Sestdiena, 27.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne;

Birojnīcā notiks četras lekcijas par pasaules izcilākajiem komponistiem

EasyGet.lv, 08.02.2012. 12:34

¼ Satori telpa/ Birojnīca sadarbībā ar koncertaģentūru Kontrapunkts izsludina diriģenta, komponista un Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas asociētā profesora Andria Vecumnieka četru lekciju kursu par pasaules izcilākajiem komponistiem, informē Birojnīcas pārstāvji.
Birojnīcā notiks četras lekcijas par pasaules izcilākajiem komponistiem

Lekciju kursa pirmā lekcija veltīta diskusijai par izcilību un tās vērtēšanas kritērijiem mākslā. Pirmās lekcijas secinājumos sakņosies nākamo trīs lekciju saturs. Šī iemesla dēļ konkrētas nākamo lekciju tēmas netiek atklātas – ikvienam ir iespēja piedalīties to satura noteikšanā (pirmajā cikla lekcijā 14.februārī).

Lektors par kursu: "Kas ir izcils komponists? Kādi ir izcilības kritēriji? Kādas vērtības nosaka, ka viena autora mūziku spēlē gadsimtiem ilgi, savukārt cits tiek aizmirst tūliņ pēc nāves? Kāpēc ir autori, kuri, neraugoties uz samērā zemo daiļrades lietderības koeficientu kļūst slaveni, populāri un iegūst nemirstību tikai pateicoties dažiem un pat vienam skaņdarbam. Un kā lai izskaidro, ka citiem komponistiem, kuru daiļrades devums kvantitatīvi nebūt nav izvērtējams augsti, ir atstājuši nākamajām paaudzēm tādas kvalitātes, kur katrs skaņdarbs ir mūžīga vērtība.

Šādus jautājumus vienmēr nākas uzdot, iedziļinoties un izvērtējot mākslas un kultūras procesus. Māksla (un t.sk. mūzika) ir ļoti subjektīva parādība, kur individualitātes un unikalitātes personības spilgtums ietekmē un nosaka objektīvus un universālus procesus un kritērijus. Subjektīvie faktori vērtību noteikšanā vienmēr ir bijuši aktuāli dažādu socioloģisko aptauju pamatā un jebkura ranžēšana un izvērtēšana ir subjektīvo faktoru summas vidējais rādītājs. Katram ir sava muzikālā gaume un pieredze, kas ļauj izvērtēt un noteikt savu TOP 100, TOP 50, TOP 25 utt. Ir grūti izvēlēties 100 komponistus, vēl grūtāk – 50, tad – 25, tad – 10, līdz beidzot septiņus, kurus var uzskatīt tiešām par izciliem. Šajā gadījumā noteicošais ir argumentācija – kāpēc mans subjektīvais uzskats ir motivēts un pamatots.

Cikla pirmajā lekcijā kopīgā diskusijā noskaidrosim, kuri ir septiņi pasaules izcilākie komponisti, un veiksim šo personību atšifrējumu. Klausītāju subjektīvo pieredzi un pārliecību mēģināsim līdzsvarot ar objektīvo daiļrades izvērtējumu. Savukārt nākamajās trijās nodarbībās mēģināsim iedziļināties, kādi subjektīvi faktori ir bijuši par pamatu objektīvai šo komponistu daiļrades izcelšanai un pārcelšanai pāri citiem skaņražiem, kuru nozīme un ievērība nebūt nav zemē metama, bet tomēr neļauj tos pieskaitīt pie izcilību kategorijas. Tam kalpos manas personiskās pieredzes argumenti, audio un video materiāli, kā arī visu klausītāju individuālā pārliecība un vispārējā ieinteresētība."

1.lekcija. Pasaules izcilākie (?) komponisti - lekcija/ diskusija. Otrdien, 14.februārī, plkst.18.30.
2.lekcija. Otrdien, 28.februārī, plkst.18.30.
3.lekcija. Otrdien, 13.martā, plkst.18.30.
4.lekcija. Otrdien, 20.martā, plkst.18.30.

Vieta: ¼ Satori telpa/ Birojnīca, Berga bazārā, Dzirnavu ielā 84 k-2.
Laiks: no 14.februāra līdz 20.martam
Cena par visu lekciju kursu: 20 LVL
Cena par vienu atsevišķu lekciju: 7 LVL
(Cenā iekļauta tēja vai kafija vai vīna glāze, kā arī spēcinoša uzkoda)
Lūdzam pieteikties pa e-pastu: gramatnica@satori.lv

Andris Vecumnieks absolvējis Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmiju, kur ieguvis izglītību LVK Ģederta Ramaņa kompozīcijas klasē, simfonisko diriģēšanu pie prof. Viestura Gaiļa, maģistra grādu kompozīcijā pie Pētera Plakida un meistarstudijās Stokholmas Karaliskajā mūzikas augstskolā pie Svena Dāvida Sandstrema (Sven-David Sandström). Vairāku starptautisku un pašmāju kompozīciju un kamermūzikas konkursu laureāts. Kopš 2000 Andris Vecumnieks ir EDMS un JVLMA simfonisko orķestru diriģents, sadarbojas ar LNSO un vada kamerorķestri Sinfonia Concertante.

Andris Vecumnieks šobrīd ir Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas asociētais profesors. Studenti viņu raksturo kā aizrautīgu un iedvesmojošu lektoru.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV