Svētdiena, 05.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Ģederts, Ģirts;

Daugavpilī notiks Zinātnieku nakts

Diāna Soldāne, 08.09.2010. 15:50

24. septembrī plkst. 17:00 - 22:00 Daugavpils Universitātē (Parādes ielā 1) jau 4. reizi notiks Zinātnieku nakts pasākumi.

Programmā:

Dzīvnieku literārā klonēšana – domu karšu veidošana par dzīvnieku atbilstību un sakarībām dabā un dažādos literārajos darbos. Zinātnieku naktī notiks literāri bioloģiska darbnīca un diskusijas ar mūsdienu rakstniekiem, kurās darbi par dzīvniekiem tiks analizēti no abu zinātņu viedokļa.

Ceļojums zinātnieku pilsētā: nāc un apskati! – Dažādas darbnīcas par dažādām lietām un parādībām ap mums – dabā, pilsētā un cilvēkos. Lietas un fakti, ko mēs neredzam un neapzināmies, lietas, ko mēs aizmirstam un lietas, ko mums vēl joprojām ir jāiemācās. Iespēja apskatīt, izpētīt un iemācīties veicot eksperimentus, pētījumus, testus, spēlējot spēles. Daudz un dažādas aktivitātes visas nakts garumā.

Sēnes un to ēdāji – plaša aktivitāte, kas ietvers sēņu izstādi un skaidrojumu par dažādiem dzīvniekiem, kas uz tām dzīvo. Padomi par drošu sēņu lasīšanu un ēšanu, plaša informācija par dzīvnieciņiem, kas dzīvo tajās un uz tām un dažādi uzdevumi.

Bīstamie suvenīri – Skaidrojums par pasaules aizsargājamajiem augiem un dzīvniekiem, kurus apdraud tirdzniecība. Dārgumu lādes atvēršana – suvenīri, kurus labāk nepirkt. Etīde par suvenīriem un muitām. Informācija par CITES (Konvencija par starptautisko tirdzniecību ar apdraudētajām savvaļas dzīvnieku un augu sugām (Vašingtonas konvencija)).

Tropu meža stūrītis – Latgale Zoodārza dzīvnieciņi DU ziemas dārzā radītā stilizētā tropu mežā. Skaidrojumi par dzīvnieciņiem, to dzīvesveidu un tropu meža nozīmi pasaules biodaudzveidībā; konkursi un iespēja uzzināt vairāk par dažādiem dzīvnieciņiem, kas varētu būt arī mājas mīluļi.

Zinātnieku nakts ir Eiropas Komisijas atbalstīts un finansēts projekts, kuru realizē Latvijas Zinātņu akadēmija (LZA) sadarbībā ar Latvijas augstskolām un zinātniskajiem institūtiem. Ar šo pasākumu Latvija iekļaujas to valstu - Eiropas Zinātnieku nakts organizētāju skaitā, kuras septembra pēdējās piektdienas vakarā organizē dažādus pasākumus vairāk kā 200 Eiropas pilsētās, lai atraktīvā veidā skaidrotu zinātnes sasniegumus, raisot sabiedrības interesi un izpratni par zinātni, un ļautu sabiedrībai ielūkoties zinātnisko laboratoriju darba noslēpumos. Tie ir zinātnes svētki, kad viena vakara laikā ikvienam tiek dota iespēja pamēģināt kļūt par zinātnieku.

Latvijā „Zinātnieku nakts" notiks jau piekto reizi un šogad vienlaikus sešās pilsētās - Rīgā, Daugavpilī, Salaspilī, Jelgavā, Ventspilī un Rēzeknē.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV