Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

„Zinātnes kafejnīca" Fizmatdienu 2012 ietvaros par silīciju

EasyGet.lv, 26.04.2012. 10:16

Trešdien, 2.maijā, plkst. 18.00 Latvijas Universitātes (LU) kafejnīcā Raiņa bulvārī 19 tiek organizēts "Zinātnes kafejnīcas" pasākums. Šoreiz tas notiks Fizmatdienu 2012 ietvaros un būs veltīts silīcijam. Pasākums tiešraidē būs skatāms LU portālā www.lu.lv.
„Zinātnes kafejnīca" Fizmatdienu 2012 ietvaros par silīciju

Silīcijs ir septītais izplatītākais elements Visumā un otrs izplatītākais ķīmiskais elements Zemes garozā aiz skābekļa. Tas dabā brīvā veidā ir sastopams ļoti reti (ieslēgumu veidā iežos), bet lielos daudzumos ir sastopams oksīda SiO2 veidā, kā arī alumosilikātos. Silīciju 1824. gadā pirmo reizi brīvā veidā izdalīja zviedru ķīmiķis Jenss Jākobs Bercēliuss.

LU Cietvielu fizikas institūta vadošais pētnieks un LU emeritētais profesors Andrejs Siliņš stāstīs par silīcija dioksīdu un tā fotoniku. LU Ķīmijas fakultātes Analītiskās ķīmijas katedras vadītājs profesors Arturs Vīksna un Analītiskās ķīmijas katedras laborante Gunita Kolosovska informēs par piemaisījumu detektēsanu silīcijā. LU Fizikas un matemātikas fakultātes pētnieks Armands Krauze pievērsīsies tādai tēmai kā lielu silīcija monokristālu industriālā audzēšana elektronikas vajadzībām un tās matemātiskā modelēšana. Pasākumu vadīs Dr. Inese Čakstiņa.

„Zinātnes kafejnīcas" mērķis ir raisīt brīvu diskusiju neformālā vidē par sabiedrību interesējošiem zinātnes jautājumiem. Tā ir iespēja tikties ar attiecīgās jomas ekspertiem un uzdot viņiem jebkuru interesējošu jautājumu un noskaidrot līdz šim neizprasto par kādu konkrētu zinātnes jomu, šoreiz par ķīmisku vielu silīciju.

Visas kafejnīcas sākas uzreiz pēc 18.00. Pirmajiem 50 dalībniekiem sulas glāze bez maksas. Šoreiz pasākums notiek Fizmatdienu 2012 ietvaros.

Pasākuma tiešraide www.lu.lv mājas lapā vai arhīvā.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV