Sestdiena, 18.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Inese, Inesis, Ēriks;

Studentu apvienība: Draudi par budžeta vietu skaita samazināšanu ir reāli, bet nepieļaujami

Jurita Krūma, 09.12.2010. 13:44

Saskaņā ar Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) ieteikumiem, kas ir pretēji Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) ieplānotajam finansējuma samazinājumam 1,3 miljonu latu apmērā, augstākajā izglītībā plānots 7 miljonu latu ietaupījums. Šāds ietaupījuma apjoms nozīmētu tiešu studiju budžeta vietu samazinājumu nākotnē, kas "kategoriski nav pieļaujams", uzsver Latvijas Studentu apvienības (LSA) prezidents Edvards Ratnieks.
Studentu apvienība: Draudi par budžeta vietu skaita samazināšanu ir reāli, bet nepieļaujami

Izskatot LRTK ieteikumus valsts 2011. gada budžeta likumprojektam, augstākās izglītības nozarē ierosināts veikt 7 miljonu latu samazinājumu pretēji plānotā 1,3 milj. latu ietaupījuma vietā, kas tiktu īstenots, neapdraudot studentu intereses. Šādi konsolidējot nozarei pieejamos līdzekļus, būs nepieciešams studentiem pieejamu studiju budžeta vietu samazinājums un tas „kategoriski nav pieļaujams", atzinis LSA prezidents Edvards Ratnieks.

E.Ratnieks, LSA prezidents: „Studentu apvienība ar LR Izglītības un zinātnes ministru Rolandu Broku ir sapratusies jautājumā par finansējuma apjomu augstākajai izglītībai, kur ietaupījums iespējams tikai un vienīgi tad, ja tas neskar studentu intereses, tās pēdējos gados veikto budžeta konsolidācijas pasākumu dēļ ir cietušas pietiekami."

Kā pamatojums ietaupījuma izmaiņai minēts arguments, ka esošajā kvalitātē izglītības sistēma neesot finansiāli jāstimulē, bet gan jāveicina strukturālo reformu norisi.

Kā risinājums valsts budžeta konsolidācijai piedāvāts 7 miljonu latu apmērā samazināt valsts dotēto budžeta vietu skaitu studentiem augstākās izglītības iestādēs. Samazinot budžeta vietu skaitu par vairāk kā 20 % tajās studiju programmās, kas prasa lielu finansējuma apjomu un kurās vērojama darba tirgum neatbilstoša speciālistu pārprodukcija, būtu iespējams samazināt izdevumus ne tikai IZM, bet ar citās ministrijās, kuru pārraudzībā ir augstākās izglītības iestādes. Īpaši uzsvērta budžeta vietu likvidācija sociālo zinātņu studiju programmās, kam LSA nepiekrīt.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV