Ceturtdiena, 09.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Klāvs, Einārs, Ervīns;

Lielo mūzikas balvu saņems Elīna Garanča un pianiste Inta Villeruša

LR Kultūras ministrija, 06.01.2010. 16:47

Latvijas Lielā mūzikas balva 2009 par spožiem starptautiskiem sasniegumiem un Latvijas vārda daudzināšanu pasaulē piešķirta operdziedātājai Elīnai Garančai, bet par mūža ieguldījumu - pianistei koncertmeistarei Intai Villerušai.
Lielo mūzikas balvu saņems Elīna Garanča un pianiste Inta Villeruša

Balva par spožiem starptautiskiem sasniegumiem un Latvijas vārda daudzināšanu pasaulē šogad ieviesta pirmo reizi, lai novērtētu Latvijas izcilo mākslinieku sasniegumus gada laikā uz pasaules skatuvēm.

Zināmi arī nominanti pārējās septiņās Lielās mūzikas balvas 2009 kategorijās. Katrā kategorijā balvai nominēti trīs pretendenti.

Nominanti kategorijā "Gada debija" ir dziedātāja Gunta Davidčuka, vokālā grupa "Framest" un dziedātāja Inga Šļubovska.

Balvas nominanti par izcilu sniegumu 2009.gadā ir Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris, Latvijas Radio koris un vijolniece Vineta Sareika.

Latvijas Lielās mūzikas balvas 2009 nominants kategorijā "Gada koncerts" ir VI "Kremerata Baltica" festivāla "Hommage a Haydn and Hindemith" noslēguma koncerts 29.jūnijā Melngalvju namā, pianists Vestards Šimkus (rīkoja "Kremerata Baltica"). Šajā kategorijā balvai izvirzīts arī Pētera Vaska skaņdarbs "Gadalaiki", kas tika atskaņots 23.septembrī Lielajā ģildē (rīkoja "Latvijas koncerti"), un pianista Armanda Ābola solokoncerts 25.maijā Rīgas Latviešu biedrībā (rīkoja "Baltais flīģelis").

Nominanti kategorijā "Gada uzvedums" ir Artura Onegēra oratorijas "Žanna d’Arka uz sārta" uzvedums 28.augustā Rīgas Sv.Pētera baznīcā, dziedātājas Ievas Paršas solokoncerts "Spoži mirdzošais latvju pelēkais" 17.novembrī Spīķeru koncertzālē un Žila Masnē operas "Verters" iestudējums Latvijas Nacionālajā operā.

Balvai par izcilu darbu ansamblī ir izvirzīts altists Arigo Štrāls, flautiste Dita Krenberga un čellists Ēriks Kiršfelds.

Nominanti kategorijā "Gada jaundarbs" ir Andra Dzenīša "Postlūdija. Ledus" pirmatskaņojums 25.septembrī Lielajā ģildē Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra izpildījumā (diriģents Karels Marks Šišons), Ilonas Breģes "Vijoļkoncerta" pirmatskaņojums 17.janvārī Lielajā ģildē, kuru izpildīja soliste Baiba Skride, "Sinfonietta Rīga" un diriģents Normunds Šnē, kā arī Viļņa Šmīdberga "Elēģijas" pirmatskaņojums 18.septembrī Lielajā ģildē, kuru izpildīja "Sinfonietta Rīga" (diriģents Normunds Šnē).

Nominanti balvai par izcilu interpretāciju ir Baiba Skride par solo Ilonas Breģes "Vijoļkoncertā" un Albana Berga "Vijoļkoncertā", pianists Vestards Šimkus par Pētera Vaska klaviercikla "Gadalaiki" atskaņojumu un dziedātāja Ieva Parša par solo Imanta Kalniņa "Ceturtās simfonijas" atskaņojumā un Latvijas komponistu solodziesmu lasījumu.

Lielā mūzikas balva ir augstākais Latvijas valsts apbalvojums mūzikā. 1993.gadā Kultūras ministrijā pēc toreizējā kultūras ministra Raimonda Paula iniciatīvas tika pieņemts lēmums ik gadu izcilākos sasniegumus mūsu valsts mūzikas dzīvē atzīmēt ar speciālu balvu.

2007.gadā tika ieviesti vairāki jauninājumi: noteiktas nominācijas un janvārī preses konferencē paziņoti nominanti, žūrija par laureātiem balso balvas pasniegšanas dienā.

Lielās Mūzikas balvas 2009 žūrijā darbojas mūzikas žurnāliste Olga Pētersone, muzikologs, Latvijas Radio 3 žurnālists Guntars Pupa, muzikoloģe, Latvijas Radio 3 žurnāliste Maruta Rubeze, valsts SIA "Latvijas koncerti" valdes loceklis Guntars Ķirsis, muzikoloģe Ilze Šarkovska-Liepiņa, izdevniecības "Musica Baltica" direktore Solvita Sējāne, žurnāla "Mūzikas Saule" galvenais redaktors Orests Silabriedis, muzikoloģe, Latvijas Mūzikas informācijas centra vadītāja Ināra Jakubone un muzikoloģe, Latvijas Radio programmas "Klasika" direktore Gunda Vaivode.

Lielās Mūzikas balvas 2009 pasniegšanas ceremonija un koncerts notiks 2010.gada 2. martā Latvijas Nacionālajā operā. Pasākumu būs iespēja vērot tiešraidē LTV 1. programmā.

Balvas mājaslapa "www.muzikasbalva.lv" darbojas no 6.janvāra, bet publikas balsojums portālā "www.delfi.lv" būs iespējams no 2.februāra.

Lielās mūzikas balvas pasākumu organizē Kultūras ministrija sadarbībā ar VSIA "Latvijas koncerti".

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV