Trešdiena, 15.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Sofija, Taiga, Airita, Arita;

Sony DSLR-A500 – mazliet citādāka spoguļkamera

Kaspars Rumbenieks, 11.01.2010. 14:08

Sony – ražotājs, kurš spoguļkameru tirgū ienāca pavisam nesen, pārņemot fotokameru ražošanu no agrāk tik populārās japāņu firmas Minolta. Daudzi par šo pavērsienu bija skeptiskās domās, taču drīz vien Sony parādīja, ka centīsies konkurēt pilnā nopietnībā, un pagājušās vasaras beigās Sony spoguļkameru modeļu skaits sasniedza piecus, kad tika prezentētas Sony DSLR-A500 un DSLR-A550. Šīs abas fotokameras būtībā ir ļoti līdzīgas, galvenās atšķirības – A550 lepojas ar augstākas izšķirtspējas attēla sensoru un labākas kvalitātes ekrānu.
Sony DSLR-A500 – mazliet citādāka spoguļkamera

Sony DSLR-A500 galvenās ražotāja nosauktās īpašības ir šādas:

- 12.3 megapikseļu APS-C izmēra attēla sensors ar sensora nobīdes attēla stabilizāciju;
- fotografēšanas ātrums līdz pat 5 kadriem sekundē;
- īpaša ātra autofokusa sistēma Live View režīmā;
- atlokāms ekrāns;
- automātiska plaša dinamiskā diapazona (HDR) attēlu izveide fotokamerā.

Izskats un iespējas

Sony DSLR-A500 ir pamatīga fotokamera. Tā ir samērā kompakta, pasmaga, rūpīgi samontēta – kvalitāti apstrīdēt grūti, vienīgi iebūvētā zibspuldze ir izteikti plastmasīga un izlec ar sausu klakšķi. Korpusa ergonomika – lieliska: fotokameru turēt ir ērti, arī slēdža poga ir pa rokai un ieslēgšanas slēdzis ērts – gredzena veidā ap slēdža pogu.  Grūtāk ir pierast pie funkciju pogu izvietojuma un pielietošanas veida, kas ir manāmi atšķirīgs no konkurentu modeļiem. Bet funkciju pogu ir daudz – ja tās saskaitītu, daža laba profesionālā kamera varētu sabīties. (Vēlāk gan izrādās, ka daļa pogu ir paredzētas tādām dīvainām funkcijām kā “smart teleconverter,” kas patiesībā izgriež no bildes mazāku fragmentu, tādējādi it kā “pietuvinot” subjektu vairāk, nekā ļauj objektīvs.)

Tomēr, uzlūkojot fotokameras pogām nosēto virsmu, pirmajā brīdī rodas pat pārsteigums, ka ierīces virspusē nav “lielajām kamerām” raksturīgā mazā LCD ekrāna ar būtiskāko fotografēšanas parametru attēlojumu. Toties lielais ekrāns ir ar trīs collu garu diagonāli, turklāt atlokāms – īpatnējs mehānisms ļauj ekrānu locīt vertikālā virzienā 180 grādu diapazonā. Dažās situācijās tas ir ļoti noderīgi – piemēram, ja nepieciešams fotografēt, turot fotokameru tuvu zemei vai virs galvas. Šajos gadījumos, protams, noder Live View – iespēja, kas šajā fotokamerā realizēta īpatnēji, ar atsevišķu elektronisku attēla sensoru. Šis pazeminātas izšķirtspējas sensors saprātīgās devās piegādā attēla informāciju fotokameras procesoram, ļaujot tam visai žigli tikt galā ar autofokusa vadību Live View režīmā bez spoguļa klakšķināšanas (šāda risinājuma izvēle ļāvusi Live View autofokusa režīmam pievienot arī sejas noteicēja un smaida noteicēja funkcijas). Tā kā standarta Live View režīmā ekrānā redzamā attēla izšķirtspēja ir pārāk vāja,lai pārliecinoši novērtētu autofokusa darbību, korpusa virspusē ir īpaša poga “MF CHECK LV”, kura pārslēdz Live View režīma attēla avotu uz fotokameras galveno attēla sensoru. Atšķirība ir pamanāma – attēls tūliņ kļūst daudz skaidrāks, krāsas – precīzākas, taču tiek zaudēta spēja ātri fokusēties; ja tagad nospiedīsiet pogu AF, tad fotokamera noklakšķinās spoguli, lai pārslēgtos uz papildsensoru un fokusētos ar kontrasta noteikšanas metodi. Tomēr arī šādi fokusēšanās notiek gana aši, tiesa – pēc viena attēla uzņemšanas fotokamera atgriežas parastajā Live View režīmā. Īpatnēji, ka Live View režīma ieslēgšanai kalpo bīdāms slēdzis korpusa virspusē – konkurentiem tā parasti ir poga. Īslaicīgi Live View funkciju iespējams ieslēgt ar to pašu MF CHECK LV pogu.

Sony DSLR-A500 ļauj izmantot MemoryStick un SD atmiņas kartes (starp citu, Sony nupat sāka ražot savas SD kartes). Neierasti, ka arī pārslēgšanās starp atmiņas kartēm notiek ar bīdāmu slēdzīti, kurš paslēpts zem atmiņas karšu nodalījuma vāciņa.

Labs ir A500 aprīkojums ar pieslēgvietām: ir pieslēgvieta tālvadībai, HDMI, barošanai, kā arī mini USB. Kā vēl trūkst?

Lietošana

Fotokameras vadība radīja dalītas jūtas. No vienas puses, daudzām funkcijām ir tiešā pieeja no īpašām pogām, taču jucekli rada dažāda izskata izvēlnes. Ja mainīsiet funkciju caur ātro izvēlni, parametru vērtību izvēlne būs viena, bet, ja tās pašas funkcijas vadībai pielietosiet ritentiņu – citādāka, lai arī vērtības tās pašas. Jāpierod pie tā, ka parametru vērtību izvēli ne tikai nav nepieciešams apstiprināt, ritentiņa pielietošanas gadījumā tas pat nav paredzēts, jo pēc virzienpogas vidējās pogas nospiešanas (parasti tas nozīmē ok) “izlec”  jauna izvēlne.

Toties pilnā parametru izvēlne ir laba - glīti noformēta, loģiski organizēta un ērti lietojama. Arī galveno parametru ekrāns ir pārskatāms un tā saturs ir labi saprotams.

Uzteicamas ir fotokameras darbības spējas ar vienu uzlādi. A500 akumulators pēc specifikācijā minētajiem standartizētiem mērījumiem spēj dot līdz pat 1000 fotogrāfijām ar vienu uzlādi – tas ir rekords šajā spoguļkameru klasē. Lietojot A500, secināju, ka nav pamata neticēt šiem skaitļiem, turklāt – patīkams sīkums! – atlikušo akumulatora spēju fotokamera attēlo skaitliski - procentos.

Attēlu kvalitāte

Šķiet, Sony no Minolta mantojuši labas optisko risinājumu izveides tradīcijas, jo Sony objektīvi “zīmē” attēlu patīkami. Standarta objektīvs gan ir stipri plastmasīgs, taču mums bija iespēja padarboties arī ar 35mm f1.4 objektīvu – tas bija tieši brīnišķīgs, ja neņem vērā tā bezdievīgi augsto cenu.

Kopumā fotokameras veikums iepriecināja. Krāsas – patīkamas, ciparu trokšņu līmenis – zems. Nedaudz apbēdināja ekspozīcijas mērījumu precizitāte, kura atsevišķos sarežģītākas gaismas gadījumus deva pārāk tumšas bildes.

Atzīmēšanas vērta ir D-Range iespēja, kas ļauj uzņemt bildes paplašinātā dinamiskajā diapazonā. Tad fotokamera uzņem 2-3 attēlus un automātiski sakombinē tos kopā; rezultāts ir bilde ar nepārgaismotām gaišajām vietām un pietiekami gaišām tumšajām vietām.

Slēdziens

Nedaudz atšķirīga spoguļkamera ar labiem gēniem. Fotokamera var lepoties ar dažādām interesantām papildiespējām, no kurām dažas, atklāti sakot, ir visai dīvainas, taču kopumā A500 ir droši vērtējama kā kvalitatīva, funkcionāla attēlu uzņemšanas ierīce. Sakarīga izvēle.

Plusi
+ solīds, kvalitatīvs un ergonomisks korpuss
+ plašs iespēju klāsts
+ savdabīgs Live View risinājums ar labām autofokusa iespējām
+ uzskatāms, viegli saprotams fotografēšanas parametru attēlojums ekrānā

Mīnusi
- ekspozīcijas noteikšana ne vienmēr precīza
- dažāda izskata izvēlnes, atkarīgas no to vadībā pielietotās pogas
- nav video iespējas

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV