Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Bēthovena Otrā simfonija un Vijolkoncerts dzirkstīs koncertā “Viva Beethoven”

Easyget.lv, 31.03.2014. 10:52

4. aprīlī plkst. 19.00 Lielajā ģildē Latvijas Nacionālais Simfoniskais orķestris piedāvā klausītājiem dižā Vīnes meistara Ludviga van Bēthovena Vijolkoncertu un Otro simfoniju – darbus, kas tapuši uz jaunības un brieduma sliekšņa.
Bēthovena Otrā simfonija un Vijolkoncerts dzirkstīs koncertā “Viva Beethoven”

Gan Otrā simfonija, gan Vijolkoncerts ir spēkpilni skaņdarbi, kas pārliecinoši rāda komponista apbrīnojamo meistarību. Sevišķs prieks – solopartiju Vijolkoncertā spēlēs Rīgā augušais un pasaules slavu guvušais vijolnieks Vadims Gluzmans, kura vijole, jo vairāk beidzamajos gados, skan sevišķi zīdaini niansēti, nezaudējot to fantastisko mirdzumu, ko esam raduši baudīt Gluzmana spēlē.

Pie LNSO diriģenta pults stāsies Žerārs Korstens, kurš jau divas reizes sevi parādījis Latvijā kā Bēthovena mūzikas erudīts interprets. Klausītāji atcerēsies gan Bēthovena Trīskāršā koncerta atskaņojumu ar Trio Dali, gan Trešās un Ceturtās simfonijas lasījumu. Nu pienākusi kārta Otrajai simfonijai, kuras galīgais veidols tapis vienā laikā ar slaveno “Heiligenštates testamentu”. Pēc ražīgi pavadītas 1802. gada vasaras Bēthovens oktobrī posās atpakaļ uz pilsētu un pirms aizbraukšanas uzrakstīja t. s. “Heiligenštates testamentu”. Tā ir brāļiem Karlam un Johanam domāta Bēthovena atzīšanās progresējošā nedzirdīgumā. Šo vēstuli atrada tikai pēc Bēthovena nāves starp viņa papīriem, un šis teksts kaut tikai uz lasīšanas brīdi spēs atmaidzināt pat tos, kam Bēthovena mūzika nav pirmā nepieciešamība.

Bēthovena Vijolkoncerts ir 1806. gada auglis – tapis pēc austriešu vijolnieka un diriģenta Franča Klementa pasūtinājuma. Dažos avotos teikts – šis gads Bēthovena mūžā iezīmīgs ar to, ka 36 gadus vecais meistars slepeni saderinājies ar Terēzi fon Brunsviku, taču kāzu diemžēl nebija. Vai taisnība, vai nē – tomēr te jau ir zināms pamats kārtējai spekulācijai – koncertā esot saklausāms iemīlējušamies komponista laimīgums. Vai nu tās ir atbalsis no Terēzes fon Brunsvikas smaida, vai kas cits, taču Vijolkoncerts patiešām ir viens no gaišākajiem Bēthovena opusiem.

Pirms koncerta plkst. 18.00 Lielās ģildes Baltajā zālē notiks saruna ar LNSO māksliniecisko padomnieku, diriģentu, komponistu Andri Vecumnieku un politologu Ivaru Ijabu par tēmām Bēthovens, revolūcija un mūzika. Ieeja no plkst. 17.30, uzrādot derīgu koncerta ieejas biļeti.

Biļetes pieejamas Lielās ģildes biļešu kasē, “Biļešu paradīzes” tirdzniecības vietās un www.bilesuparadize.lv.Informācija par biļetēm: 67213643 vai kase@lnso.lv.

Foto: Vijolnieks Vadims Gluzmans. Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV