Piektdiena, 03.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Uvis, Gints;

Studenti pieprasa T. Koķes demisiju

Ilze Bertāne, 22.12.2009. 12:32

Latvijas Studentu apvienības (LSA) valde pirmdien vienbalsīgi nolēma pieprasīt Izglītības un zinātnes ministres Tatjanas Koķesdemisiju.

Par šādu soli LSA izšķīrās vairāku iemeslu dēļ. Pirmkārt, kā tapa zināms darba grupas par reformām augstākajā izglītībā laikā, ministre T. Koķe atbalsta zinātnes universitātes modeļa ieviešanu, kas paredz vienas augstskolas izveidošanu Latvijā. LSA jau septembrī lēma par to, ka šādu modeli neatbalsta. Otrkārt, ministre nav spējusi pārliecināt valdību par augstākās izglītības lomu valsts attīstībā, kā rezultātā valsts dotācija augstskolām 2010. gada budžetā tika samazināta par 10 miljoniem latu. Tik liela finansējuma samazinājuma rezultātā neizbēgami cietīs studiju kvalitāte, kā arī tiks samazināts valsts finansēto studiju vietu skaits. Šādā veidā tiks apdraudētas to jauno cilvēku iespējas iegūt augstāko izglītību Latvijā, kuri nevar atļauties studēt par pašu līdzekļiem.

Jau ziņots, ka pagājušās nedēļas sākumā LSA Dome lēma par demisijas pieprasījuma atlikšanu, lai noskaidrotu, vai ministrei ir nākotnes redzējums par augstākās izglītības attīstību Latvijā un pārliecinātos, vai tas saskan ar LSA mērķiem.

Savā nākotnes vīzijā par augstāko izglītību ministre kā galvenos mērķus min iekļaušanos Eiropas augstākās izglītības telpā, augstskolu finansēšanas modeļa “nauda seko kvalitātei” ieviešanu, kas paredz likvidēt dublējošās programmas valsts augstskolās, izglītības telpas atvēršanu ārzemju studentiem, kā arī studiju vides labiekārtošanu, augstskolām izbūvējot modernas studentu pilsētiņas. Tomēr studentu apvienība neredz, kā šādi mērķi varētu tikt īstenoti pie esošajiem finansējuma samazinājumiem. 2010. gadā augstākās izglītības budžets būs par 10 miljoniem mazāks nekā 2009. gada rudens semestrī, kad tas tika samazināts jau par 43%.

LSA uzskata, ka ministrei T. Koķei ir jāuzņemas politiskā atbildība par to, kas šobrīd notiek ar augstāko izglītību un zinātni Latvijā, tādēļ jau šonedēļ LSA iesniegs oficiālu demisijas pieprasījumu.

Jau vasarā ministres demisiju pieprasīja Latvijas Izglītības un Zinātnes darbienieku arodbiedrība, tagad pievienojušies arī studenti. LSA neredz iespēju ministrei turpināt darbu šajā amatā, kad zaudēta lielākās sociālo partneru daļas uzticība.

LSA ir organizācija, kas pārstāv visus Latvijas studentus un cīnās par viņu kā nozīmīgas sabiedrības sociālās grupas tiesību un interešu ievērošanu nacionālā un starptautiskā mērogā.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV