Svētdiena, 05.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Ģederts, Ģirts;

Apbalvoti 2009. gada Latvijas akadēmiskās mūzikas varoņi

Jurita Krūma, 03.03.2010. 17:23 | komentāri (1)

Latvijas Nacionālās operas (LNO) viesi, paši nominanti, arī TV skatītāji un, protams, žūrija 2. martā spēja ne vien iepazīties, bet arī novērtēt, cik spožas un vērtīgas valsts akadēmiskās mūzikas pērles ir bijušas aizvadītajā 2009.gadā.
Apbalvoti 2009. gada Latvijas akadēmiskās mūzikas varoņi

Galerijas:

Lielā mūzikas balva pretēji vēl nesenā pagātnē uz LNO dēļiem pasniegtajai populārās mūzikas balvai saglabā klasikai piedienošo pietāti – bez smīna, ar eleganci un misijas apziņā. Profesionalitātes un radošo spēju slogu mūziķiem uzliek gadu simteņi, caur kuriem operetes, opusi, koncerti un oratorijas – klasika kā viena no senākajām mūzikas izpausmēm ir dzīvojusi un turpinājusi būt par kultūras līmeņa etalonu. Šķiet, zālē vēl skanēs vijoļu atbalsis, pat ja ārā švīkstēs lodes vai plosīsies viesulis. Mēs te bijām un būsim. Mēs esam kultūra.

Bija un būs ar savu ieguldījumu valsts mūzikā arī pianiste Inta Villeruša, kuru dēvē par „revolucionāri Latvijas koncertmeistaru vidē”. Viņas audzēkņu vidū ir arī Ilona Breģe, kurai pirms pasākuma vēlēta veiksme – tā darījusi savu, jo radīts un novērtēts gada labākais jaundarbs „Vijoļkoncerts”, kurš bez izpildītājiem esot „vien papīra lapu kaudzīte”. Šai nošu kaudzei dzīvību iedvesa vijolniece Baiba Skride, kas klasiskās mūzikas aprindās ir rokzvaigzne, ar Ilonas radīto „Vijoļkoncertu” arī sev iegūstot augsto novērtējumu par izcilāko interpretāciju – spēcīgu divkauju starp orķestri un solistu, kas satricinātu pat Ķīnas mūri.

Mazliet samba, mazliet salsa, dedzīgi, kaisli – šādi bija Čika Korea (Chick Corea) svētki jeb „La Fiesta” čellista Ērika Kiršfelda izpildījumā, kad bija skaidrs, kādēļ tieši Ēriks visizcilāk spējis iekļauties ansamblī, kļūt par tā centrālo asi. Bet neviltotas asaras bija Rēzijas Kalniņas acīs, vēl pirms viņa zināja, ka Rēzija Žanna d’Darka augšāmcelsies sudrabotas statuetes formā uz LNO skatuves, pierādot, ka arī teātra aktieriem ir kur tiekties.

Apbrīnojams ir klusums, kurā bail dzirdēt savus sirdspukstus, kad spēlē Vestards Šimkus. Ja nācies redzēt filmu „Pianists”, tad Vestards ir tieši tāds – kad ar plaukstām tiek aizskartas klavieres, pārējā pasaule iztvan skaņā, ir pārdzīvojums, kuru jāizcieš un jābauda līdz mielēm. Uz skatuves lai vairāk priecātos un varbūt pat nejauši nokļuvusi vokālā grupa „Framest”, kas manierē tuva grupai „Cosmos”, un, izskatās, ar potenciālu kļūt tikpat iemīļota, par ko liecina portāla delfi.lv pasniegtā skatītāju simpātijas balva.

Izcilākie 2009.gadā ar sniegumu bijis Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris, kura dzinulis pašlaik ir „jauns statuss – jauna kvalitāte”. Un klasika ne vien Latvijā, bet, uzverams, arī plašāk aiz horizonta jau labu laiciņu nav iedomājama bez Elīnas Garančas balss, kas pašlaik tiek veseļota no ziemas aukstuma. Balvu pasniegšanā piedalījās Lietuvas un Igaunijas kultūras ministri, kā arī pasākumu vēroja Valsts prezidents Valdis Zatlers ar kundzi, ar savu klātbūtni apliecinot, ka Lielā mūzikas balva ir teju goda ordenis katram, kurš ir tās cienīgs.


Laureāti:

Par mūža ieguldījumu – Inta Villeruša
Gada spožākie starptautiskie sasniegumi – Elīna Garanča
Gada debija – dziedātāja Gunta Davidčuka
Gada izcilākais sniegums – Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris
Gada koncerts – Vestards Šimkus un Pētera Vaska „Gadalaiki” 23.septembrī Lielajā ģildē
Gada uzvedums – Artura Onegēra oratorijas „Žanna d’Arka uz sārta” uzvedums 28.augustā Rīgas Sv. Pētera baznīcā
Gada izcilākais darbs ansamblī – čellists Ēriks Kiršfelds
Gada jaundarbs – Ilona Breģe „Vijoļkoncerts”, soliste Baiba Skride, Sinfonietta Rīga
Gada izcilākā interpretācija – Baiba Skride ar solo Ilonas Breģes „Vijoļkoncertā”
Portāla Delfi.lv simpātiju balva – vokālā grupa „Framest”

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV