Svētdiena, 28.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Terēze, Gundega;

Skaņu Mežs 2013 izziņo pirmos māksliniekus

Easyget.lv, 24.05.2013. 12:32 | komentāri (2)

Nepieradinātās mūzikas festivālā Skaņu Mežs uzstāsies angļu deju mūzikas pārstāvji Demdike Stare un Endijs Stots
Skaņu Mežs 2013 izziņo pirmos māksliniekus

Nepieradinātās mūzikas festivāls Skaņu Mežs šogad notiks 10., 11., 12. oktobrī ar noslēguma koncertu 27. oktobrī dažādās koncertvietās, savukārt pirmie apstiprinātie festivāla oficiālās programmas mākslinieki ir angļu deju mūzikas projekti - ar tumšās elektroniskās mūzikas renesansi saistītais duets Demdike Stare un Mančesteras tehno mūzikas novators Endijs Stots (Andy Stott), informē festivāla organizatoru pārstāvis Rihards T. Endriksons.

2013. gada izlaidums būs Skaņu Meža vienpadsmitais festivāls, un tā struktūra būs sekojoša: 10. oktobrī noritēs akustiskās un elektriskās mūzikas koncertvakars, 11. oktobrī koncertzālē Palladium varēs apmeklēt Skaņu Meža ritmiskās mūzikas pasākumu, savukārt 12. oktobrī notiks laikmetīgās mūzikas koncerts, kurā tiks prezentēti ar neakadēmisko eksperimentālo mūziku un akadēmisko avangardu saistītu autoru kamermūzikas darbi. Visu festivāla norišu noslēgums tiks atzīmēts 27. oktobrī ar gala koncertu, kura priekšnesumi rezumēs festivāla šīgada pamatintereses avangarda mūzikas laukā – eksperimentālo popu, trokšņroku, brīvo improvizāciju, laikmetīgo kompozīciju un radikālu datormūziku.

Šajā festivāla izlaidumā tiks akcentēti izglītojoši satelītpasākumi, tostarp mūziķu lekcijas un sarunas, kā arī instalācijas un simpozijs.

Īsumā par pirmajiem apstiprinātajiem festivāla mūziķiem, kas uzstāsies 11. oktobrī koncertzālē Palladium:

Demdike Stare ir audiovizuālu mākslinieku duets, kas bieži tiek pieminēts tā dēvētās tumšās elektroniskās mūzikas renesanses sakarā, kas pēdējo gadu laikā skārusi arī mūsdienu deju mūzikas laukus. Būdams viens no pieprasītākajiem projektiem savā savdabīgajā okultās elektronikas žanrā, Demdike Stare ir arī neapšaubāmi oriģinālākais, un tas, iespējams, saistāms ar faktu, ka abi grupas dalībnieki ir rūdīti vinila ierakstu kolekcionāri – abu mūziķu līdz irracionalitātei plašās zināšanas par mūziku tiem ļauj radīt specifiskās noskaņās ieturētu, vietām draudīgu, taču allaž labskanīgu skanējumu, kas atkarībā no dueta attiecīgā brīža estētiskajām aktualitātēm svārstās starp visdažādākajām mūsdienu elektroniskās mūzikas formām, nezaudējot autoru atpazīstamo rokrakstu: no dub mūzikas un atmosfēriskiem drone skaņdarbiem līdz tramīgām un dejojamām audio kolāžām. Duets ir novērtēts ar savu priekšnesumu vizuālo aspektu, un 2013. gada Berlīnes mediju mākslas festivālā Transmediale uzstājās ar atzinīgi vērtētu performanci, kas bija veltīta režisoram Alehandro Hodorovskim.

Endijs Stots (Andy Stott) ir viens no šī gada Skaņu Meža deju nakts Lielbritānijas spīdekļiem – ar minialbumiem ‘’Passed Me By’’ un ‘’We Stay Together’’, kā arī plašu atzinību ieguvušo ‘’Luxury Problems’’, kas zemas, tikpat kā jebkādu bītu laupītas ritmiskas pulsācijas apvieno ar ekspresīvākiem elementiem gan gaišākās, gan vēl nepieredzēti tumšās noskaņās, Stots ir nostiprinājis elektroniskās mūzikas novatora un neatkārtojama stilista slavu. ‘’Luxury Problems’’ interneta portāls pitchfork.com ir raksturojis kā ierakstu, kas ir delikāts un krāšņs, taču reizē saglabā viegli apslēptus draudīguma elementus. Minēto ierakstu kritikas portāls pitchfork.com un eksperimentālās mūzikas žurnāls The Wire ievietojuši 2012. gada labāko ierakstu divdesmitniekos, savukārt tehno mūzikai veltītais portāls Resident Advisor to nosaucis par ceturto gada labāko ierakstu. Savu radošo pozīciju žurnālam The Quietus E.Stots apraksta šādi: ‘’No mākslinieka perspektīvas raugoties, radot mūziku tu publisko savu personību, to skaitā arī savas idejas un dažādas lietas no tumšākiem sava prāta nostūriem. Taču šobrīd mans orientieris ir radīt kaut ko patiešām skaistu. Es dodu priekšroku kaut kam, kā priekšā ir iespējams absolūti izkust.’’ Šos vārdus pasvītro arī negaidītie un dabiskie vokāli uz E.Stota kompleksās elektroniskās mūzikas fona, kas pieder mūziķa skolas gadu klavierskolotājai Alisonei Skidmorei.

Tuvojoties festivālam, publiskajā telpā tiks izplatītas ziņas arī par citiem festivāla māksliniekiem un notikumu vietām.

Skaņu mežs ir dalībnieks Eiropas eksperimentālās mūzikas festivālu asociācijā European Cities of Advanced Sound. Šo tīklu atbalsta Eiropas Savienības programma Kultūra 2007-2013 un LR Kultūras ministrija. Festivālu atbalsta arī Valsts kultūrkapitāla fonds, Rīgas dome un virkne ārzemju kultūras institūciju un vēstniecību. Galvenie komerciālie atbalstītāji ir iRobot un Red Bull Music Academy.

Vairāk: www.skanumezs.lv

Foto: Demdike Stare. Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV