Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Editors: Jaunākā albuma dziesmas ir labākās, ko jebkad esam sarakstījuši

Reinis Graudiņš, 01.10.2013. 19:30

Pēc piedzīvotajām sastāva izmaiņām albuma "The Weight of Your World" tūres ietvaros britu alternatīvā roka apvienība Editors viesojas arī Rīgā.
Editors: Jaunākā albuma dziesmas ir labākās, ko jebkad esam sarakstījuši

Pāris stundas pirms kāpšanas uz koncertzāles Palladium skatuves sarunai par ASV veikto ierakstu, jauno dalībnieku iekļaušanos Editors sastāvā un atgriešanos uz skatuves piekrita grupas bundzinieks Eds Lejs (Ed Lay) un ģitārists Džastins Lokijs (Justin Lockey)

Vasaras mēnešos jūs bijāt diezgan aizņemti, vairāki festivāli, ieskaitot Redingu un Glastonberiju. Kas visspilgtāk ir palicis atmiņā?

Džastins: Glastonberijas festivāls bija lielisks, tāpat arī Lowlands festivāls Nīderlandē.

Eds: Jā, Lowlands man arī patika vislabāk. Ne milzīgs festivāls un viss notika teltīs, āra skatuves nebija. Atmosfēra bija daudz „kontrolētāka”.

Vai pašiem sanāca redzēt kādas grupas?

Eds: Daudzos koncertos uzstājāmies kopā ar Depeche Mode, tā kā viņus pāris reizes dzīvajā redzējām. Ļoti bieži festivālā ieradāmies tikai uz vienu vakaru un pēc koncerta devāmies prom, tāpēc daudz redzēt nesanāca.

Džastins: Glastonberijā spēlēja tāda neliela grupiņa ar nosaukumu Rolling Stones.

Eds: Jā, Rolling Stones bija fantastiski. Ir lieliski redzēt viņu vecuma čaļus, jeb precīzāk – vīrus, kuri uz skatuves izskatās tik nepiespiesti un vienkārši, tajā pašā laikā skanot lieliski. Tas noteikti bija viens no spilgtākajiem vasaras mirkļiem.

Šī ir pirmā tūrē jaunajā sastāvā. Kādi sajūtas līdz šim?

Eds: Šo tūri sākām ar koncertu TV raidījumā Amsterdamā, pēc tām bija vairāki pārlidojumi un vēl īsti nav sajūtas, ka esam tūrē. Domāju, ka nākamās pāris nedēļas būs mierīgākas un vieglākas, un tad jau redzēs, kā mums ies.

Džastins: Tūres sākums un vasara bija diezgan saraustīta un nemierīga, daudz lēkājām pa festivāliem, koncertiem. Kad ieiesim mūsu ritmā, domāju, patiešām izjutīsim to, kā tūres ietvaros darbojas jaunais sastāvs.

Novembrī uzstāsieties arī savās mājās Apvienotajā Karalistē. Kā koncertēšana tur atšķiras no Eiropas?

Eds: Man ļoti patīk Anglija un esmu pārliecināts, ka arī tur koncerti būs lieliski, bet mums viss tur jau ir pazīstams. Mēs jau zinām, kā izskatīsies katras pilsētas galvenā iela. Savukārt Eiropa ir daudz aizraujošāka, jo gandrīz katrs koncerts ir citā valstī, katrā pilsētā ir kas jauns, ko redzēt. Tieši tāpēc man ļoti patīk doties tūrēs. Arī šodien jau paguvu pastaigāties pa Rīgu, noteikti pirms paša koncerta to darīšu vēlreiz. Apvienotajā Karalistē bieži laiku sanāk pavadīt, autobusā spēlējot futbolu uz XBOX.

Ilgu laiku Editors bija četru cilvēku sastāvā. Kas ir mainījies tagad, kad esat pieci?

Eds: Mēs daudz vairāk runājam viens ar otru. Kad pēc desmit pastāvēšanas gadiem grupā ienāk jauni cilvēki ar svaigām idejām un citādāku skatījumu uz mūziku, arī pārējiem ir motivācija aktīvi iesaistīties visās norisēs.

Vai ir piedzīvotas būtiskas izmaiņas arī izpildījumā un grupas skanējumā?

Eds: Džastina spēles stils krasi atšķiras no Krisa (Chris Urbanowicz – bijušais grupas ģitārists – R.G.). Mēs respektējam mūsu vecās dziesmas un cenšamies tās pārāk nemainīt, tomēr ir jūtams, ka arī tajās ienāk svaigas vēsmas. Jaunajā albumā pie dziesmām strādājām visi kopā un spēlēt tās dzīvajā ir īsts baudījums.

Runājot par jauno albumu, vai darbs ASV kopā ar amerikāņu producentu ietekmēja arī pašu skanējumu?

Džastins: Neteiktu, ka mūsu dziesmas tika „amerikanizētas”. Esam tīra britu grupa, kura ierakstīja albumu ar amerikāņu metodēm.

Eds: Studijā atrodas daudz vecu, kvalitatīvu iekārtu, kas tīri tehniski ietekmēja skanējumu. Tās īpašnieks ir liels The Beatles fanātiķis un savā kolekcijā cenšas savākt pēc iespējas vairāk Abbey Road ierakstu studijas aparatūras, kā arī bieži lielās, cik daudz naudas par to visu ir iztērējis. Bija ļoti interesanti strādāt ar „dzelžiem”, ko agrāk izmantojušas tik daudz klasiskā roka grupas.

Ir pagājuši trīs mēneši kopš albuma izdošanas. Kāda ir grupas fanu atsauksmes?

Eds: Pārsvarā labas. Kad izdevām iepriekšējo albumu „In This Light and on This Evening”, kas bija ļoti elektronisks, šokējām daudzus no tiem mūsu faniem, kam patika divi pirmie albumi. Tai pašā laikā, daudzi domā, ka tieši trešais albums ir mūsu labākais veikums. Man šķiet, ka ar „The Weight of Your Love” esam piesaistījuši jaunus fanus un, iespējams, atgriezuši arī vecos klausītājus, kas uz laiku no mums bija novērsušies. Ne vienmēr izdodas izdabāt pilnīgi visiem, un ar to ir jāsamierinās. Esmu ļoti lepns par to, ka mums ir tik stilistiski atšķirīgs un interesants dziesmu katalogs.

Vai jums pašiem ir savas pēdējā favorītdziesmas, ko vislabāk patīk izpildīt?

Eds un Džastins (vienbalsīgi): "Sugar"

Džastins: "Sugar" ir mazliet no visa. Nesen koncertos esam sākuši spēlēt arī "The Phone Book", kas skan patiešām labi.

Eds: Jā, arī "The Phone Book" ir lieliska dziesma ar paliekošu vērtību. Sākotnēji to izpildījām pilnā sastāvā, bet tas īsti nedarbojās, jo dziesma ir ļoti smalka un mierīgi. Tagad uz skatuves ir tikai Džastins un Toms, un izklausās patiešām labi. Visas dziesmas ir ļoti spēlēt dzīvajā, jo studijā darījām gandrīz to pašu, ko tagad darām uz skatuves. Manuprāt, tieši pēdējā albuma dziesmas ir labākās, ko jebkad esam sarakstījuši.

Editors pavisam nesen nonāca tuvu tam, lai izjuktu pavisam. Kas bija tas, kas lika saņemties un turpināt darboties?

Eds: Ja godīgi, tad pats svarīgākais faktors bija dziesmas, ko Toms jau bija sarakstījis. Varbūt tas ir nedaudz egoistiski, bet es ļoti gribēju būt daļa no šī albuma, jo dziesmas bija ļoti labas. Ir tāda sajūta, ka "The Weight of Your World" ir mūsu otrais debijas albums. Ar nepacietību gaidu brīdi, kad sāksim darbu pie nākamā albuma un domāju, ka tas būs kaut kas ļoti īpašs.

Foto: Editors. Foto (c) Peter Clicteur

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV