Ceturtdiena, 02.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds;

"Ne tik jauno grupu koncerts" - dažādu pieredžu sajaukums

Ilze Malaševska, 12.10.2009. 10:55

9. oktobrī Kongresu namā norisinājās mūzikas un mākslas festivāla "Bildes 2009" Ne tik jauno grupu koncerts.
"Ne tik jauno grupu koncerts" - dažādu pieredžu sajaukums

Galerijas:

Zālē uzvirmoja tik augsta gaisa temperatūra, ka ikviens bija spiests aizmirst, ka āra ir rudens. Skaidrs, ka tas tikai dēļ "Bilžu" īpašās auras strāvojuma un ekselenti atlasītajām sevi jau pieteikušajām grupām. Tomēr to muzikālās darbības pieredze ir atšķirīga, tāpēc diskutabls varētu būt grupas "Hospitāļu iela" un jūnijā izveidotā projekta "Tā tā tā" iekļaušana kopējā programmā.

Pēteris Riekstiņš ir kā klasika, kas jau otro gadu vada koncertu, kur spēlē viņa paša lolojums - grupa "Tumors". Šoreiz arī viņi bija koncerta atklājēji. Grupas naivi pancisko skanējumu pēc divām dziesmām nomainīja muzikālā apvienība "Resnie putni", kuriem šoreiz palīgā nāca arī daži no turbofolkgrupas "Oranžās brīvdienas" mūziķiem. Radot netradicionālu ska skanējumu, publikai tika stādīti priekšā vakara iekustinātāji, kuru mūzikas ritmā un tekstu vārsmās virmoja visa zāle, lai gan abu dziesmu teksti satāvēja no vārdiem “resnie putni”. Nedaudz mierīgāku noskaņu atnesa grupu "Gaujarts"  un "Hospitāļu iela", kuri izpildīja viens otra dziesmas.  Tomēr tas netraucēja publikai dziedāt līdzi franču šansona un pieklusināta regeja skaņām apvītām dziesmām, kā arī aplaudēt kad sliktās angļu valodas zinašanu dēļ grupa "Hospitāļu iela" izpildīja "The Breafing" dziesmu "My World" latviešu valodā.

Muzikālos pārsteigumu demonstrēja un vieslielākās ovācijas saņēma grupa "Camillas", kuru sadarbība bija ar reperi Gustavo. Sievišķīgs balss tembrs, kura mūzikas pavadījumā ieskanas flauta un ritmiski veidots teksts, kas pat brīžiem liek domāt, ka šīs dziesmas jāiemūžina ne tikai uz festivāla skatuves, bet arī ierakstu studijā. Nedaudz citādāku noskaņu radīja grupa "Ēnas", kuru jaunās dziesmas, kā atzina pats Lauris Valters, ir par to pašu, par ko vecās, tomēr skanējuma atškirība radīja iespaidu, ka tie nav pašmāju mūziķi, kas prezentē savu veikumu.

Pacietīgākajiem apmeklētājiem lielākās pārģērbšanās maskarādes un ekspresīvākiem - koncerta šovi tika sniegti baudīšanai, tikai tuvojoties koncerta noslēgumam. Vakara noslēgumu uzsāka grupa "Trinānas parks", kuras baltais fons ļoti izcēlās uz kopējās skatuves viedola, savukārt skaļais un daudzu publiku pārsteidzošais skanējums, apvienojumā ar atraktīvu horeogrāfiju, deva iemeslu pamielot acis. Tautiskas dziesmas akordiem skanot, balti tērptos mūziķus nomainīja roka grupa "M.ART.A", kuru stilistes veidotie zilos toņos ieturēti tērpi, bija tik dažādi, ka šķietami atklāja katra mūziķa personību. Tomēr, ja ne pašu rokām darinātos tērpos, tad vismaz sociālpolitiskiem tekstiem atbilstoši ieturētu stilu saglabāja grupa "2tie". Latviešu strēlnieku pelēkos šineļos tērptu vīru un kara lauka medmāsas izpildījumā izskanēja dziesma "13.janvāris", iespējams, radot jautājumus, par kura gada janvāri ir runa - 1905. vai 2009. gada. Otra dziesma politikas tēmai pietuvojās krietni vairāk, kad iepriekš nopietnie tērpi tika nomainīti pret stilizētām  skolas formām, ļaujoties ironijai par 100 "gudrajām galvām". Lai skaidrāk būtu saprotama dziesmas ideja, uz skatuves periodiski uznāca korpulenta izskata vīrs ar cūkas ausīm un degumu, iespējams, radot vienam personāžam raksturīgu prototipu, bet, iespējams, visiem 100.

Vakaru noslēdza grupa "Crowd", kuru vizuālais sniegums krietni nobālēja uz iepriekšējo izpildītāju fona, radot neizprotamības sajūtu par to piemērotību koncerta noslēgumam, tomēr, izskanot spēcīgiem akordiem, veiksmīgi tika pielikts puntkts uz "i".

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV