Piektdiena, 17.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Umberts, Herberts, Dailis;

„Zinātnes kafejnīcā" par lidojumiem kosmosā

LU Preses centrs, 05.04.2011. 13:18

Otrdien, 12. aprīlī, plkst. 18.00 Latvijas Universitātes kafejnīcā tiek organizēts "Zinātnes kafejnīcas" pasākums. Šoreiz tas būs veltīts Jurija Gagarina lidojuma 50 gadu jubilejai un sauksies "Gatavs iziet kosmosā". Pasākums tiešraidē būs skatāms LU portālā.

Kopš pirmā cilvēka - Jurija Gagarina - lidojuma kosmosā ir pagājuši 50 gadi. Vai pa šo laiku kosmoss, kas sākas 100 kilometru augstumā virs mūsu galvām, ir kļuvis tuvāks, jeb tas vēl arvien ir grūti sasniedzams?

Ints Ķešāns, IBM IT speciālists skaidros, kas ir kosmiskais lidojums, kā mēs līdz tam nonācām un kurp tas ir novedis. Dr. biol. Līga Plakane, LU Bioloģijas fakultātes Cilvēka un dzīvnieku fizioloģijas katedras docente, Latvijas Eksperimentālās un klīniskās medicīnas institūta vadošā pētniece, stāstīs par to, kas cilvēkam jāpārdzīvo ceļā uz orbītu un atpakaļ. Vladimira Afanasjeva, bijušā Baikonuras kosmodroma darbinieka, tēma būs pilotējamie starti – skats no iekšpuses. PhD Jānis Jaunbergs, A/S „Grindeks" Aktīvo farmaceitisko vielu laboratorijas Sintēzes grupas vadītājs un Marsa biedrības biedrs, stāstīs par aktuālajiem jautājumiem Marsa izpētē par tēmu „Dienas kārtībā: pilotējamie lidojumi uz Marsu." Dr. paed. Ilgonis Vilks, LU Astronomijas institūta pētnieks, mūs iedrošinās, ka ikviens kā tūrists varam nokļūt Kosmosā.

Pasākumu, kā vienmēr, vadīs Dr. Juris Šteinbergs – zinātnieks un populāra TV raidījuma seja.

"Zinātnes kafejnīcas" mērķis ir raisīt brīvu diskusiju neformālā vidē par sabiedrību interesējošiem zinātnes jautājumiem. Tā ir iespēja tikties ar attiecīgās jomas ekspertiem un uzdot viņiem jebkuru interesējošu jautājumu un noskaidrot līdz šim neizprasto par kādu konkrētu zinātnes jomu, šoreiz par kosmosu.

Visas kafejnīcas sākas uzreiz pēc 18:00. Pirmajiem 50 dalībniekiem sulas glāze par brīvu.

„Zinātnes kafejnīcu" atbalsta SIA Latvija Statoil.

Pasākums tiešraidē būs skatāms LU portālā www.lu.lv/tiesraide

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV