Sestdiena, 27.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne;

Latviešu filmai "Nāves ēnā" jauns skaņu celiņš

Easyget.lv, 20.09.2013. 14:20

Trokšņu mūzikas žanrā populārās amerikāņu grupas Wolf Eyes dalībnieks Neits Jangs rada muzikālu pavadījumu filmai „Nāves Ēnā”, kas pirmatskaņojumu piedzīvos festivālā Skaņu mežs
Latviešu filmai "Nāves ēnā" jauns skaņu celiņš

Neits Jangs (Nate Young) izveidojis muzikālu aranžējumu klasiskajai latviešu filmai „Nāves ēnā”, kas 1977. gadā uzņemta pēc Rūdolfa Blaumaņa noveles motīviem. 10. oktobrī nepieradinātās mūzikas festivāla Skaņu Mežs 2013 ietvaros viņš jaundarbu izpildīs filmas fragmentu pavadījumā kinoteātrī „Splendid Palace”, informē festivāla organizatoru pārstāvis Rihards T. Endriksons.

Pērn amerikāņu apvienību Wolf Eyes publicists un mūziķis Henrijs Rolinss nosauca par slavenāko trokšņmūzikas grupu pasaulē. Kamēr uzticamākie grupas klausītāji palēnām pierod pie Wolf Eyes pērnā albuma negaidītās mērenības grupas mūzikā, tie, kas sekojuši grupas līdzdibinātāja Neita Janga solo daiļradei, šo skanējumu piedzīvojuši jau agrāk: ar 2010. gadā aizsākto albumu ciklu “Regression” Jangs pilnasinīgas agresijas trokšņu mūziku ir pārvērtis par tirpas uzdzenošu nostaļģiskas un duļķaini tumsnējas pasaules ainavu sēriju, kas vairāk atgādina smalki pārdomātu skaņu celiņu kādai klasiskai šausmu filmai, nevis muzikālās disciplīnas noraidoša „noizera” improvizācijām (cikla otrais albums “Stay Asleep’’ pat kļuva par interneta veikala boomkat.com pirktāko 2011. gada ierakstu).

Filmas „Nāves ēnā’ sižets ir sekojošs: zemledus zveja rit pilnā sparā, līdz zvejnieki uzzina, ka ledus gabals, uz kura viņi zvejo, ir atlūzis no krasta un dodas arvien tālāk atklātā jūrā. Izsīkst pēdējie pārtikas un dzeramā ūdens krājumi (zvejnieki pārtiek no jēlām zivīm), turklāt lielais ledus gabals ik mirkli kūst arvien mazāks un mazāks. Dzīvības briesmās atklājas cilvēku raksturi.

Savdabīgajam projektam par komponistu festivāls Skaņu mežs izvēlējies Neitu Jangu, jo viņa mūzikas valpurģiskā un satraucoši sirreālā daba spēj kontrastēt ar filmas skaudri reālistisko perspektīvu, tādā veidā transformējot „Nāves ēnā” naturālistisko psiholoģiskas drāmas sižetu par drūmi halucinogēnu fabulu. Jangs koncertā Splendid Palace uzstāsies oriģinālās filmas fragmentu pavadījumā, ar savu ēnu un čukstu muzikālo valodu vēlreiz pārstāstot vienu no eksistenciāli izmisīgākajiem sižetiem latviešu literatūrā.

Skaņu Mežs ir ikgadējs festivāls, kas veltīts nepieradinātajai mūzikai un dažādajām tai piesaistītajām subkultūrām, tostarp trokšņmūzikai, skaņu mākslai, brīvajai improvizācijai, elektroniskajai mūzikai, avangarda popam un arī laikmetīgajai mūzikai. Par pagājušā gada Skaņu Meža izlaidumu pozitīvi izteikusies arī kaimiņvalstu prese, tostarp Igauņu laikraksts „Eesti Express”, kurā par festivālu autors Sīms Nestors saka šādi: „Skaņu Mežs iet vienā solī ar laiku un mūzikas vēsturi – galvenie mākslinieki, kas festivālā uzstājas, ir patiesi aktuāli konkrētajā laikā un vēsturē paliekošas personas. Šī gaisotne man kā apmeklētājam lika sajust skaudību, ka Rīgā ir iespējams noorganizēt mūzikas nakti ar tik spēcīgu programmu.”

Biļetes uz festivāla Skaņu mežs koncertvakariem ir iespējams iegādāties Biļešu Servisa kasēs. Ieejas maksa uz 10. oktobra koncertu Splendid Palace un 11. oktobra ritmiskās mūzikas pasākumu Palladium ir 10 Ls, biļeteuz koncertu 12. oktobrī Latvijas dzelzceļa vēstures muzejā maksā 7 Ls. Ir iespējams iegādāties arī izdevīgu abonementu uz visiem trim festivāla vakariem, kas maksā 17 Ls.

Koncertu atbalsta ASV vēstniecība Latvijā, Trust for Mutual Understanding un Valsts kultūrkapitāla fonds. Festivāla galvenais komerciālais atbalstītājs ir iRobot.

Vairāk informācijas: www.skanumezs.lv

Foto: Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV