Svētdiena, 19.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Sibilla, Teika, Lita;

"Bubamara" piektdien svinēs ebreju gaismas svētkus Hanukkah

EasyGet.lv, 20.12.2011. 09:14

23. decembrī pasaules mūzikas krogā Audēju ielā 8 jūdaismā radušos svinību programmu kupilnās ebreju tradicionālās mūzikas mūsdienīgie interpreti Forshpil, bet dienu agrāk par latviski internacionālām saulgriežu noskaņām gādās grupa Vētras saites, informē "Bubamaras" programmas menedžeris Mārtiņš Zviedris.
"Bubamara" piektdien svinēs ebreju gaismas svētkus Hanukkah

Uz saulgriežu koncertu ceturtdien, 22. decembrī, pulksten 21.30 aicina ģitāras, kokles un džamba trio Vētras saites (http://muzika.draugiem.lv/music/10057566/). Viņu world music plašumos netrūkst ne miera, ne dzīvelīgu ritmu, latviešu un tālos kontinentos mītošu tautu mūzikas atbalsu. Grupu kopš 2008. gada veido katrs savā jomā pieredzējuši, ar improvizācijas prasmi apveltīti mūziķi – ģitārists Ģirts Pavēnis, koklētāja (pirmā elektriskās kokles spēlmane Latvijā) Latvīte Podiņa un perkusionists Jānis Cīrulis.

Par gaismas svētkiem dēvētā Hanukkah sākas Kislev (jūdu kalendāra devītā mēneša) 25. dienā un ilgst astoņas dienas. Pazīstamību ārpus ebreju kopienas šīs svinības iemantojušas ar tuvumu Ziemassvētku laikam. Šogad Hanukkah svin no 20 . līdz 28. decembrim. Bubamaras virtuves dienas piedāvājumos šonedēļ atrodamas bagātīgas variācijas par Hanukkah iecienītajām kartupeļu pankūkām, bet 23. decembra vakarā krogā varēs virpināt dreidel spēles kauliņus un klausīties ebreju tradicionālajā skaņu mākslā sakņotu mūsdienīgu mūziku grupas Forshpil (http://www.forshpil.com) sniegumā. Pēc tam radio NABA DJ Ernesto atskaņos gan Austrumeiropai raksturīgās klezmer melodijas, gan ebreju mūziku no visas pārējās pasaules.

Hanukkah rašanās stāsts vēsta par ebreju sacelšanos pret seliucīdu Sīrijas varu, kas otrajā gadsimtā pirms mūsu ēras liedza ebrejiem brīvi piekopt viņu ticību un centās viņus asimilēt. Pēc sacelšanās uzvaras un Jeruzālemes tempļa atbrīvošanas atklājās, ka izsīkusi eļļa. Taču eļļa, kuras parasti pietiktu vienai naktij, tempļa gaismekļos dega veselas astoņas naktis – līdz tika sagādāti papildu krājumi.

Piektdienas vakarā "Bubamaras" viesiem būs iespēja izmēģināt laimi Hanukkah svētkos ierastajā dreidel spēlē. Dreidel ir kā vilciņš virpināms smails spēļu kauliņš, ko pārmaiņus griež divi vai vairāki spēlētāji. Atkarībā no tā, ar kuru sānu uz augšu kauliņš nokrīt, spēlētājs iegūst vai nu visu kasi (tas var būt, piemēram, trauks ar vienādās daļās ziedotiem saldumiem) vai pusi, vai neko, vai arī kase jāpapildina. Katram iznākumam jidišā atbilst viens no četriem senebreju alfabēta burtiem, kas rotā kauliņa sānus. Spēle esot radusies Toras studiju aizlieguma laikos: lai novērstu tuvumā manīta uzrauga aizdomas, Svēto Rakstu mācekļi izlikušies par azartspēlmaņiem.

Pulksten 22 uz skatuves kāps kvartets Forshpil – 2003. gadā Rīgā dibināts kolektīvs kas, nezaudējot sakņu izjūtu un demonstrējot tradīciju pārzināšanu, jaunu skanējumu piešķir ebreju tradicionālajai mūzikai – hasidu dziedājumiem, klezmeru melodijām, jidišā skandētām mīlas dziesmām. Plašam klausītāju lokam Latvijā prasmīgais un lietpratīgais kolektīvs pazīstams kopš 2009. gada, kad kopā ar grupu Dzelzs vilks ierakstītais albums "Borsh" tika nominēts Latvijas Mūzikas ierakstu gada balvai kā labākais alternatīvās mūzikas albums.

Notikumi turpmākajās nedēļās:
Ceturtdien, 29. decembrī, plkst.21.30 – Chveneburebi (Gruzija) un DJ Ma.Be;
Piektdien, 30. decembrī, plkst.21 – Adamsu famīlija;
Sestdien, 31. decembrī, plkst.22 – Jaungada balle.

Ieeja – bez maksas.

Foto: Forshpil. Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV