Piektdiena, 17.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Umberts, Herberts, Dailis;

Šogad „Bildēs” tiek izstādīti putekļu sūcēji un paklāji

Ilze Malaševska, 10.10.2009. 17:25

Lidojoši un dažādus objektus iesūcoši putekļu sūcēji un arī pa kādam paklājam – tāda šogad izskatās mūzikas un mākslas festivāla „Bildes” vasaras nometnē veidoto darbu izstāde, kura oficiāli tika atklāta, skanot „Jauno grupu un „Bilžu” veterānu kopkoncertam” Kongresu namā.
Šogad „Bildēs” tiek izstādīti putekļu sūcēji un paklāji

Galerijas:

Šogad veidoto mākslas darbu skaits ir krietni mazāks nekā pagājušajā gadā. Kongresu namā putekļu sūcēji un paklāji ietilpinājušies mazā laukumiņā, paverot plašu skatu pār telpu, kura, pretstatā iepriekšējām „Bilžu” izstādēm, vairs nav tik apdzīvota. Tomēr festivāla organizatore Tija Auziņa šādu radušos iespaidu skaidroja ar to, ka šogad mākslas darbu sagatavošana prasīja lielāku atbildību no darbu veidotājiem, jo elegantos un iztēli raisošos formas putekļu sūcējus savā īpašumā varēja iegūt tie mākslinieki, kas pirms darba veidošanas iesniedza skici jeb sava darba vīziju.

Tomēr idejas netika ierobežotas. Baltās un melnās krāsas sūcēji ieguva jaunas formas – kāds mākslinieks palika uzticīgs putekļu sūcējam, kas savā vēderā cenšas ieraut konfektes vai dzeltenās preses virsrakstus, kāds māksliniekam to pārvērta par „Tehnodīvu”, cits par elegantu baltas krāsas skuvekli, bet kādam putekļu sūcējs bija kļuvis par objektu, kurš pakļāvās ikviena skatītāja interpretācijai.

Elmāra Tannes darbs „Slimības sūcējs – sargeņģelis Snuķītis” tika veidots kopā ar vēl 20 Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas bērniem. E. Tanne atklāja, ka darba ideja bija izveidot putekļu sūcēju, kas iesūktu sevī slimības, ar kurām ilgstoši slimo bērni. Darbs ir veidots kopīgiem spēkiem, gluži tāpat kā pie Snuķīša uz baltās lapas lasāmais stāstiņš, kurš rakstīts, kopā esot. Viņš arī atklāja, ka darba process nebija ilgs, jo grūtāk bija izdomāt ideju, savukārt pēc zāļu pudelīšu turētāja piemontēšanas un sarkanā krusta uzlīmēšanas, kas simbolizē slimnīcu, uz putekļu sūcēja parakstus atstājuši ne tikai bērni, bet arī māsiņas.

Šogad izstādē skatāms mūziķes Ilzes Kalves darbs „Mikelandželo radīšana”. Tā iedvesmas avots ir Lasvegasas greznās viesnīcas apkopējas vienkāršais putekļu sūcējs, kas pamudināja Ilzi izveidot darba rīku, kas būtu tādā stilā, lai to varētu lietot viesnīcās. Savukārt mūziķa Aldana Milzarāja darbs „Sūcamais putekļu sūcējs” nav veidots ar konkrētu mērķi. Darba autors paskaidroja, ka melnas krāsas putekļu sūcējs, kas karājas gaisā un uz kura roktura ir redzama „apmēram kā klarnetes tastatūra ir tikai kaut kas (tai) līdzīgs, lai izraisa asociācijas, bet nekas konkrēts”.

Abiem šiem izstādes mākslas darbu autoriem piedalīšanās „Bilžu” vasaras nometnēs un dalība festivālā ir kā tradīcija. Mūziķe Ilze Kalve „Bildēs” piedalās jau kopš 90to gadu sākuma un ir arī vairāku vasaras nometņu dalībniece. „Ir baigi foršā kompānija, viens otru pazīstam, nometnēs iet jautri”, atklāja I. Kalve. „Rodas dažādas idejas, jauni projekti, nevar salīdzināt ar citiem pasākumiem.” Īpašajai festivāla burvībai piekrīt arī Aldans Milzarājs, kurš „Bildēs” piedalās jau ceturto gadu. „Nemaz nevar neveidot, man kaut kā ir iepaticies tas radošais gars”, sacīja darba autors, piebilstot, ka radošajā darbā viņu saista „tas, ka nav rāmju, ka var izpausties dažādos veidos – audekls, mikrofons, ka ir tēma, kaut kāda virzība.”
   
No 13. oktobra līdz 13. novembrim „Bilžu” izstādi „Ergorapido un lidojošie paklāji” varēs apskatīt mēbeļu un interjera centrā „Spice”.

Foto: Anrijs Požarskis

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV