Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

„Zinātnes kafejnīcā" stāstīs par asteroīdiem un meteorītiem

EasyGet.lv, 20.02.2012. 10:46

Ceturtdien, 23. februārī, plkst. 18.00 Latvijas Universitātes (LU) kafejnīcā, Raiņa bulvārī 19, notiks pasākums „Zinātnes kafejnīca". Šoreiz tas būs veltīts astronomijas tēmai "Asteroīdi un meteorīti", informē LU Preses centrs.
„Zinātnes kafejnīcā" stāstīs par asteroīdiem un meteorītiem

Starpplanētu telpā atrodas liels daudzums putekļu, akmeņu, iežu bluķu un asteroīdu, kas riņķo apkārt Saulei. Vairums no tiek atrodas tālu no mūsu planētas, bet daļa var pienākt visai tuvu vai pat sadurties ar Zemi. Kad Zemes atmosfērā ietriecas sīks kosmisks ķermenis, tas sakarst, izkūst un iztvaiko. Šai kategorijai pieder arī kosmiskie atkritumi – pavadoņi, to daļas un atlūzas. Ja ķermeņa masa ir lielāka, daļa no tā nesadeg un nokrīt uz Zemes virsmas kā meteorīts. Vēl lielāku ķermeni (asteroīdu) Zemes atmosfēra nespēj nobremzēt, un tas ietriecas planētas virsmā ar lielu spēku, radot meteorīta krāteri.

Par asteroīdiem un meteorītiem „Zinātnes kafejnīcā" sīkāk stāstīs eksperti. LU Zinātņu un tehnikas vēstures muzeja direktors Ilgonis Vilks sniegs ievadu un pastāstīs par asteroīdiem, kas lido tuvu garām Zemei, sadursmes draudiem, potenciālajām sekām un sadursmes novēršanas iespējām. LU Astronomijas institūta direktors Ilgmārs Eglītis informēs par asteroīdu atklājumiem Latvijā, bet LU Astronomijas institūta vadošais pētnieks Ivars Šmelds stāstīs par kosmiskajiem atkritumiem un to novērošanu. Savukārt F. Candera – kosmosa izpētes muzeja vadītāja Gunta Vilka iepazīstinās ar aizraujošo meteorītu pasauli. Būs apskatāmi arī muzeja eksponāti.

Pasākumu vadīs Dr. biol. Juris Šteinbergs - zinātnieks un TV seja.

„Zinātnes kafejnīcas" mērķis ir raisīt brīvu diskusiju neformālā vidē par sabiedrību interesējošiem zinātnes jautājumiem. Tā ir iespēja tikties ar attiecīgās jomas ekspertiem un uzdot viņiem jebkuru interesējošu jautājumu un noskaidrot līdz šim neizprasto par kādu konkrētu zinātnes jomu, šoreiz par astronomisku tēmu.

Visas kafejnīcas sākas uzreiz pēc 18.00. Pirmajiem 50 dalībniekiem sulas glāze bez maksas.

Pasākums tiešraidē būs skatāms Latvijas Universitātes portālā: www.lu.lv/tiesraide.

Pasākumu „Zinātnes kafejnīca" atbalsta Latvijas Universitātes radio NABA (93,1 FM).

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV