Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Latvijas un Azerbaidžānas kultūras kanoni saplūst projektā "Baltās skaņas"

Easyget.lv, 20.09.2013. 17:02

26. septembrī 19.00 mākslas centrā Totaldobže koncertā „Baltās skaņas. Latvija-Azerbaidžāna” uzstāsies dziedātāja Leila Alijeva, ritma apvienība Pulsa efekts un citi mūziķi, informē koncerta rīkotāja Rebeka Gaiša-Vīksna.
Latvijas un Azerbaidžānas kultūras kanoni saplūst projektā "Baltās skaņas"

Baltās skaņas ir muzikāls dziedātājas Leilas Alijevas iniciēts projekts, kurā tiek sapludināti divu valstu kultūras kanoni– latviešu dainas ar azerbaidžāņu mugam. Projekts pirmo reizi ieskanējās 2012. gada Balto nakšu ietvaros gandrīz teātrī Artelis, taču kā ideja jau ir izskanējusi arī Baku. Ideja satuvināt abas valstis dzima, Leilai viesojoties tēva dzimtenē Azerbaidžānā, kad dziedātāja apjauta, ka sapludinot savu vecāku dzimteņu kultūras pamatus var izveidoties inovatīvs skanējums.

Mugam ir sena tradicionāla mūzika no Azerbaidžānas, kuras pirmsākumi nav tik viegli definējami, jo mugam ir veidojies vairāku gadsimtu garumā. Tā bija un vēl joprojām ir dzirdama Kaukāza un Senās Persijas reģionā. Mugam ir brīva ritmā, melodiska un mikrotoņu sakopota mūzika, kurā liela loma ir improvizēšanas spējām, ar loģisku, noslēdzošu frāzi. Mugam ir intensīva, dinamiska un apziņas transformējoša mūzika, kas iekļauta UNESCO nemateriālajā kultūras mantojumā.

„Baltās skaņas. Latvija – Azerbaidžāna” Totaldobžē izskanēs kā ieskaņas koncerts projekta gaidāmajam koncertam pasaules mūzikas festivālā Porta 9. novembrī. Koncertā piedalīsies Leila Alijeva (vokāls), Ieva Rūtentāle (flauta), Rasa Vītola (kokle), apvienības Pulsa efekts dalībnieki Dzintars Vīksna un Ingus Tazāns (perkusijas), Mārtiņš Dāboliņš no interaktīvās mākslas laboratorijas Savienojums nodrošinās vizuālo noformējumu, par skaņas tīrumu rūpēsies Kristaps Krievs (Dj Krii).

Dziedātājas Leilas Alijevas un apvienības Pulsa efekts sadarbības auglis ārpus Balto skaņu projekta:

Mākslas centrs Totaldobže atrodas Ūnijas ielā 8/2, www.totaldobze.com Koncerts notiks centra 3.stāvā Mazajā zālē. Ieeja bez maksas.

Foto: Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV