Otrdiena, 07.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Henrijs, Jete, Henriete;

Windows 7 – uzlabota Windows Vista vai tomēr pilnīgi jauna operētājsistēma?

Kaspars Rumbenieks, 09.10.2009. 10:22 | komentāri (2)

Ceļā uz nosprausto mērķi vismaz vienreiz ir kārtīgi jāapdedzinās, lai to sasniegtu. Jau vairākas reizes izteikts piemērs tam ir Microsoft, kas pēc nestabilā Windows 95 spēja izlaist Windows 98, pēc tam vēlāk lēnajam un prasīgajam Windows Me sekoja joprojām aktuālais Windows XP, bet tagad pēc neveiksminieka Windows Vista kompānijas slavu centīsies saglābt Windows 7 operētājsistēma, kas pie patērētājiem nonāks oktobra beigās. ZParks.lv bija tā izdevība notestēt šo operētājsistēmu un pavērot, ar kādiem ieročiem tā grasās atkarot datorlietotāju uzticību.
Windows 7 – uzlabota Windows Vista vai tomēr pilnīgi jauna operētājsistēma?

Pamanāmās izmaiņas – jaunā rīkjosla un uzlabotais Aero
 
Šeit nu Microsoft ir nopietni padomājis par saviem klientiem, jo Windows 7 ievērojami ir izmainīta darba rīkjosla, kas nebija Windows operētājsistēmā mainījusies jau daudzās paaudzēs. Programmu ikonas tagad ir lielākas, un nepieciešamības gadījumā tās var ”piespraust” (pin) rīkjoslā. Tādā gadījumā programmas ikona saglabāsies arī tad, ja programma tiek izslēgta. Rīkjoslā tagad vairs netiek ievietoti arī vairāki vienas programmas logi, piemēram, ja vienlaicīgi ir atvērti vairāki MS Word dokumenti, bet tā vietā visi atvērtie logi tiek sagrupēti. Piekļūšana nepieciešamajam logam ir ļoti ērta, jo, uzklikšķinot uz vēlamā programmas ikonas, atveras neliels pārlūks, kas priekšskatījuma režīmā atrāda visus atvērtos programmas logus. Manāmi uzlabots arī Windows Vista lielākais jaunievedums – Aero, kuram tagad ir Aero Peek funkcijas (noslēpj visu aktīvos logus un atrāda tikai nepieciešamo), Aero Snap funkcija (aktīvo logu velkot uz ekrāna augšu, tas tiek izplests pa visu ekrānu, bet, ja tiek vilkts uz ekrāna sāniem, tad logs tiek izplests tā, lai tas aizņemtu pusi no ekrāna), un visbeidzot Aero Shake funkcija (izvēloties vienu logu un ar kursora starpniecību to pakratot, visi citi atvērtie logi automātiski tiek iemidzināti). Iespējams, sākumā pie šiem jaunievedumiem nāksies nedaudz pierast, bet tie ļoti atvieglo darbu gadījumos, ja vienlaicīgi ir atvērti daudzi logi. Orientēšanos datorā vēl ērtāku spēj padarīt jaunais uzlabotais meklētājs, kas jau pirmo 5-10 sekunžu laikā spēj atrast dziļi paslēptus dokumentus.

Uzlabota arī multimediju vide


Sākumā liekas, ka šai programmai nekas īpaši nav mainījies, bet tā gluži tas nav, jo jau standartā Media Player atskaņotājs nāk ar ievērojamu kodeksu paku, līdz ar to tos vairs nav nepieciešams atsevišķi meklēt internetā. Otrs jaunievedums – iespēja straumēt multimedijus no cita Windows 7 darbināta datora, tomēr jāpiemin, ka, lai lietotu jauno Stream funkciju, būs nepieciešams izveidot Windows Live ID kontu. Turklāt tas izdarāms ļoti vienkārši un loģiski, un nebūt nav nepieciešamas kādas advancētas zināšanas, lai varētu piekļūt otra datora mūzikas bibliotēkai.

Vēl viens patīkams jaunums ir standartā iekļautā Windows Media Center programma, kas arī tikusi pie nelielām izmaiņām un darbojas ātrāk par Windows Vista versiju.

Instalācija un savietojamība ar citām ierīcēm


Testa laikā Microsoft Windows 7 tika uzstādīts gan uz jauna portatīvā datora, gan arī divus gadus veca galda datora, un šo pārbaudi Windows 7 izturēja godam, jo veiksmīgi varēja uzstādīt visus draiverus, līdz ar to operētājsistēma spēja atpazīt visas datora komponentes. Jāpiebilst, ka minimālās datora prasības Windows 7 ir tādas pašas un vietām pat mazākas nekā Windows Vista.

Jaunajai operētājsistēmai problēmas nesagādāja arī saprašanās ar citām ierīcēm, piemēram, fotoaparātiem un printeriem – viss strādāja tā, kā tam bija jāstrādā. Pievienojot, piemēram, zibatmiņu, nenostrādās vairs AutoRun, bet tas ir darīts drošības apsvērumu dēļ.

Citās programmās izmaiņu praktiski nav


Windows 7 ir arī savas nelielās ēnas puses - nav apstiprinājušās daudzu cerības, ka izmaiņas būs skārušas citas programmas, kas nāk kopā ar operētājsistēmu, būtībā viss tas pats, kas redzēts XP un Vista. Microsoft laikam arī uzskatījis, ka e-pastu vislabāk izmantot caur interneta pārlūku, tādēļ e-pasta klientu te neatradīsim. Kopumā lietotāja interfeiss vairāk vai mazāk ir palicis tas pats vecais. Darbs ar programmām nav tik ātrs, kāds tas bija ar XP, toties par Vistu tas noteikti ir ātrāks, un beidzot vairs nav jāuztraucas par sistēmas stabilitāti, jo ”sagraut” Windows 7 ir ievērojami grūtāks uzdevums.

Apkopojot visus par un pret


Nav jau tā, ka Windows 7 būtu absolūta pilnība, nebūt nē, tomēr tas ir liels solis uz priekšu, un to noteikti nevar uzskatīt par ”pareizi uztaisītu Windows Vista”, jo pašos pamatos tā ir pilnīgi jauna operētājsistēma. Var redzēt, ka Microsoft ir mācījies no savām kļūdām, kā arī ieklausījies klientu vēlmēs un ražotāju prasībās. Šai operētājsistēma pavisam droši varam prognozēt daudz spožāku nākotni par Windows Vista, un, visticamāk, tā spēs atgūt to daudzo lietotāju uzticību, kas līdz šim palika uzticīgi vecajam labajam Windows XP, tomēr tā neatvilinās atpakaļ tos, kas šajā laikā pārgāja uz MacOS.

http://zparks.lv

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV