Svētdiena, 05.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Ģederts, Ģirts;

Ķegumā notiks starptautiskas motokrosa sacensības

Artis Grinbergs, 23.03.2011. 09:18

10.aprīlī Latvijā oficiāli tiks atklāta motokrosa sezona ar vērienīgām „Baltijas jūras Izaicinājuma Kauss" sacensībām, kas notiks Ķegumā, motocentrā „Zelta Zirgs". Sacensībās piedalīsies Baltijas, Skandināvijas un arī Austrumu kaimiņvalstu motokrosa meistari.
Ķegumā notiks starptautiskas motokrosa sacensības

„Baltijas jūras Izaicinājuma Kauss" ir Latvijas motokrosa sezonas atklāšana, kas vienlaikus mijas ar pavasara iestāšanos, līdz ar to uzliekot zināmus izaicinājumus arī organizatoriem, lai kvalitatīvi sagatavotu trases infrastruktūru. Tādēļ jau šobrīd motocentrā „Zelta Zirgs" ir uzsākti aktīvi sagatavošanās darbi. Trase tiek atbrīvota no sniega segas, lai tā maksimāli būtu gatava vismaz nedēļu pirms gaidāmajām sacensībām, tādējādi dodot sportistiem iespēju labāk sagatavoties atbildīgajiem sezonas atklāšanas startiem.

Igauņi aizsāk organizēt – latvieši pārņem iniciatīvu

Pirmsākumi „Baltijas jūras Izaicinājuma Kauss" sacensībām meklējami jau PSRS laikos, kad Tauno Tuula no Igaunijas rīkoja šādas sacensības Vīlandē ar līdzīgu nosaukumu, un tās bija ļoti populāras. 2006.gadā no Igaunijas organizatora tika saņemts priekšlikums attīstīt šo projektu Baltijas jūras reģiona ietvaros, līdz ar ko tika noslēgts sadarbības līgums starp valstu federācijām un aizsākta tradīcija – katru gadu Latvijā, Igaunijā un ar 2010.gadu arī Lietuvā organizēt šādas motokrosa sacensības.

Sacensību organizēšanā aktīvi strādā Baltijas Kausa Fonds, kurš zināmā mērā ir uzņēmies projekta vadību un attīstību, izstrādājot gan vienotu nolikumu, gan dienas kārtību, gan balvu fondu, kā arī risinot citus jautājumus.

Sacensību formāts ir atšķirīgs no klasiskā motokrosa, tai pašā laikā ļoti saistošs gan skatītājam, gan sportistam. Sacensības norisinās pēc formāta – viens brauciens kā klasiskajā motokrosā (20 min. + 2apļi) un divi sprinta braucieni – 8 minūtes plus viens aplis, kura laikā sportistiem kļūdas netiek piedotas, jo brauciens ir īss, līdz ar to cīņa trasē notiek par katru metru. Šāds formāts skatītajam saglabā lielisku intrigu, un uzvarētāju praktiski nav iespējams iepriekš paredzēt.

Paralēli individuālajam sportistu vērtējumam notiek arī komandu ieskaite starp valstīm, un šajā ieskaitē vienmēr ir bijusi interesanti pavērot, kā Igaunija, Somija un Latvija ir savstarpēji cīnījušās par trofeju. Minētajām valstīm iepriekš arī ir izdevies uzvarēt „Baltijas jūras Izaicinājuma Kausa" komandu kopvērtējumā. 2011.gada komandu vērtējumā jaunums ir tāds, ka cīņā par uzvaru iesaistījusies arī Lietuvas Motosporta federācija.

Pie starta barjeras būs Baltijas ātrākie

Šobrīd „Baltijas jūras Izaicinājuma Kausa" sacensībām ir piereģistrējušies vairāk kā 130 sportistu, kur viena trešdaļa no reģistrētajiem dalībniekiem ir Skandināvijas valstu pārstāvji. Jāņem vērā, ka šajos datumos notiek arī Bulgārijas GP posms un „Sočos" Eiropas čempionāta posms Open klasē, kur piedalīsies pasaules TOP līmeņa sportisti. Taču droši varu teikt, ka visi pārējie šī reģiona „spicākie" vīri būs pie mums. Zinu, ka Latviju pārstāvēs Lauris Freibergs un Dāvis Ivanovs, kurš piedevām piedalīsies arī MX2 klasē, kā arī Lietuvas ātrākais sportists Vitautas Bučas. Skatoties uz situāciju, kāda tā ir bijusi visus pagājušos gadus, tad vienmēr visi ātrākie Baltijas sportisti, kuri nepiedalās Eiropas čempionātos vai pasaules GP, ir ņēmuši dalību „Baltijas jūras Izaicinājuma Kausā," tā sacensību organizators Salvis Freimanis.

Sacensību organizatori, apzinoties šī brīža ekonomisko situāciju valstī, ir padomājuši par to, lai biļešu cenas skatītājam būtu pieejamas. Bērniem līdz 8 gadu vecumam un Latvijas invalīdiem sacensības būs par brīvu. Jauniešiem no 9 līdz 13 gadu vecumam un pensionāriem biļete maksās 3 LVL, pārējiem – 5 LVL, kas ir uzskatāma par labu un atbilstošu Starptautiska līmeņa sacensībām.

Uz pasākumu tiek aicināti visi motokrosa „gardēži", jo šeit redzēsim labākos vietējos un visu tuvāko kaimiņvalstu sportistus. Tā būs lieliska iespēja redzēt, kā ir aizvadīts ziemas sagatavošanās process katram no šo sacensību titulu tīkotājiem un tiks dots „starta šāviens" Latvijas motokrosa 2011.gada sezonai.

Informācija par Baltijas jūras Izaicinājuma Kausu šeit: http://www.bkf.lv/index.php/bik

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV