Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Goran Gora un Laima Jansone atbalsta „zero waste" ideju

EasyGet.lv, 24.05.2012. 09:25

Lai vienkāršā un interesantā veidā stāstītu, kā gluži praktiskā veidā paši varam darīt visu iespējamo, lai šajā pasaulē būtu pēc iespējas mazāk atkritumu, biedrība „homo ecos:" ir izveidojusi blogu www.bezatkritumiem.lv. Bloga pamatstruktūru veido piecas sadaļas: samazini, lieto vēlreiz, šķiro pārstrādei, salabo un pārveido, informē projekta vadītāja Sanita Rībena.
Goran Gora un Laima Jansone atbalsta „zero waste" ideju

Katrā no sadaļām ar fotostāsta, video vai neliela un viegli uztverama teksta palīdzību lasītājs tiek iepazīstināts ar dažādām idejām, kuras, ja vien ir vēlēšanās, viņš var tālāk ieviest arī savā dzīvē.

Viena no blogā redzamajiem videoklipiem „Labot ir labi" galvenais varonis ir dziesminieks Goran Gora. Klips stāsta par to, kāpēc „labot ir labi".

"Mums visiem patīk jaunas, modernas un aktuālas lietas - jauni telefoni, datori, drēbes un mantas. Protams, tās ar laiku noveco, iespējams, zaudē aktualitāti un nolietojas. Taču ir kāda būtiska nianse, kas, piemēram, man ir ļoti svarīga - katrai šai lietai ir arī tās "dzīvesstāsts", saka Goran Gora, „Brīži, ko esam kopā "piedzīvojuši" - pirmo randiņu (ar žaketi), pirmo izbraucienu (ar auto), pirmo sarakstīto dziesmu (ar ģitāru). Un, manuprāt, tieši šo piedzīvoto brīžu dēļ ir vērts šīs mantas neizmest, kad tās salūzt, bet salabot un paildzināt to "mūžu" - jo iespējams, ka jums kopā ar tām ir paredzēts vēl kāds spilgts notikums."

Savukārt otrā video klipā redzama kokles improvizētāja Laima Jansone, kas vienlaikus iejutās divos tēlos: izklaidīgajā tumšmatē Laimā un vērīgajā gaišmatē Laimā. Abas Laimas iepirkās divos dažādos, taču viena un tā paša tirdzniecības tīkla veikalos. Vērīgā Laima rūpīgi raudzījās, lai, pērkot pārtiku, tā būtu pēc iespējas mazāka apjoma iepakojumā, savukārt nevērīgā Lauma tam nepievērsa uzmanību.

"Eksperimenta rezultātā biju pārsteigta par to, cik daudz laika aizņēma produktu izsaiņošana, bet vēl vairāk par to, ka no "tumšmatainās tēla" iepirkumiem sanāca gandrīz vairāk atkritumu kā pašu produktu," stāsta Laima Jansone, „Ikdienā iepērkoties līdz šim nebiju aizdomājusies, ka viena no manām iecienītākajām tējām pašu "tēju" satur pavisam maz un tādēļ arī patērējas diezgan strauji, bet ja to kasti piepildītu tikai ar tēju bez visiem liekajiem iepakojumiem, to varētu baudīt ilgstoši un iztikt arī bez liekiem tēriņiem, līdzīgi arī ar citām precēm. Aicinājums aizdomāties un atstāt vēsturei aiz sevis daudz mazāk lieku liecību kā nepieciešams, tādēļ arī piekritu un atbalstīju kampaņu, filmējoties klipā."

Tā kā „zero waste" tēma pasaulē ir zināma jau kopš pagājušā gadsimta 60. gadiem, internetā ir pieejama daudzveidīga un plaša informācija par šo tēmu. Blogs www.bezatkritumiem.lv ir iecerēts kā gluži latviska vietne – reģionālajā nozīmē. Tajā plānots publicēt stāstus par to, kas attiecībā uz piecām bloga tēmām - samazini, lieto vēlreiz, šķiro pārstrādei, salabo un pārveido – tiek paveikts tieši Latvijā.

Blogs www.bezatkritumiem.lv ir izveidots sociālās kampaņas „Nav atkritumu – ir jaunas iespējas!" ietvaros. Kampaņas laikā maija pēdējā nedēļā 5 Latvijas pilsētās – Rīgā, Liepājā, Jelgavā, Valmierā un Rēzeknē notiks 5 dažādi ar kampaņas tēmu saistīti pasākumi. Sociālo kampaņu atbalsta „Ziemeļvidzemes atkritumu apsaimniekošanas organizācija", interneta portāls „Delfi", radio „Star FM", interneta portāls vecākiem „mammam.lv./tetiem.lv", vides stendu izvietotājs „JCDecaux" un digitālās drukas uzņēmums „S-print".

Foto: Koklētāja Laima Jansone. Foto (c) flickr.com

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV