Pirmdiena, 29.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Raimonds, Laine, Vilnis;

Skaņu mežu noslēgs audio-vizuālais darbs "Anklāvs"

Easyget.lv, 28.10.2013. 10:03 | komentāri (1)

Šonedēļ Tabakas fabrikā bez maksas aplūkojama Ričarda Mosa un Bena Frosta instalācija
Skaņu mežu noslēgs audio-vizuālais darbs "Anklāvs"

No 31. oktobra līdz 3. novembrim pulksten 17:00-20:00 bijušās Tabakas fabrikas (Miera ielā 58) otrā stāva zālē būs aplūkojams īru vizuālā mākslinieka Ričarda Mosa audio-vizuālais darbs „Anklāvs” („The Enclave”), kura līdzproducents citu starpā ir arī nepieradinātās mūzikas festivāls Skaņu Mežs, informē Rihards T. Endriksons.

Darbs tika prezentēts 55. Starptautiskajā Venēcijas biennālē, pārstāvot Īriju, un līdzās Ričardam Mosam pie tā tapšanas strādājis arī operators Trevors Tvītens (Trevor Tweeten) un pazīstamais mūziķis Bens Frosts (Ben Frost). Šī darba četru dienu ekspozīcija kalpos par nepieradinātās mūzikas festivāla Skaņu Mežs noslēgumu.

2012. gadā fotomākslinieks Ričards Moss un viņa kompanjoni operators Trevors Tvītens un mūziķis Bens Frosts, iefiltrējušies bruņotu nemiernieku grupējumā, apceļoja Kongo Demokrātiskās Republikas austrumu daļu, kas cieš no karadarbībām, teroristiskiem uzbrukumiem, masu slepkavībām un sistemātiskas seksuālās vardarbības. Rezultātā tapa „Anklāvs”, kas ir Mosa pārdomas par kara fotogrāfijas žanru. Tas ir meklējums pēc labākas stratēģijas, lai atspoguļotu šo aizmirsto Āfrikas traģēdiju, kurā, pēc Starptautiskās glābšanas komitejas statistikas, Kongo austrumu daļā kopš 1998. gada ar karu saistītu cēloņu dēļ bojā gājuši vismaz 5,4 miljoni cilvēku.

Ilgstoša varas vakuuma dēļ austrumu Kongo dzīvo biedējošā vardarbības stāvoklī, tik brutālā un sarežģītā, ka tas pazūd no starptautiskās sabiedrības redzesloka. Moss radīja dokumentālo filmu par šo situāciju, konfliktu iemūžinot ar aparatūru, kas reģistrē neredzamo infrasarkanās gaismas spektru, un kas sākotnēji bija paredzēta neslēpušos pretinieku atklāšanai. Rezultātā operatora Trevora Tvītena uzņemta 16 mm infrasarkanā filmiņa džungļu kara zonu atspoguļo kā dezorientējošu psihedēlisko krāsu paleti. Darba skanisko pusi veido pazīstamā mūziķa un komponista Bena Frosta filmēšanas vietās veikti vides ieraksti.

"Anklāvs" skatītājus ierauj izaicinošā un draudīgā pasaulē, atspoguļojot ciešanu estētiku. Projekta sirdī, kā apgalvo pats Moss, ir mēģinājums “veidot satikšanos starp divām atšķirīgām pasaulēm – mākslas potenciāla atspoguļot sāpjpilnus stāstus, kas eksistē viņpus valodas, un fotogrāfijas kapacitātes dokumentēt specifiskas traģēdijas un tās pavēstīt pasaulei.”

Ričards Moss ir 1980. gadā dzimis mākslinieks, kura darbības lauks atrodas perifērijā starp laikmetīgo mākslu un dokumentālo žurnālistiku, bet viņa darbu galvenās tēmas grozās ap kara un kataklizmu izpostītām ainavām – tiešā un pārnestā nozīmē. Viņš ir dzimis un uzaudzis Īrijā, bet šobrīd dzīvo Ņujorkā. 2011. gadā Moss saņēma prestižo Gugenheima balvu.

Ekspozīciju atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds un Eiropas programma „Kultūra”. Festivāls Skaņu Mežs ir nepieradinātās mūzikas festivālu tīkla E.C.A.S. dalībnieks, un šī apvienība ir veikusi ieguldījumu izstādītā darba tapšanā.

Info:
www.skanumezs.lv
www.richardmosse.com

Foto: Audio-vizuālais darbs „Anklāvs”. Foto (c) richardmosse.com

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV