Pirmdiena, 06.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Didzis, Gaidis;

Zinātnieku nakts Daugavpils Universitātē

Vita Viļevko, 19.09.2011. 15:38

23. septembri no plkst. 18:00 – 23:00 jau 5. reizi Daugavpils Universitātē (Parādes ielā 1) notiks Zinātnieku nakts „Aizraujošā ķīmija", kad viena vakara laikā ikvienam tiek dota unikāla iespēja kļūt par zinātnieku un iepazīt pārsteidzošo ķīmijas pasauli.

Zinātnieku nakts laikā Daugavpils Universitātē (DU) darbosies dažādas darbnīcas, kurās tiks demonstrēti un atklāti dažādi ķīmiskie procesi apkārtējā dabā, ūdenī, cilvēka organismā utt. Lai uzzinātu par ķīmiskajām reakcijām, kas ir cilvēka jūtu un emociju pamatā, visi interesenti tiek aicināti apmeklēt „Jūtu ķīmijas" darbnīcu un „Jūtu bufeti. Darbnīcas "Sargies no indīgiem dzīvniekiem!" laikā būs iespēja iepazīt indīgos augus, kukaiņus, rāpuļus u.c. dzīvās būtnes, kuras izmanto indi sevis aizsardzībai, tiks stāstīts par dzīvās dabas „ķīmiskajiem ieročiem". Zinātnieku nakts laikā būs iespēja ielūkoties arī pazemē un, piedaloties dažādos eksperimentos un demonstrējumos, darbnīcā "Pazemes ķīmija" uzzināt interesantas lietas par minerālresursiem un to pielietošanu ikdienā. Savukārt „Virtuālās simulācijas" laikā atklāsies noslēpumi par mūsu planētas veidošanos, par ķīmiskajiem procesiem, kas notiek tās dzīlēs, kā arī par tās kustību. Tā kā mūsu ikdiena nav iedomājama bez ūdens, tad, lai uzzinātu par tā unikālajām īpašībām, interesenti tiek aicināti iesaistīties darbnīcas "Dzīves eliksīrs – Ūdens" eksperimentos un demonstrējumos. Bet, lai iepazītu ķīmiskos elementus un to nozīmi dabā un ikdienas dzīvē, varēs pameklēt darbnīcu „Elementu pasaule".

Zinātnieku nakts ir Eiropas Komisijas atbalstīts un finansēts projekts, kuru realizē Latvijas Zinātņu akadēmija (LZA) sadarbībā ar Latvijas augstskolām un zinātniskajiem institūtiem. Ar šo pasākumu Latvija iekļaujas to 32 Eiropas valstu - Eiropas Zinātnieku nakts organizētāju skaitā, kuras septembra pēdējās piektdienas vakarā organizē dažādus pasākumus vairāk nekā 200 Eiropas pilsētās, lai atraktīvā veidā skaidrotu zinātnes sasniegumus, raisot sabiedrības interesi un izpratni par zinātni, un ļautu sabiedrībai ielūkoties zinātnisko laboratoriju darba noslēpumos.

Šogad Zinātnieku nakts notiks vienlaikus sešās pilsētās – Daugavpilī, Jelgavā, Rēzeknē, Rīgā, Salaspilī, Valmierā un Ventspilī.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV