Svētdiena, 19.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Sibilla, Teika, Lita;

"Artelis" pavasari sagaida ar pirmizrādēm un tulpēm

EasyGet.lv, 01.03.2012. 14:17

Atmostoties dabai, arī Arteļa programma kļūst krāšņāka. Martā pirmizrādi piedzīvos gan "Hamilkāra kungs - cilvēks, kas maksā", gan Karaliskā improvizācijas teātra KIT "Garās ceturtdienas". Neizpaliks arī īpašs veltījums sievietēm 8. martā un sievišķīgi izsmalcināti koncerti visa mēneša garumā, informē kluba pārstāve Rebeka Gaiša-Vīksna.
"Artelis" pavasari sagaida ar pirmizrādēm un tulpēm

Šomēnes suminām sievietes

Arī šogad Artelī īpašs pasākums 8.martā Vīrieši sievietēm - dejā un mūzikā. Pasākumu veidos divas daļas un pirmajā redzēsiet dejas izrādi Meiteņu sapnis, kas ir dejotāja Dmitrija Gaitjukeviča autordarbs (horeogrāfija, izpildījums). Izrāde ir par iemīlējušos vīrieti, kas ir gatavs izpildīt jebkuru meiteņu fantāziju un sapni, pat kļūstot par burvju mākslinieku. Dmitrija Gaitjukeviča solo izrāde Meiteņu sapnis pirmizrādi piedzīvoja 2010.gada vasarā festivāla Laiks dejot 2010 ietvaros. Izrāde ar panākumiem izrādīta arī Starptautiskajā laikmetīgās dejas festivālā Vitebskā, Baltkrievijā. Otrā daļa ļaus klausīties ansambļa Gaujarts koncertu. Ansamblis kādu laiku nav koncertējis, bet pa šo laiku grupas otrais studijas albums Vibrācijas ir saņēmis Latvijas Mūzikas ierakstu gada balvu kā Labākais alternatīvās mūzikas albums 2011.gadā. Nominēts tika arī klips dziesmai Mīlulīt, solīts, ka šī dziesma izskanēs arī Arteļa koncertā.

Pirmizrāde aiz pirmizrādes

Marts Artelī būs pirmizrāžu mēnesis - 12. un 20. martā pirmizrādi piedzīvos Hamilkāra kungs - cilvēks, kas maksā. Lugas darbība risinās pagājušā gadsimta septiņdesmitajos gados kādā Parīzes dzīvoklī, kur Aleksandrs Hamilkārs ir uzaicinājis uz darba interviju aktrisi Eleonoru Diroku, kādu Tronšē ielas staiguli Kleo un bezdarbnieku Genolē. Hamilkāra kunga neordinārais darba piedāvājums šokē šos cilvēkus, proti – nopirkt to, ko dzīve ar tik nekaunīgu stūrgalvību liegusi – sievas mīlestību, bērna pieķeršanos un kāda sena, uzticama vīra draudzību... Titullomā redzēsiet Jāni Reini, lomās Aīda Ozoliņa, Enriko Avots, Egija Missa-Silāre, Jānis Mūrniek, režisore ir Dita Balčus.

Otra pirmizrāde top jeb pareizāk teikt – tā nekad beigs tapt. Sākot ar 15.martu Karaliskais improvizācijas teātris(KIT) aicina skatītājus uz Arteli - gandrīz teātri, piedāvājot tikpat improvizētas izrādes kā tas ir ierasts, bet ar nelielām izmaiņām. Patiesības labad jāsaka, ka izmaiņas nav nelielas. KIT uzstāsies ar improvizācijas teātra garo formu, kas ir paredzēta, KITiešuprāt, improvizācijas teātra gardēžiem un padzīvojušiem improvizatoriem. Skatītāju ieteikumu nozīme nemazinās arī garajā formā, jo šeit visu noteiks ieteikumi no zāles. "Garā forma ir nopietns izaicinājums. Šī forma ļauj daudz nopietnāk un detalizētāki pievērsties stāstam, personāžiem un viņu savstarpējām attiecībām, kas man kā improvizatoram šķiet daudz aizraujošāki. Ticu, ka skatītāji to novērtēs," tā Jānis Skutelis.

Koncerti

Arteļa skatuve piestāv mūzikai vai jāsaka otrādi?! Marts Artelī tiešām svētki – ar lielisku Tango sin Quinto programmu (gandrīz tango divos cēlienos) uz šīs skatuves 27.martā atgriežas Aija Vītoliņa (Amber) un viņas profesionālie kolēģi. "Savādi domīgs vakars. Dīvains, es pat teiktu. Kad gribās paņemt grāmatu un atrast to citātu karotāja gars ir piemērots tikai cīņai, un jebkura cīņa, tā ir viņa pēdējā cīņa zemes virsū... Nu, varbūt ne jau tik dramatiski, bet ieritināties kādam klēpī un ielaist nagus kājā... ". Vokāls - Aija Vītoliņa, kontrabass - Jānis Stafeckis, piano - Romāns Vendiņš, sitamie instrumenti - Ainis Zavackis, vijole - Raimonds Melderis, akordeons - Artūrs Noviks. Īpašais viesis - Mārcis Auziņš.

Koncerts vintage noskaņās notiks 24.martā, kad uz skatuves kāps ļoti daudz (veseli 11 !) mūziķu. Sagaidām muzikālo apvienību Neaizmirstulītes, kas muzicēs septiņu švītīgu puišu Live Brass Quintet instrumentālā pavadījumā. Neaizmirstulītes atdzīvinājusi latviešu estrādes 60., 70., 80. gadu spilgtākās, bet nepelnīti piemirstas komponistu E.Īgenbergas, R.Ores, R.Paula, Ģ.Ramana, V.Sama un J.Sildega melodijas. Muzikālā apvienība savā neilgajā darbības laikā, kopš 2011.gada jūnija, uzstājusies mūzikas un mākslas festivāla BILDES Veterānu koncertā, vairakkārt koncertējusi dažādos Latvijas klubos un pilsētas svētkos, kā arī Latvijas populārākajās radio stacijās šodien var dzirdēt divus Neaizmirstulīšu ieskaņojumus.

Nemainīgas vērtības

Neiztrūkstoši, katru trešdienu Artelī būs džeza sesijas. Šomēnes vai katra reize ir īpaši izceļama! Savā Latvijas tūrē dodas starptautisks projekts Carl Winther Quartet, pa vidum pamielojot Arteļa klausītāju ausis 7.martā. Pēc nedēļas, 14.martā, uzstāsies leģendārais elektriskā basa virtuozs Herbie Kopf (Šveice) ar projektu Sonority, bet mēneša otrā pusē Artelī atkārtoti viesos projekts Semi Acoustic Project ar lielisko Montas Ķimenes vokālu, bet mēnesi noslēgs jauna džeza apvienība Salt Camel Project. Un kā vienmēr – trešdienas Artelī bez ieejas maksas!

Vietā atgādināt, ka raibajā Arteļa programmā nemainīgu noturīgumu saglabā Jāņa Skuteļa (KIT) stāvizrāde Paranoja (katru piektdienu), kā arī Dzelzs vilka un Ģirta Ķestera rokpoēma Man arī būtu bail.

Biļetes uz Arteļa pasākumiem nopērkamas Biļešu paradīzes, uz KIT izrādēm – Biļešu servisa kasēs. Sīkāka informācija par pasākumiem www.artelis.lv.

Foto: Dziedātāja Amber. Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV