Piektdiena, 03.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Uvis, Gints;

Studenti lems par T.Koķes demisijas pieprasīšanu

Ilze Bertāne, 10.12.2009. 12:06

12. decembrī Rīgas Starptautiskās ekonomikas un biznesa administrācijas augstskolā notiks Latvijas Studentu apvienības (LSA) Domes sēde, kurā studenti lems par Izglītības un zinātnes ministres T.Koķes demisijas pieprasīšanu. Jau 1. decembrī notikušajā LSA un Latvijas Izglītības un Zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) rīkotajā gājienā studenti pieprasīja ministres demisiju, bet oficiālu lēmumu LSA Dome pieņems sestdien.

Iekļaut darba kārtībā jautājumu par T.Koķes demisiju LSA pamudināja šaubas par to, vai T.Koķe atbilst tiem politiskās profesionalitātes kritērijiem, kas nepieciešami vadošās valsts pārvaldes iestādes vadīšana izglītības, zinātnes, sporta, jaunatnes un valsts valodas politikas jomā.

Šaubas par T. Koķes atbilstību ieņemamajam amatam studentiem rada T.Koķes nespēja saskatīt problēmas augstākajā izglītībā un zinātnē, kā arī nespēja pārliecināt valdību par augstākās izglītības lomu valsts attīstībā, kā rezultātā valsts dotācija augstskolām 2010. gada budžetā tika samazināta par 10 miljoniem latu. Tik liela finansējuma samazinājuma rezultātā neizbēgami cietīs studiju kvalitāte, kā arī tiks samazināts valsts finansēto studiju vietu skaits. Šādā veidā tiks apdraudētas to jauno cilvēku iespējas iegūt augstāko izglītību Latvijā, kuri nevar atļauties studēt par pašu līdzekļiem.

LSA uzskata, ka ministre nav spējusi efektīvi koordinēt tik ļoti nepieciešamās pārmaiņas nozarē, kā arī nav spējusi sniegt savu redzējumu par nepieciešamajām nozares reformām. Politiskās gribas trūkums ir viens no galvenajiem iemesliem, kādēļ septembrī izveidotās darba grupas ziņojums par nepieciešamajām strukturālām reformām augstākajā izglītībā un zinātnē nepiedāvā konkrētu redzējumu, kādai ir jābūt augstākajai izglītībai Latvijā un kādiem mērķiem tai jākalpo.

LSA uzskata, ka ministrei T. Koķei ir jāuzņemas politiskā atbildība par to, kas šobrīd notiek ar augstāko izglītību un zinātni Latvijā, tādēļ jau sestdien LSA Dome lems par neuzticības izteikšanu ministrei. Atgādinām, ka LIZDA par neuzticības izteikšanu ministrei T. Koķei nobalsoja jau jūnijā.

LSA ir organizācija, kas pārstāv visus Latvijas studentus un cīnās par viņu kā nozīmīgas sabiedrības sociālās grupas tiesību un interešu ievērošanu nacionālā un starptautiskā mērogā.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV