Pirmdiena, 06.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Didzis, Gaidis;

Latvijas Universitātē notiks „Zinātnes kafejnīca" par ķīmiju un zinātniekiem

EasyGet.lv, 20.09.2011. 14:14

Piektdien, 23.septembrī, plkst. 18.00 Latvijas Universitātes kafejnīcā (Raiņa bulv. 19) notiks „Zinātnes kafejnīcas" pasākums. Šoreiz tas notiks Zinātnieku nakts 2011 ietvaros un būs veltīts ķīmijas jautājumiem par tēmu "Ķīmija un zinātnieks cauri gadsimtiem", informē LU Preses centrs.
Latvijas Universitātē notiks „Zinātnes kafejnīca" par ķīmiju un zinātniekiem

Ķīmija ir zinātne par vielu savstarpējo iedarbību dažādu faktoru ietekmē. Tā ir veidojusies cilvēkam izzinot - novērojot, pētot - dabas procesus un parādības. Par vienu no pirmajiem ķīmijas pielietojumiem varētu tikt uzskatīta apzināta uguns lietošana. Savukārt modernā ķīmija ir tikai aptuveni divsimt gadus veca. Pirms tam ķīmija tika iedalīta trīs periodos: maģijā, alķīmijā un „primitīvi modernajā" ķīmijā, kas bija pārejas periods no alķīmijas uz patiesi moderno ķīmiju.

„Zinātnes kafejnīcas" mērķis ir aizsākt plašāku publisko diskusiju par zinātnes un zinātnieku lomu sabiedrībā. Pirmajā daļā īsus priekšlasījums sniegs nozares eksperti un pētnieki: Latvijas Organiskās sintēzes institūta Organiskās ķīmijas laboratorijas vadītājs Pēteris Trapencieris stāstīs par Nobela prēmijas laureātiem ķīmijā 20.gadsimtā, Organiskās sintēzes institūta zinātniece Ieva Jaunzeme īpaši uzsvērs M.Kirī nopelnus. Latvijas Universitātes Ķīmijas fakultātes profesors Andris Zicmanis informēs par saviem zinātniskajiem sasniegumiem par tēmu "Jonu šķidrumi organiskajā sintēzē un ne tikai...", jaunais zinātnieks, doktorants Edgars Paegle stāstīs par nākotnes plāniem pētījumos ar selēnu „Selēnu saturošu selektīvu estrogēna receptoru modulatoru sintēze".

Pasākumu šoreiz vadīs dr. biol. Inese Čakstiņa.

„Zinātnes kafejnīcas" mērķis ir raisīt brīvu diskusiju neformālā vidē par sabiedrību interesējošiem zinātnes jautājumiem. Tā ir iespēja tikties ar attiecīgās jomas ekspertiem un uzdot viņiem jebkuru interesējošu jautājumu un noskaidrot līdz šim neizprasto par kādu konkrētu zinātnes jomu, šoreiz par ķīmijas tēmu.

Visas Zinātnes kafejnīcas sākas uzreiz pēc plkst. 18.00. Pirmajiem 50 dalībniekiem sulas glāze par brīvu. Visi interesenti laipni aicināti apmeklēt „Zinātnes kafejnīcas" pasākumus!

„Zinātnes kafejnīca" notiek 7.Ietvara programmas projekta „Zinātnieku nakts" ietvaros. Pasākums tiešraidē būs skatāms LU portālā www.lu.lv/tiesraide.

Seko Latvijas Universitātei:
www.twitter.com/universitatelv
www.twitter.com/gribustudet
www.facebook.com/latvijasuniversitate
www.draugiem.lv/universitate/
www.youtube.com/user/universitatelv

Foto: Zinātnes kafejnīca 2011.gada 24.martā. Foto © Toms Grīnbergs, Latvijas Universitātes Preses centrs

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV