Sestdiena, 27.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne;

Atklāta izstāde par slavenākajām Rīgas Politehnikuma personībām

Easyget.lv, 10.10.2013. 15:12

8. oktobrī Rīgas Tehniskajā universitātē (RTU) Ķīpsalā, Āzenes ielā 18, atklāta izstāde, kurā apkopotas vēstures liecības un dokumenti no ievērojamāko Rīgas Politehnikuma mācībspēku, absolventu un studentu personāllietām.
Atklāta izstāde par slavenākajām Rīgas Politehnikuma personībām

"Šogad, kad RTU svin savu 151. jubileju, ir svarīgi saglabāt un celt gaismā tā laika vēstures liecības. Pārāk reti tiek godināti izcilie zinātnieki, kuri ar savu mūža darbu ir ne tikai devuši pienesumu visas cilvēces progresam, bet arī turpina nest Latvijas vārdu pasaulē ilgi pēc dzīves beigām," norādīja RTU rektors akadēmiķis Leonīds Ribickis.

Kultūras informācijas sistēmu centra direktors Armands Magone skaidroja: "Mēs visi esam ieinteresēti, lai pēc iespējas plašāk sabiedrībā zinātu par ievērojamiem ļaudīm, kas darbojušies un studējuši Latvijā. Ir svarīgi, lai par viņiem zinātu jaunā paaudze, kurai šo cilvēku dzīve var noderēt kā paraugs."

Izstādē ar nosaukumu "Rīgas Politehnikums. Lieta Nr. RP 1863–1896" apskatāma daļa Latvijas Nacionālā arhīva Latvijas Valsts vēstures arhīvā esošo dokumentu un RTU Vēstures muzeja krājuma. Tās apmeklētājiem būs iespēja apskatīt vēstures liecības par Nobela prēmijas laureātiem un kandidātiem, ievērojamiem pasaules zinātniekiem un inženieriem, kuru veikums 19. un 20. gs. mijā nav zaudējis savu nozīmību vēl šodien.

Izstāde rīkota saistībā ar Eiropas Sadarbības dienu, atzīmējot 151. gadu kopš RTU priekšgājēja – Rīgas Politehnikuma – dibināšanas. Izstāde sakrīt ar vairākām Latvijas augstākajai izglītībai būtiskām jubilejām – 150 gadi, kopš sākās studijas Rīgas Politehnikumā, augstākās būvniecības, ķīmijas un lauksaimniecības izglītības 150. gadadiena Latvijā, Paula Valdena 150. un Vilhelma Ostvalda 160. dzimšanas diena.

Rīgas Politehnikums (RP) bija pirmā augstākās izglītības iestāde Latvijas teritorijā un pirmā augstākās tehniskās izglītības iestāde Baltijā. RP, vēlāk pārdēvēts par Rīgas Politehnisko institūtu (RPI), bija pamatā citu Latvijas universitāšu izveidei. Uz RPI fakultāšu bāzes 1919. gadā radīta Latvijas Augstskola, no kuras pēc tam izveidotas Latvijas Universitāte, Latvijas Lauksaimniecības universitāte un Rīgas Stradiņa universitāte.

Foto: Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV