Svētdiena, 05.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Ģederts, Ģirts;

Grupas Dzelzs Vilks koncertizrāde „Zoopera. Dzīvnieks pilsētā"

Lauma Brežģe, 23.05.2011. 14:30

20. maija vakarā Vidzemes tirgus bijušo gaļas paviljonu vistiešākajā nozīmē piepildīja māksla un tās cienītāji. Vietā, kas arī iepriekš kalpojusi par mākslas pasākumu mājvietu (2009. gadā tajā norisinājās mākslas projekts „Cirks", kā arī Latvijas Mākslas akadēmijas studentu modes skate „Paviljons"), šoreiz notika starptautiskā mākslas festivāla „Mākslas dienas 2011" pasākumi – ne tikai plenēra „Tirgus diena" ietvaros tapušo darbu ekspozīcija, bet arī vakara centrālais notikums – grupas Dzelzs Vilks koncertizrāde „Zoopera. Dzīvnieks pilsētā".
Grupas Dzelzs Vilks koncertizrāde „Zoopera. Dzīvnieks pilsētā"

Galerijas:

Apvienojot spēkus ar režisori Inesi Mičuli, gaismu mākslinieku Egilu Kupču un laikmetīgās dejas horeogrāfu Andri Kačanovski, Dzelzs Vilks ir radījuši urbānu pasaku, kas ilustrē savdabīgo pilsētvides ietekmi uz cilvēku. Dejotāju – Ilzes Zīriņas, Leldes Feldmanes, Jūlijas Kobcevas, arī horeogrāfa Andra Kačanovksa – vijīgie, gaišos toņos ietērptie augumi, izteikti kontrastē ar mūziķu tumšajiem stāviem un, lai gan Dzelzs Vilks lielākoties dziesmas izpildīja, atrodoties skatuves aizmugurē, priekšpusi atvēlot dejotāju ekspresijām, saspēle un neparasta savaldīšanas rotaļa notika nemitīgi un abu pušu norobežošanās izrādes laikā nebija vērojama. Dejotāji veiksmīgi tika integrēti arī muzikālā noformējuma izpildīšanā, brīžiem iejūtoties bekvokālistu lomā.

Par grupas Dzelzs Vilks teatralitāti šaubīties būtu muļķīgi – grupa veidojusi mūziku un piedalījusies 2002. gadā Dailes teātrī tapušajā rokpoēmā „Man arī būtu bail", kas nu jau veiksmīgi reinkarnēta un apskatāma uz Arteļa skatuves. Juris Kaukulis piedalījies arī tādās teātra izrādēs kā „Fausts. Deus ex Machina" un „Drakula. Svešās asinis", kā rezultātā viņa skatuviskais šarms ir pārliecinošs ne tikai koncertos, bet arī izrādē, un no visiem grupas dalībniekiem, acīmredzami, uz skatuves viņš jūtas visbrīvāk.

Pilsētas motīvs izrādē nezūd ne brīdi. Dzelzs Vilka mūzikai brīžiem kļūstot izteikti industriālai, arī dejotāju kustības un vispārējā atmosfēra top agresīvāka. Pilsētas būrī iesprostotā cilvēka iekšējais dzīvnieks instinktīvi laužas ārā no kategoriju sprostiem, atgriežoties pie pamata vajadzībām – seksa, pārtikas un asinīm. Kad tās ir apmierinātas, šis neparastais „pilsētas zvērs" atkal kļūst maigs un pakļāvīgs. Būtībā tas ir bezgalīgs cikls, kura pamatā nekas nemainās, taču cilvēks ir gatavs to iziet atkal un atkal...

Grupa Dzelzs Vilks šogad svin savu 20. gadadienu. Koncertuzvedums ir pirmais īpašais jubilejas notikums, bet šogad no grupas gaidāms arī jauns albums – „Dzīvnieks pilsētā".

Foto: fragments no koncertizrādes „Zoopera. Dzīvnieks pilsētā", (c) Vladislavs Punculs

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV