Svētdiena, 19.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Sibilla, Teika, Lita;

"Forshpil" - klezmeru improvizācija jaunā līmenī

Vladimirs Reshetovs, 25.03.2011. 11:03

3. starptautiskā ebreju kultūras festivāla turpinājumā ebreju mūzikas ansamblis "Forshpil" koncertā "Tradīcijas variācijas" 31. martā plkst. 20:00 klubā "Artelis – gandrīz teātris" piedāvās savu jauno programmu.
"Forshpil" - klezmeru improvizācija jaunā līmenī

Dibināta 2003. gadā, grupa kļuva pazīstama gan izpildot tradicionālo Austrumeiropas ebreju mūziku, gan apvienojot ebreju un latviešu tradīcijas kopprojektā ar grupu "Dzelzs Vilks". Arī jaunajā programmā visas dziesmas ir tradicionālas, apgūtas no 20. gs. sākuma etnogrāfiskiem ierakstiem un dziesmu un melodiju krājumiem. Tomēr tagad mūziķi piešķiruši šim materiālam jaunu, modernu skanējumu, izmantojot mūsdienīgus instrumentus un izteiksmes līdzekļus.

Kaut arī mūziķi ietekmējas no tādiem laikmetīgiem mūzikas stiliem kā modālais džezs, progresīvais roks, elektoniskā mūzika vai regejs, galvenā iedvesma tomer nāk no pirmavota. Mūziķi cenšas izprast tradicionālā stila melizmātiku, ritmus un sajūtas, lai tajos atrastu mūsdienīga skanējuma iespējas. Jaunajā programmā var dzirdēt gan "The Doors" tipisku psihodēliju, gan "Pink Floyd" atmosfēriskumu, gan Džona Zorna nonkonformismu. Īpašu vietu "Forshpil" mūzikas skanējumā ieņem improvizācija, kas ir raksturīga arī tradicionālajai mūzikai, tomēr šajā projektā tā tiek pārcelta pilnīgi jaunā līmenī.

Daļa no jaunās programmas ir dziesmas jidiša valodā par mīlestību - dažreiz skumīgas, dažreiz sirsnīgas, dažreiz liriskas vai pat agresīvas. Katrai dziesmai ir savs raksturs un stāsts, kas bija aktuāls gan aizpagājušajā gadsimtā, gan šodien. Īpašu vietu programmā ieņem niguni - meditatīvie vai ekstatiskie hasidu (ebreju reliģioza grupa) dziedājumi bez vārdiem. Vēl programmā iekļautas instrumentālas kompozīcijas, balstītas uz tradicionālajām klezmeru melodijām. Visi šie elementi papildina viens otru, savienojoties vienā konceptualā programmā.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV