Ceturtdiena, 28.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Ginta, Gunda, Gunta;

Koncerts "Diena/Nakts" klubā "Nabaklab"

Edite Skarone, 29.03.2011. 16:23

Sakarā ar kluba "Nabaklab" iesaistīšanos 26. marta Zemes stundā (plkst. 20:30-21:30), afišā paredzēto 20:00 vietā darbība Lielajā Zālē sākas tikai aptuveni 22:00.
Koncerts "Diena/Nakts" klubā "Nabaklab"

Galerijas:

Diena/Nakts „Dienas"daļā pirmie uz skatuves kāpj grupa "NightTales". Šī Latvijas uzaustošā tumšās skatuves zvaigzne, kā parasti, ir piedomājusi pie vizuālā tēla, bet grupas sadarbībā ar publiku pietrūkst pirmo uzstāšanās reižu laipnais entuziasms. Toties ir vairāk sava muzikālā materiāla un mazāk koverversijas (kas gan grupai izdodas labi un ar savu pieeju). Apskaņošanas problēmu dēļ diemžēl nevar dzirdēt visu instrumentu klāstu, atsevišķi dzirdams ir vokāls, protams, bungas, bass, bet ģitāra, taustiņi un vijole lielākoties saplūst viendabīgā masā, tikai vietām izceļoties solo partijām, kad citi instrumenti savukārt pieklust. Toties vokālistes Elīnas Gindras balss, kas arī ir "Nighttales" vizītkarte, skan labi, augsti, tīri un bez aizķeršanās, piekaitot klāt augušo grupas kompozīciju skaitu un spēlēšanas drošumu, uzstāšanās bez šaubām vērtējama kā izdevusies un laba, ar uzskatāmu izaugsmi.

Seko vieni no ārvalstu visiem – somu "Murmansk". Pasākuma preses relīze nav manījusies – tas patiešām ir tumši trokšņains shoegaze ar labu tiesu postroka, indie un mūsdienīgu smagnējumu un duļķainumu (klasifikātori drīkst piesaukt stoner). Skanējums dzīvajā neatpaliek no ierakstos dzirdamā, bet klāt, protams, nāk dzīvais izpildījums un improvizācija. Sākums un vidus labi aizrauj, bet pēdējās 10 minūtes varbūt jau sāk likties par vienveidīgu.Vai to var salīdzināt ar "Tool" vai "Isis" ir diskutējams, bet salīdzināt ar "Sonic Youth" var pilnīgi noteikti un kaut kas somisks tajā visā ir ne tikai saredzams, bet arī sadzirdams.

Arvien dziļā naktī sākas „Nakts" daļa. "Dislocation" ir šīvakara apsveicamie, jo pasākuma apakšnosaukums ir grupas albuma „Sagul" prezentācija. Agrāk visai noslēgtie jaunieši, iekarojot savu vietu vietējā metal scēnā, kļuvuši atvērtāki un komunikablāki. Spēlē atraisīti, ierasti labi un savam vecumam un pieredzei ļoti uzteicami profesionāli. Ar skaņu viss visnotaļ kārtībā, tiesa, ne tik labi kā gribētos, bet tomēr labi sadzirdams ir arī grupas līderis/bundzinieks un vokālists. "Dislocation" publiku priecē ar visu savu daiļrades amplitūdu ar kompozīcijām no debijas albuma „XIX" un arī jaunā „Sagul" un pretī saņem atsaucību un atzinību. Neizpaliek ne raksturīgie un uzsvērtie austrumu mūzikas elementi, ne progressive death metal. Labi paveikts, turpiniet slīpēties, pieslīpēties un progress turpinās būt tikpat sadzirdams kā līdz šim!

Jau vienos naktī uz skatuves kāpj spāņu viesi "Kathaarsys". Atšķirībā no grupas pirmās uzstāšanās reizes Latvijā klubā "Melnā Piektdiena", šoreiz labāk sadzirdamas ir trio specifiskā skanējuma nianses. Publika vēl tagad turpina diskutēt par to, kas stilistiski ir "Kathaarsys", ir kam patīk, ir kam nepatīk, bet spēcīgo un neparasto mūziku pamana visi. Apbrīnojami enerģiskais triju cilvēku sastāvs sakombinē progressive ar death, doom, black un vēl nemināmu skaitu citu stilu, rezultāts - ekstrēms, bet savdabīgi saskanīgs mikslis. Vai tas ir jauns metal fusion vai black jazz vai gluži neticamajā un plūstošajā stilu sintēzē teju vai metāliska psihodēlija? Ej nu sazin, bet tas, kas skan, ir neaizmirstams muzikāls baudījums, plaša stilu un emociju gamma. Enerģija, kas nāk no trio, pārspēj to, kas reizēm nāk no daudz lielākiem sastāviem, izcila, augsta līmeņa profesionāla instrumentu spēlē ikvienam no dalībniekiem. Lielo skanējuma smagumu iznes viens pats ģitārists un solists vienā personā, kas savu sešstīgu instrumentu spēlē ar flamenko ģitārista virtuozitāti un vokālo amplitūdu no black ķērcienien, tīrajiem vokāliem līdz doom cienīgiem growl, basistes piecstīgu instruments ir krietni vairāk nekā tikai pamattoņu pavadījums un bundzinieks ne par matu neatpaliek, izmantojot un pārvaldot savu arsenālu par visiem simts procentiem.

Nakts izskaņā tiecoties pretī rītam, pasākumu noslēdz lielas daļas apmeklētāju cītīgi gaidītie "Malduguns", kuri sāk aptuveni četros naktī (no rīta). Neskatoties uz vēlo (agro) stundu, "Malduguns" silda uzticīgo publiku ar veco labo mājīgo vecās skolas death metal. Ņipri, bet ar masīvu pieredzes devu, bez formalitātēm, bet ar ļoti nopietnu instrumentālo spēli, kuru stāžs padara nesamocītu. Viss sastāvs lieliski zina, ko spēlē un ko katram jāpaveic ar savu instrumentu, tajā pašā laikā neiemūrējot sevi stingri žanra diktētajās robežās.

Kopumā pasākumā solītā stilu dažādība ir realizēta. Kā jau gaidīts, ir kam liekas, ka tiem vajadzēja būt atsevišķiem pasākumiem, bet sakombinējot to, ko parasti nekombinē, apmeklētāji bija vairāk nekā tikai pieklājīgi daudz. Tiem, kam galīgi negāja pie auss Lielā zālē notiekošais, glābiņam bija Mazā zāle ar Dj Zebra un Dj Sinisteru un, protams, neiztrūkstošā izdevušās pasākuma sastāvdaļa – bārs. Pateicoties vēlajam sākumam un pulksteņu grozīšanai, pasākums beidzas akurāt uz pirmajiem transportiem.

Foto: "NightTales", foto autors Roberts Vidzidskis

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV