Piektdiena, 17.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Umberts, Herberts, Dailis;

"Iespējamās misijas" viesskolotāji aicina skolēnus palikt Latvijā

Sabīne Zālīte, 14.02.2011. 12:36

Piektdien, 11. februārī, Iespējamās misijas nedēļas ietvaros kopumā notika 6 mācību stundas Latvijas skolās, kurās piedalījās dažādu jomu speciālisti, praktiķi un sabiedrībā pazīstamas personas. Skolotāja jomā iejutās izglītības ministrs, uzņēmuma Dzintars vadītājs, kā arī interneta mediju eksperti, inženieris un IT speciālists, kas atklāja mākslīgā intelekta noslēpumus.

Iespējamās misijas nedēļas piektajā dienā skolēnu iedvesmošanā un izglītošanā savu ieguldījumu sniedza arī izglītības un zinātnes ministrs Rolands Broks, kas Dobeles Valsts ģimnāzijas 12. klasei stāstīja par izglītības iespējām Latvijā. Ministrs uzsāka stundu, apgalvojot, ka atbalsta Iespējamās misijas darbu un mērķi, un tieši tāpēc vēlējies doties uz kādu no Latvijas skolām. R. Broks iepazīstināja skolēnus ar finansēšanas sistēmu Latvijas augstskolās – valsts finansējuma un augstskolas finansējuma attiecību. Atbildot uz skolēnu jautājumu par to, kura būs pieprasītākā profesija nākamajos piecos gados, R. Broks stāsta: „Visdrīzāk datorzinātnes un inženierzinātnes, taču, izvēloties savu nākotnes profesiju, nevajag domāt par pieprasītākajām specialitātēm, bet gan par to, kas patīk. Ir grūti strādāt darbu, kas nepatīk," tā skolēniem stāstīja ministrs.

Latvijas kosmētikas ražotāja Dzintars vadītājs Iļja Gerčikovs Rīgas Zolitūdes ģimnāzijas 11. klasei vadīja ķīmijas stundu un skaidroja ķīmijas nozīmi kosmētikas ražošanā. Viesskolotājs dalījās pieredzē par savu iegūto izglītību, profesionāls karjeras uzsākšanu un nonākšanu Dzintara vadītāja krēslā. I. Gerčikovs uzsvēra pamatzināšanu nozīmi un skolas lomu šo zināšanu ieguvē, kā arī aicināja skolēnus novērtēt laiku, kamēr var mācīties skolā. „Vērtīgāk ir palikt Latvijā un risināt, celt valsti šeit, nevis doties laimes meklējumos, jo vieglākais ceļš ir aizbraukt un aizbēgt kur vieglāk, bet tur nekad nebūsiet īsti savējais," jauniešiem stāsta I. Gerčikovs.

„Mēs esam vienā globālā trakas konkurences katlā kopā ar amerikāņiem, somiem, ķīniešiem un visiem pārējiem. Lai mēs būtu sekmīgi, nepietiek ar to, ka spējam nokopēt, darīt tā kā „viņi dara". Vienīgā iespēja augt – būt labākajiem, būt pirmajiem. Visdaudzsološākās nozares ir tieši ķīmija, fizika, bioloģija matemātika – šajās jomās ir visdinamiskākā attīstība un lielākās inovāciju iespējas. Bet, lai kaut ko pārspētu, ir jāzina, kas jau ir radīts līdz šim un kas top. Sociālie mediji dod mums instrumentus, lai mēs būtu kontaktā ar pasauli, izzinātu esošo un radītu ko jaunu un pārsteidzošu. Un mums Latvijā ir kāda būtiska priekšrocība pret lielajām valstīm – mēs spējam būt ļoti ātri un izveicīgi, tā ir mūsu konkurences priekšrocība," skolēniem Blīdenes pamatskolā par sociālajiem medijiem un to izmantošanu stāsta Māris Plūme, korporatīvo attiecību konsultāciju uzņēmuma Hauska & Partner vadītājs.

Piektdien skolā viesojās arī ziņu aģentūras LETA mediju speciālists Mārtiņš Barkāns, kurš vadīja stundu Rīgas Mūzikas internātvidusskolas audzēkņiem par Online žurnālistiku, savukārt pie Rīgas Juglas vidusskolas skolēniem devās Lattelecom inženieris Andris Stepītis, kas pasniedza fizikas stundu. Pie Olaines 1. vidusskolas 11. klases skolēniem viesojās uzņēmuma TILDE eksperts Andrejs Vasiļjevs, atklājot mākslīgā intelekta patieso būtību.

Aicinām visus interesentus apmeklēt Iespējamās misijas mājas lapu www.iespejamamisija.lv un sekot līdzi reportāžām, katru dienu uzzinot jaunākās aktualitātes un notikumus. Iespējamās misijas nedēļa tiek organizēta sadarbībā ar IZM VISC īstenoto ESF projektu Dabaszinātnes un matemātika. Ar foto ziņu aģentūras f64 atbalstu katru dienu ir pieejamas fotogrāfijas no notikušajām stundām. Fotoattēlus visi interesenti var aplūkot un lejupielādēt mājas lapā http://www.f64.lv/projekti/. Paroli fotogrāfiju lejupielādēšanai jautāt Iespējamās misijas komunikāciju vadītājai Gundegai Grīnbergai (E-pasts: gundega.grinberga@iespejamamisija.lv, mob.: 29448447).

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV