Otrdiena, 07.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Henrijs, Jete, Henriete;

Elīnai Garančai un LNSO izcili panākumi Vīnē un Bādenbādenē

Mārtiņš Pučka, 11.03.2011. 14:38 | komentāri (1)

4. martā Bādenbādenē un 6. martā Vīnē Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris kopā ar galveno diriģentu Karelu Marku Šišonu un pasaulslaveno latviešu operdziedātāju Elīnu Garanču sniedza divus koncertus, pēc kuriem presē tika publicētas izcilas kritikas. Koncertos tika atskaņoti skaņdarbi no Elīnas Garančas albūma „Habanera", kurā dzirdami galvenokārt spāniski motīvi – gan spāņu dziesmas un melodijas no sarsuelām, gan fragmentus no Nikolaja Rimska-Korsakova "Spāņu kapričo" un Žorža Bizē operas "Karmena", kā arī vairākas itāļu operu ārijas, kas izvēlētas no Amilkāres Ponkjelli "Džokondas" un Gaetāno Doniceti "Favorītes".
Elīnai Garančai un LNSO izcili panākumi Vīnē un Bādenbādenē

Piedāvājam ieskatīties Vīnes un Bādenes koncertu recenzijās.

„Ideālā spāniete nāk no Latvijas"
laikraksts „KULTUR" 2011. gada 7. martā
Sabīne Rānere (Sabine Rahner)

Garanča ir unikāla parādība klasiskās mūzikas superzvaigzņu pasaulē, iemiesojot perfekciju, kāda citādi nemaz nebūtu iespējama: viņa apvieno lielu, ārkārtīgi skaistu balsi ar izsmalcinātu izpildījumu un nevainojamu tehniku, pasniedzot šo kokteili ar tādu eleganci, kāda piemīt tikai viņas inteliģentajai manierei.

Pablo Lunas „Spāņu dziesmā" viņas balss spožumu papildināja veiklas koloratūras un pazīstamais spēcīgais temperaments. Garanča brīvi pārvalda žonglēšanu ar liesmojošu temperamentu un lepnu vēsumu. Arī pēc trim piedevām koncerta beigās, Elīna Garanča bija laimīga, smaidīga, brīnišķīga un perfekta līdz pat pēdējai notij.

Pie Latvijas Nacionālā Simfoniskā orķestra diriģenta pults atradās dziedātājas dzīvesbiedrs Karels Marks Šišons, kurš prata atrast ideālo orķestra skaņu un izcelt visas Garančas balss nianses meistarīgā mijiedarbībā.

Tas bija izcils vakars, kurā Latvijas Nacionālai Simfoniskais orķestris kopā ar galveno diriģentu Karelu Marku Šišonu bija ne tikai izcils pavadītājs, bet arī lielisks ansamblis un solists, kas demonstrēja izcilu kvalitāti un enerģētiski uzlādētaja orķestra skaņdarbos. Rimska-Korsakova „Spāņu kapričo" ugunīgās muzikalitātes dēļ izpelnījās tūlītējus „bravo" saucienus.

„Apburošie spāņi"
žurnāls Pamina Klassik Magazin 07.03.11
Kristīne Gēringere (Christine Gehringer)

Ponkjelli „Džokonda" – aklās mātes pateicības ārija atklāja citu Elīnas Garančas izteiksmīgā snieguma dimensiju – dziļu piepildījumu caur ciešanām un pateicību, bez pārliekas emocionalitātes, tik vienkāršu, nesamākslotu, mierīgu un pārliecinošu.

Tiroler Tageszeitung 07.03.2011

To var tikai Elīna Garanča: latviete ar vēsu ziloņkaula šarmu, kas raksturīgs ziemeļniekiem dzied ugunīgo spāņu „Habaneru", un visi ir laimīgi. Vakar Vīnes koncertzālē vakar mūzikai nebija vajadzīga nekāda nacionāla piesaiste: vakars kopā ar daiļo Garanču un viņas vēl daiļāko, lielo, samtaino balsi būtu izdevies neatkarīgi no mentalitātes. Bravo dīvai un Karela Marka Šišona dedzīgi vadītajam un enerģiski spēlējošajam Latvijas Nacionālajam simfoniskajam orķestrim par izcilu, pirmklasīgu orķetsra solistu sniegumu un ugunīgo temperamentu!

Der Neue Merker 07. 03. 11
Pēters Duseks (Peter Dusek)

Spāniska versme par spīti ziemas aukstumam: Elīna Garanča vēlreiz pierādīja, ka ir vadošais mūsdienu mecosoprāns - trīs dienas pēc Vīnes operas balles latviešu dīva no jauna pārsteidza ar plašu spāņu mūzikas programmu. [..] Skaistu, aizraujošu un temperamentīgu – nav iespējams pretoties šim muzikālo kaislību vulkānam. Publika bija ekstāzē, bet dziedātāja un jaunais, spēcīgais orķestris šo noskaņu vēl papildināja ar lieliskām piedevām.

Šo pašu koncertu „Garanča un Šišons spāņu mūzikā" Latvijas klausītājiem bija iespēja dzirdēt šī gada 28. februārī Lielajā Ģildē, kas sakarā ar Elīna Garančas veselības problēmām nenotika pagājušā gada 18. septembrī.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV