš ir spēlējis Eiropas slavenākajos dievnamos uz vēsturiskām 17.-19. gadsimta ērģelēm. Paralēli muzicēšanai, Tarass ir zināms arī kā ērģeļu atjaunošanas eksperts, kas pēdējos gados ir iesaistījies vairākos ērģeļu restaurācijas projektos, kā arī jaunu ērģeļu būves projektos.

Biļešu cenas uz koncertiem ir Ls 3, skolēniem, studentiem, pensionāriem – Ls 2. Bērniem līdz 7 gadu vecumam - par brīvu. Biļetes var iegādāties „Biļešu paradīzes” kasēs, internetā www.bilesuparadize.lv un stundu pirms koncerta tā norises vietā.

Festivāls notiek ar Liepājas Kultūras pārvaldes, Valsts Kultūrkapitāla fonda, un VSIA Latvijas koncerti atbalstu.

Plašāka informācija par Liepājas Ērģeļmūzikas festivālu atrodama nodibinājuma Via Cultura mājas lapā www.viacultura.lv un www.liepajaskultura.lv.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV