Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Izstādes „TEKSTS=ATTĒLS" un „Ielūgums etīdei" skatāmas līdz nedēļas beigām

EasyGet.lv, 12.03.2012. 13:02

Vēl tikai līdz 18. martam ir iespējams apskatīt kim? aktuālā cikla izstādes – grupas izstādi „TEKSTS=ATTĒLS", kuratores Aiga Dzalbe un Inga Brūvere, un Nika Mausa (Nick Mauss) personālizstādi „Ielūgums etīdei", kuratore Egija Inzule.
Izstādes „TEKSTS=ATTĒLS" un „Ielūgums etīdei" skatāmas līdz nedēļas beigām

2. stāva izstāžu zālē

Konceptuāla grupas izstāde „TEKSTS=ATTĒLS" ir radošs pētījums, kas tiecas izzināt lingvistiski orientētas mākslas tradīciju Latvijā. Kuratores vienkopus aicinājušas dažādu paaudžu un mediju māksliniekus, kuru darbībā īpaša loma ir valodai. Izstādē piedalās: Kristīne Alksne, Arturs Bērziņš, Juris Boiko, Ēriks Božis, Inga Brūvere, Ivars Grāvlejs, Leonards Laganovskis, tekstgrupa "Orbīta", Laura Prikule, Krišs Salmanis un Gundega Strautmane.

Izstādes ietvaros publicēts izdevums „teksts=attēls", kas turpina izstādē aizsāktā naratīva izpēti. Vizuālās mākslas un valodas attiecības izdevumā aplūko autores Aiga Dzalbe, Ilva Skulte un Pīternela Fermortela (Pieternel Vermootel).

1. stāva izstāžu zālē

Nika Mausa (Nick Mauss) izstāde „Ielūgums etīdei" ir balstīta mākslinieka pārdomās, par vēsturisku un mūsdienās radītu mākslas darbu un domu izvirdumu apvienošanos un līdznostatījumu, paģērot tam noteiktu uztveres veidu.

Niks Mauss: „Es jau iepriekš rakstīju par savu laimīgo atradumu – darba pienākumu aprakstu hibrīdprofesijai 20. gs. sākuma franču dizaina uzplaukuma periodā (interese par šo nozari un periodu joprojām ir viena no manām vājībām), kas nebija īsti ne interjera dizaineris, ne arhitekts: l'ensemblier, „kopā salicējs". Man šķita, ka šis vārds ietver visu, ko vienmēr esmu gribējis, sasaista kopā to, kas agrāk nešķita savienojams, lai gan es domāju, ka tā sākotnējā nozīme bija saistīta ar harmonizēšanas talantu."

Nika Mausa (dz. 1980) izstāžu darbība aptver personālizstādes „303 gallery" Ņujorkā (2012), Midway Contemporary Art Minneapolis (2011), FRAC Champagne-Ardenne (2011), Galerijā „NEU" Berlīnē (2010). Sadarbībā ar Kenu Okiši Niks Mauss izstrādāja sesto Ņujorkas izstāžu telpas White Columns ikgadējo grupas izstādi (2011), savukārt 2010. gadā Niks Mauss veidoja grupas izstādi „Blood Flames III" Ņujorkas galerijā Alex Zachary un jaunākais notikums ir Nika Mausa dalība 2012. gada Ņujorkas Whitney bienālē. Šobrīd Niks Mauss ir viesprofesors HFBK, Hamburgas Mākslas akadēmijā.

 

29. martā plkst. 19.00 kim? izstāžu zālēs tiek atklāta Viļņas laikmetīgās māksla centra CAC (ŠMC) kuratores Virgīnijas Januškevičiūtes (Virginija Januskevičiute) veidota grupas izstāde, kas laikmetīgo mākslu apskata kā platformu kultūras un sabiedrības izziņai, atsevišķi pievēršoties aizgājušo 90. gadu burvībai.

Izstādes ietvaros, kim? Tulkojumu sērijas turpinājumā, tiek izdota lietuviešu domātāja, Viļņas universitātes un Viļņas Mākslas akadēmijas profesora, hermenētikas filosofijas pārstāvja un tās vēstures pētnieka Arūna Sverdiola (Arūnas Sverdiolas, 1949) eseja „Kāres, migla un siets. Lietuviešu laikmetīgās kultūras laiktelpas īpatnības", tulkota no lietuviešu valodas.

Kamerizstāžu un lasījumu cikla „Kafejnīcas lieta" ietvaros – līdz š.g. 17. martam restorānā Kitchen apskatāma Rūsiņa Rozītes „Mākslinieka klusā daba" (1969) no Latvijas Mākslinieku savienības muzeja kolekcijas, savukārt astronomiskā pavasara atnākšana š.g. 22. martā tiks sagaidīta ar Vilhelma Purvīša gleznas „Agrs pavasaris" (20. gs. 30. gadi) no Latvijas Radio kolekcijas izstādi.

Paldies: Valsts Kultūrkapitāla fonds, ASV vēstniecība Latvijā, GB Agency, Galerie NEU, Gētes institūts Rīgā, ABLV Charitable Foundation, LNMM, LMS, LNB, LMC, Memoriālo muzeju apvienība, VA Rakstniecības un mūzikas muzejs, Kino Galerija,
Mūkusalas Mākslas salons, Latvijas Arhīvi, Antalis AS, Lux Express, GroGlass, RBSSKALS, Neputns, Studija, Kolonna, Valmiermuižas alus, restorāns Kitchen, pateicība Veilandu ģimenei, VKN.

Izstāžu zāles darba laiki:
Pirmdiena: slēgts
Otrdiena, trešdiena, ceturtdiena, piektdiena: 14.00 - 19.00
Sestdiena, svētdiena: 12.00 - 18.00

Ieejas maksa:
Pieaugušajiem – 2 LVL
Skolniekiem, studentiem un pensionāriem – 1 LVL
Bezmaksas ieeja preses pārstāvjiem, uzrādot preses karti.
Otrdienās – ieeja bez maksas.

kim? Laikmetīgās mākslas centrs
Adrese: Maskavas iela 12/1, Rīga, LV-1050, Latvija
www.kim.lv; kim@kim.

Foto: Niks Mauss. Bez nosaukuma. Glazēta keramika. 27.94 x 38.1 cm. 2011. Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV