Svētdiena, 05.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Ģederts, Ģirts;

Notiks pasaulslavenā datorlingvista Kēsa van Dēmtera lekcija „Ne gluži: nenoteiktība kā iedzimtais grēks”

Anna Salmane, 21.01.2010. 13:20

Ceturtdien, 28. janvārī 19:00 Latvijas Laikmetīgās mākslas pilotprojekts kim? un LU Kognitīvo zinātņu un semantikas centrs aicina ikvienu interesentu uz Aberdīnas Universitātes King’s College Datorzinātņu fakultātes pētnieka, pasaulslavenā datorlingvista un semantiķa, Kēsa van Dēmtera (Kees van Deemter) lekciju „Ne gluži: nenoteiktība kā iedzimtais grēks”. Lekcija notiks kim? mītnes 3. stāvā, Maskavas ielā 12/1.
Notiks pasaulslavenā datorlingvista Kēsa van Dēmtera lekcija „Ne gluži: nenoteiktība kā iedzimtais grēks”

Ne viss ir melns vai balts. Ikdienas dzīve ir nenoteiktības un neskaidrības pārpilna. Visuzskatāmāk nenoteiktība izpaužas valodā – piemēram, sakot, ka kāds cilvēks ir garš, mēs šķietami sakām, ka ir noteikts garums, virs kura cilvēku var uzskatīt par garu. To pašu var attiecināt ne tikai uz tādiem diendienā bieži izmantotiem jēdzieniem kā „blonds”, „resns”, „ātrs”, bet arī uz tādiem šķietami viennozīmīgiem jēdzieniem kā „balts” un „melns”, „labs” un „slikts” u.c. Lekcijā van Dēmters salīdzinās nenoteiktību ar iedzimto grēku – tā ir kā traips, kuru var mazināt, bet no kura nekad nevar atbrīvoties pilnībā.

Plašāk nenoteiktības problemātiku Kēss van Dēmters ir aplūkojis grāmatā „Ne gluži: nenoteiktības slavinājums” (Not Exactly: In Praise of Vagueness), kuru janvārī izdod Oxford University Press. Grāmatā van Dēmters, izmantojot piemērus no ikdienas dzīves kā arī aplūkojot loģiku, spēļu teoriju, datorzinātnes un filozofiju, runā par  izaicinājumu, ko nenoteiktība – visnotaļ cilvēcisks domāšanas un izteiksmes veids – met dažādām zinātnes jomām.

Lekcija būs vienlīdz saistoša kā tiem klausītājiem, kuri ar nenoteiktības jautājumu sastopas pirmoreiz, tā arī šī jautājuma speciālistiem.

Lekcija būs angļu valodā.
Ieejas maksa: pieaugušajiem – Ls 1, skolēniem, studentiem, pensionāriem – Ls 0,50

Lasiet vairāk: www.kim.lv


Atbalstītāji: Kultūras ministrija, VKKF, Aizkraukles banka, pilnsabiedrība „Spīķeri”, Nordic Hotel Bellevue, Live Riga, Rīgas Laiks, Delfi, kultura.lv, ind-ex.lv, Valmiermuižas alus
Aviolīnija: airBaltic
Partneri: RIXC, VKN, Foto Kvartāls, LU Kognitīvo zinātņu un semantikas centrs, ¼ Satori, Skaņu mežs, Latvijas Jaunā teātra institūts, Kinoskola, Nacionālais Kino centrs, Rīgas Kinomuzejs, NOASS, Orbīta, META-KAFE u.c.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV