Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Eksperti Vīķes-Freibergas prezidentūru vērtē kā ļoti veiksmīgu

LETA, 10.06.2007. 17:30

Valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas astoņus gadus ilgusī prezidentūra ir bijusi ļoti veiksmīga, uzskata aptaujātie eksperti.
Eksperti Vīķes-Freibergas prezidentūru vērtē kā ļoti veiksmīgu
"[Vīķei-Freibergai ir bijusi] ļoti spoža prezidentūra, kura ir norisinājusies Latvijas valstij izšķirīgi nozīmīgā posmā," sacīja politologs Ivars Ijabs. Pēc eksperta domām, Vīķe-Freiberga ārpolitikā ir darījusi pat vairāk, nekā no viņas prasa Satversme, un tas esot vērtējams ļoti augstu.

Iekšpolitikā, pēc Ijaba domām, Valsts prezidente arī esot paveikusi vairākas nozīmīgas lietas, piemēram, tiesu sistēmas sakārtošanā un valsts valodas likuma maiņā.

Vīķei-Freibergai kā jebkuram prezidentam esot arī vājās puses, bet, pēc Ijaba vārdiem, "viņa [Vīķe-Freiberga] bija tas cilvēks, kurš zināja, kas ir viņas stiprā puse".

"Viņas [Vīķes-Freibergas] iesaistīšanās dažādu ētiski smagu korupcijas problēmu risināšanā brīžiem varēja būt lielāka," sacīja eksperts, komentējot Vīķes-Freibergas prezidentūras neveiksmīgākās puses.

Arī Latvijas Ārpolitikas institūta pētnieks Ivars Indāns atzina, ka Vīķes-Freibergas prezidentūra ir bijusi ļoti veiksmīga un sacīja, ka "viņas [Vīķes-Freibergas] posms noteikti ieies Latvijas vēsturē".

Attiecībā uz Valsts prezidentes ieguldījumu ārpolitikā Indāns norādīja, ka, pateicoties Vīķes-Freibergas diplomātiskajām aktivitātēm, ir sasniegta ļoti augsta un laba sadarbība starp ASV un Latviju. "Tas noteikti Latvijai ir liels ieguvums," teica eksperts. Vīķe-Freiberga ir veicinājusi daudzus starptautiskos pasākumus, "kuros Latvija varēja labi starptautiski profilēties", sacīja pētnieks.

Iekšpolitikā Indāns augstu novērtēja prezidentes ieguldījumu, aktualizējot tiesu sistēmas korumpētības problēmu. Tomēr Vīķe-Freiberga, pēc pētnieka domām, būtu varējusi vairāk pievērsties un būt aktīvāka makroekonomisko problēmu risināšanas veicināšanā.

Vīķe-Freiberga astoņu prezidentūras gadu laikā ir nodevusi otrreizējai caurlūkošanai Saeimā 36 likumus. Nākusi klajā ar desmit likumdošanas iniciatīvām un nominējusi piecus Ministru prezidentus. Prezidente vienu reizi ir izmantojusi Satversmes 72.pantā noteiktās tiesības Valsts prezidentam apstādināt likuma publicēšanu uz diviem mēnešiem.

Vīķe-Freiberga izveidojusi ar Ministru prezidentu līdzparakstu četras akadēmiskas neatkarīgas komisijas, kas koordinējušas šo gadu laikā turpat 300 Latvijas zinātnieku, pētnieku un sabiedrisko darbinieku. Prezidente apžēlojusi 202 ieslodzītos, kopumā saņemot 8714 apžēlošanas lūgumus.

Valsts prezidente savas prezidentūras laikā devusies vairāk nekā 180 ārvalstu vizītēs, no kurām 35 bija valsts vizītes.

Kā ziņots, pašreizējās Vīķes-Freibergas pilnvaras beigsies naktī no 7.jūlija uz 8.jūliju.
Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV