Svētdiena, 05.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Ģederts, Ģirts;

Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris saņem Lielo Mūzikas Balvu par izcilu sniegumu un AS "Cēsu alus" specbalvu

Mārtiņš Pučka, 03.03.2010. 15:06

Otrdien, 2. martā, Latvijas Nacionālajā operā Lielās Mūzikas Balvas (LMB) 2009 pasniegšanas ceremonijā balvu par izcilu sniegumu saņēma Latvijas Nacionālais Simfoniskais orķestris (LNSO) un tā galvenais diriģents un mākslinieciskais vadītājs Karels Marks Šišons. LNSO saņēma arī LMB ģenerālsponsora AS "Cēsu alus" specbalvu.
Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris saņem Lielo Mūzikas Balvu par izcilu sniegumu un AS "Cēsu alus" specbalvu

Saņemot balvu, LNSO valdes locekle Ilze Paidere-Staķe sacīja: „Liels paldies žūrijai par augsto novērtējumu. Bet īpašs paldies visiem orķestra mūziķiem, kā arī administrācijai un tehniskajam personālam par pēdējo gadu nopietno darbu. Strauji uzlabojot orķestra skanējuma kvalitāti, strādājot pie jauna orķestra tēla veidošanas un koncertu apmeklējuma būtiska pieauguma veicināšanas, ir grūti nepamanīt LNSO izaugsmi. Pagājušajā gadā, līdz ar Karela Marka Šišona kļūšanu par orķestra galveno diriģentu un māksliniecisko vadītāju, izvēlējāmies saukli – Jauns statuss, jauna kvalitāte. Man ir liels prieks par to, ka mūsu izvēle ir bijusi pareiza, un to ir novērtējuši arī Latvijas mūzikas dzīves eksperti.”

LNSO orķestra galvenais diriģents un mākslinieciskais vadītājs K. M. Šišons vakardienas LMB pasniegšanas ceremonijā nepiedalījās, jo atrodas Boloņā, kur gatavojas savam debijas koncertam 4. martā ar Boloņas Municipālā teātra orķestri. Koncertā tiks atskaņots arī Emīla Dārziņa „Melanholiskais valsis”. Šī būs jau trešā reize pēdējo divu gadu laikā, kad K. M. Šišons diriģēs latviešu autora skaņdarbu nozīmīgā kultūras centrā ārpus Latvijas. Līdz ar to var teikt, ka Maestro Šišons šobrīd ir vienīgais starptautiski pazīstamais diriģents, kurš regulāri savās koncertprogrammās ārpus Latvijas iekļauj latviešu simfoniskās mūzikas skaņdarbus.

Lielā mūzikas balva ir augstākais Latvijas valsts apbalvojums mūzikā. 1993.gadā Kultūras ministrijā pēc toreizējā kultūras ministra Raimonda Paula iniciatīvas tika pieņemts lēmums ik gadu izcilākos sasniegumus mūsu valsts mūzikas dzīvē atzīmēt ar speciālu balvu.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV