Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

“Iespējamās misijas” dalībnieki jauno mācību gadu sāk iedvesmoti un bagāti jaunām idejām

Aiva Avota-Zalstere, 31.08.2009. 11:56

Rīt, 1. septembrī, darbu Latvijas skolās uzsāks 16 “Iespējamās misijas” Otrā iesaukuma dalībnieki. Viņi pievienosies programmas Pirmā iesaukuma 12 dalībniekiem, kas pēc pirmā skolās nostrādātā gada darbu turpinās. Kopumā “Iespējamās misijas” jaunie skolotāji strādās 22 skolās visā Latvijā.

Iestājoties par kvalitatīvu un mūsdienu prasībām atbilstošu izglītību, programma Iespējamā misija jau otro gadu darbam skolās piesaista jaunus cilvēkus, kas apveltīti ar spožām idejām, līdera dotībām un vēlēšanos darīt sabiedrībai nozīmīgu darbu. Tas viss noticis ar Iespējamās misijas dibinātāju – Lattelecom, Swedbank un Ideju partneru fonda, kā arī vēl daudzu citu Latvijas uzņēmumu, organizāciju un indivīdu atbalstu, kas programmā iegulda ne tikai finanšu līdzekļus, bet arī iesaistās tās īstenošanā.

Iespējamās misijas Pirmā iesaukuma 12 dalībniekiem, kas skolās nostrādājuši vienu gadu, 1. septembrī pievienosies 16 jauni dalībnieki, kas pavasarī tika atlasīti no 191 pretendenta vidus. Desmit no viņiem mācīs dabas zinātņu priekšmetus un matemātiku, kā arī angļu valodu, ekonomiku un vizuālo mākslu – Bruno Bahs strādās Olaines 1. vidusskolā, Daiga Blāķe - Rīgas 74. vidusskolā Sandra Bukovska Gulbenes novada Valsts ģimnāzijā, Kirils Gorovojs - Valmieras Valsts ģimnāzijā, Igors Grigorjevs - Ozolnieku vidusskolā, Mārtiņš Gulbis - Pumpuru vidusskolā, Mārtiņš Kālis - Limbažu 1. vidusskolā, Valērija Kiškurno - Blīdenes pamatskolā, Kārlis Kravis - Aizupes pamatskolā, Jumis Ločmelis - Rīgas Pārdaugavas profesionālā vidusskolā), Gatis Narvaišs (Dobeles Valsts ģimnāzijā), Pāvels Nazarovs (Rīgas Ostvalda vidusskolā, Ilona Ozoliņa - Valmieras Valsts ģimnāzijā, Ieva Ušča - Jaunpiebalgas vidusskolā, Katrīna Vītola - Rīgas Purvciema amatu vidusskolā un Aleksandrs Vorobjovs Rīgas Mūzikas internātvidusskolā.

Neskatoties uz izmaiņām skolu tīklā un izglītības finansējuma samazināšanos, jaunie skolotāji ar prieku un nepacietību gaida skolas gada sākumu. Katrīna Vītola, kas Rīgas Purvciema amatu vidusskolā mācīs angļu valodu un mārketingu, nešaubās par savu izvēli: „Es esmu mazliet pastrādājusi skolā un piecus gadus biznesa vidē. Menedžējot lielus mārketinga budžetus, kuros iesaistīti lieli un svarīgi cilvēki, ir liels gandarījums par paveikto katra projekta noslēgumā. Bet, kad tas mazais bērns uzraksta kaut ko, vai pusaudzis saka, ka ir sapratis, grib turpināt to darīt un lūdz pastāstīt ko vairāk, tas ir pavisam cita veida gandarījums.“ Jaunos skolotājus ļoti gaida arī skolas. Jaunpiebalgas vidusskolas direktore Ulla Logina uzsver, cik svarīga šādu jaunu cilvēku ienākšana skolā ir tieši bērniem: „Te ienāk jau cilvēks personība. Tas ir jauns cilvēks. Es esmu redzējusi to mirdzumu bērnu acīs, kad viņi ierauga jaunu skolotāju. To mēs gaidām - lai viņi aizrautu mūsu skolēnus.“

Kopumā Iespējamās misijas abu iesaukumu jaunie skolotāji strādās 22 skolās, no kurām 9 atrodas Rīgā, bet 13 citos Latvijas reģionos. Tāpat kā pagājušajā gadā, skolu izvēlē tika ņemts vērā abpusējs skolas un katra dalībnieka ieguvums, lai izveidotos iespējami labāka sadarbība. Piemēram, Sandra Bukovska, kurai ir liela pieredze, strādājot ar dažādiem Eiropas Savienības projektiem, Gulbenes novada Valsts ģimnāzijā nākamā gada laikā sagatavos jaunu mācību priekšmetu par Eiropas Savienību, savukārt Bruno Bahs, kas šogad ieguvis dizainera diplomu Rīgas Tehniskajā universitātē, pasniegs vizuālo mākslu Olaines 1. vidusskolā, kur šogad pirmo gadu vizuālās mākslas priekšmetu piedāvās apgūt arī vidusskolā. Savukārt Igors Grigorjevs , kas šogad beidzis Rīgas Ekonomikas augstskolu, matemātikas mācīšanai Ozolnieku vidusskolā gatavo jaunu piedāvājumu šīs skolas skolēniem - aizraujošas komerczinību nodarbības.

Kopumā programmas dalībnieki šajā mācību gadā tieši ietekmēs vairāk kā piecu tūkstošu bērnu dzīves, ar savu piemēru iedvesmojot skolēnus augstiem mērķiem, attīstot viņu vēlmi un prasmes mācīties mūža garumā un rosinot viņus būt sabiedriski aktīviem. „Būtu pārdroši teikt, ka Iespējamās misijas jaunie skolotāji ir pilnībā izmainījuši bērnu dzīves, taču viņi katrā ziņā ir devuši cerību uz citādu dzīvi ne vienam vien skolēnam,” pieņemšanā pie Valsts prezidenta īsi pirms jaunā mācību gada uzsvēra Iespējamās misijas valdes priekšsēdētāja Ingrīda Blūma, izvērtējot Pirmā iesaukuma dalībnieku sasniegto gada laikā. Ilgtermiņā programmas mērķis ir ietekmēt izglītības kvalitāti Latvijā tieši ar programmas absolventu palīdzību – jau līdz Latvijas valsts simtgades svinībām radot vismaz 200 cilvēku lielu kopu ar dziļāku un plašāku skatījumu uz izglītību un vēlmi darboties šajā jomā.

Iespējamās misijas 12 Pirmā iesaukuma dalībnieki, kuri jau gadu ir nostrādājuši skolā, augusta sākumā dalījās savos veiksmes stāstos ar programmas atbalstītājiem un valdi. Cīnoties ar garlaicīgām stundām, matemātikas un ekonomikas skolotājs Mārtiņš Bērziņš statistikas elementus skolēniem ļāvis iepazīt, pāros izpētot M&M konfekšu krāsas. „Mēs secinājām, ka visbiežāk sastopamie ir sarkanie,” saka M.Bērziņš, piebilstot, ka pēc stundas skolēni atzina, ka tā ir bijusi vislabākā mācību stunda, kas viņiem jebkad ir bijusi. Savukārt angļu valodas skolotājas Edītes Milleres veiksmes stāsts ir par divām skolniecēm, kas gada sākumā angļu valodas stundās nerunāja angliski un iepriekšējo mācību gadu beidza ar atzīmi 4, taču gada beigās pēc stundām pie Edītes ievērojami uzlaboja savas zināšanas un stundās uzdrīkstējās izteikties angliski. Vairāki Pirmā iesaukuma dalībnieki atzina, cik ļoti būtiski un reizē grūti ir izvirzīt konkrētus, skolēniem saprotamus mērķus un būt konsekventam savās prasībās un rīcībā šo mērķu izpildei. „Nenolaist latiņu zemāk,” runājot par nākamā mācību gada izaicinājumiem, secināja vairāki programmas dalībnieki.

Iespējamā misija saka lielu paldies programmas dibinātājiem Lattelecom, Swedbank un Ideju partneru fondam un visiem atbalstītājiem, domubiedriem, skolām un draugiem, kas tic mūsu idejai un palīdz mums īstenot visas ieceres! Vēlam visiem veiksmīgu un idejām bagātu jauno mācību gadu!

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV