Pirmdiena, 20.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Venta, Salvis, Selva;

Latvijas Radio 3- Klasika piedāvās noklausīties koncertus no Rundāles un Zalcburgas

Ilze Vasermane, 22.07.2009. 13:47

Ceturtdien, 23.jūlijā plkst. 21:00 Latvijas Radio 3 - Klasika klausītāji visā Latvijā varēs noklausīties Starptautiskā Senās mūzikas festivāla 11.jūlija koncertu, kurā Valsts kamerorķestris Sinfonietta Rīga saspēlējās ar iedvesmojošo un temperamentīgo vijolnieci no Krievijas Tatjanu Grindenko.

Pasaulē atzītā māksliniece teicami pārzina gan seno, gan laikmetīgo mūziku. Savulaik viņa aktīvi darbojusies rokgrupā un šobrīd interesējas arī par folkloru. Kurzemes hercoga Bīrona vasaras rezidencē Rundāles pilī vijolniece ar latviešu mūziķiem tikās pirmoreiz un dāvāja lielisku priekšnesumu dzirkstošā itāļu baroka meistaru programmā. Orķestra mākslinieciskais līderis Normunda Šnē, vadības grožus šoreiz nodevis šarmantajai vijolniecei, spēlēja solo Tomazo Albinoni Do mažorā obojas koncertā. Koncerta starpbrīdī piedāvāsim arī sarunu ar Tatjanu Grindenko.

Ar Eiroradio starpniecību šo koncertu varēs klausīties akadēmiskās mūzikas raidstaciju klausītāji Lielbritānijā, Beļģijā, Rumānijā un Bulgārijā.

Savukārt sestdien, 26.jūlijā plkst.19:30 Eiroradio tiešraidē LR3 - Klasika piedāvāsim Zalcburgas teātra, mākslas un mūzikas festivāla (Salzburg Festspiele) atklāšanas koncertu. Šim svinīgajam notikumam izraudzīta baroka ģēnija Georga Frīdriha Hendeļa oratorija Teodora, kas komponēta Londonā 1749.gadā. Tas ir dramatisks un cildens stāsts par 4.gadsimtā Aleksandrijā dzīvojošajiem kristiešu mocekļiem jaunavu Teodoru un kareivi Didimusu, kas pašaizliedzīgi mira ticības dēļ. Galvenajās lomās dzirdēsim vokālās mākslas izcilības - vācu soprānu Kristīni Šēferi, kura saņēmusi ECHO Klasssik balvu, un vienu no izcilākajiem mūslaiku kontrtenoriem - Bedžunu Mehtu (ASV). Kristofa Loija režisēto iestudējumu muzikāli vadīs baroka interpretāciju speciālists no Lielbritānijas Aivors Boltons, un viņa diriģēts spēlēs nevainojamais Fraiburgas baroka orķestris. Bet koncerta starpbrīdī par gaidāmo debiju Zalcburgā stāstīs dziedātāja Kristīne Opolais.

Zalcburgas festivāls ir teju vērienīgākais, dārgākais un apmeklētākais vasaras festivāls, kas līdz 30.augustam piedāvā 180 pasākumus, arī ar Latvijas kultūras pārstāvju līdzdarbību. Lielajā teātra programmā iekļauta Alvja Hermaņa un Jaunā Rīgas teātra izrāde Klusuma skaņas, dziedātāja Marina Rebeka 8.augustā debitēs Džoakino Rosīni operas Mozus un Faraons inscenējumā, soprāns Kristīne Opolais un diriģents Andris Nelsons Mocarta mājā kopā ar orķestri Camerata Salzburg atskaņos Dmitrija Šostakoviča 14.simfoniju, bet festivāla izskaņā 29.augustā Zalcburgu apciemos arī pasaulslavenais latviešu diriģents Mariss Jansons un viņa Amsterdamas Karaliskais Concertgebouw orķestris.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV