Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Sākas nepieradinātās mūzikas festivāla Skaņu mežs koncertu maratons

Easyget.lv, 10.10.2013. 10:32

Šajā nedēļas nogalē izskanēs nepieradinātās mūzikas festivāla Skaņu mežs 11. gadadienas pirmie trīs koncerti
Sākas nepieradinātās mūzikas festivāla Skaņu mežs koncertu maratons

Ceturtdien, 10. oktobrī, plkst. 19:00 Splendid Palace notiks nepieradinātās mūzikas festivāla Skaņu mežs 2013 pirmais koncertvakars, kas veltīts frīdžezam, ekstrēmajai datormūzikai, eklektiskam nu-jazz, digitālam minimālismam un citiem žanriem. Koncertvakars savā programmā ietvers sekojošos mūzikas projektus: desmit mūziķu kolektīvs Jaga Jazzist no Norvēģijas, elektroniskās mūzikas izdevēja un digitālās mūzikas komponista Pītera Rēberga un eksperimentālā metāla novatora, grupas Sunn 0))) dibinātāja Stīvena O’Mellija projekts KTL (Kindertotenlieder), avangarda džeza bundzinieks Viljams Hukers kopā ar ģitāristu Edgaru Rubeni & Ļudas Mockūnas, 20. gs. minimālisma komponists Fils Nibloks uzstāsies uz vienas skatuves ar jaunākas paaudzes digitālā minimālisma mākslinieku Stefanu Matjē.

Vienpadsmitajam izlaidumam Skaņu Mežs ir pasūtījis īpašu darbu Neitam Jangam – uzrakstīt jaunu skaņu celiņu leģendārajai latviešu filmai ‘’Nāves ēnā’’ pēc Rūdolfa Blaumaņa noveles motīviem, kas vēsta par zvejnieku grupiņu, kuru atlūzis ledus gabals nes arvien tālāk jūrā. Radīto mūziku Jangs festivālā atskaņos oriģinālās filmas fragmentu pavadījumā, ar savu ēnu un čukstu muzikālo valodu vēlreiz pārstāstot vienu no eksistenciāli izmisīgākajiem sižetiem latviešu literatūrā.

Piektdien, 11. oktobrī, plkst. 20:00 koncertzālē Palladium notiks festivāla Skaņu mežs otrais koncertvakars, kas veltīts ritmiskajai mūzikai.

VHS un vinila kultūru pielūdzēji un audiovizuālie kolāžisti Demdike Stare uz stundu Palladium koncertzāli padarīs par okulta rituāla norises vietu, šamaniski manipulējot ar kultūrzīmēm un līdz galam nesaprotamiem, taču intuitīvi nojaušamiem tēliem kā rituāla atribūtiem: ritms vienmēr ir bijis būtisks, lai cilvēka ķermenis tam ļautu iekrist transā. Atzītie producenti Endijs Stots un Shackleton aicinās ritmu identificēt ar kustību, taču vairs ne ar ‘’bītu’’, turpretim spāņu projekts Evol nojauks deju mūziku līdz tik psihedēliski pārspīlētām un kailām pamatsastāvdaļām, ka tās vairs nebūs iespējams atpazīt.

Skaņu mežs savus Baltijas valstu pagrīdes deju mūzikas pētījumus šogad turpinās ar projekta Ajukaja/ Mart Avi uzstāšanos. Marts Avi ir igauņu eksperimentālais rokeris un vokālists, kas jau ticis presē nodēvēts par ‘’jauno Skotu Volkeru’’, savukārt Ajukaja darbinātājs ir Rauls Sāremets, mūziķis, producents un ietekmīgs radio dīdžejs.

NMO jeb pilnajā vārdā Navnlaust Mønster Opptog (norv. – bezvārda briesmoņu uznāciens) ir mūzikas projekts, kas fokusējas uz eksotiskām skaņu faktūrām, un tā dalībnieki ir spāņu datormūzikas komponists Rubens Patinjo, kā arī norvēģu bundzinieks Mortens J. Olsens. Mūziķi sava projekta žanru humorpilni nodēvējuši par ‘’militāru kosmosa tehno’’, lai gan patiesībā tas balstās uz smalku akustisku un digitālu skaņu virknējumu radīšanas, paralēli pētot repetitīvu struktūru un skaņas telpiskošanas robežas.

Mārtiņš Roķis eksperimentē ar dažādām elektroniskās mūzikas formām kopš 90. gadu beigām, bet, studējot filozofiju un apgūstot skaņas programmēšanu, viņa interese par skaņas muzikālajiem aspektiem pakāpeniski mazinājusies un interešu priekšplānā izvirzījušās skaņas, ķermeņa un telpas attiecības.

T jeb Toms Auniņš no improvizētās trokšņu mūzikas grupas PuseH PuseW darbojas arī kā solo mākslinieks, un Skaņu Mežā viņš uzstāsies ar programmu, kurā mūziķis caur daiļradi reflektē par paša pēdējo desmit gadu laikā radītajām skaņām.

Sestdien, 12. oktobrī, plkst. 16:00 Latvijas dzelzceļa vēstures muzejā notiks festivāla trešais koncertvakars, kas veltīts laikmetīgajai mūzikai, dark ambient un datormūzikai.

Par koncertvakara galvenajiem tēliem kļūs kamermūzikas skaņas, kuras ir ārkārtīgi reti ir sasniegušas Latvijas koncertzāles vai latviešu klausītāju istabas: neakadēmiskajā avangardā pazīstamās smalkā trokšņa mākslinieces Majas Ratkjes darbi stīgu kvartetam un solo čellam, Eiropā maz atskaņotā, taču leģendas statusu iemantojušā slovāku komponista Milana Adamčiaka grafisko notāciju darbi, franču elektroniskās mūzikas pioniera Luka Ferāri darbs tautieša eRikm izpildījumā, kā arī pasaules slavenā poļu komponista Kšištofa Penderecka kompozīcijas solo vijolei un čellam. Koncertā uzstāsies Spīķeru Kvartets, čellists Ēriks Kiršfelds, vijolniece Marta Spārniņa un Normunds Šnē.

Jaunā komponiste Linda Leimane kopā ar Ēriku Kiršfeldu atskaņos pašas kompozīciju ‘’Tuvplāns’’ elektronikai un čellam.

Koncertvakars tiks papildināts ar vācu datormūzikas autora Markusa Šmiklera, dāmu tumšās elektronikas dueta Ectoplasm Girls, audiovizuālās digitālo performanču grupas Trihars koncertiem, īpašs notikums būs dark ambient radītāja Lustmord uzstāšanās.

Biļetes uz katru no koncertvakariem var iegādāties ‘’Biļešu Servisa’’ kasēs vai arī www.bilesuserviss.lv. Iepriekšpārdošanā tās maksā 7-10 Ls, taču pie ieejas – 10-15 Ls. Ir iespējams iegādāties arī izdevīgu trīs dienu abonementu uz festivālu, kas maksā 17 Ls.

Festivāla Skaņu mežs programma:

10. oktobris, Splendid Palace

19:00 Jan-Peter Sonntag (DE) - audiovizuāla kompozīcija “Pacific Nocturne”
19:40 William Hooker (US) with Liudas Mockūnas (LT) and Edgars Rubenis (LV)
20:50 KTL (AT / US)
21:40 Phill Niblock (US) “FeedCorn Ear”, piedaloties Gunai Āboltiņai.
22:20 Stephan Mathieu (DE)
23:20 Jaga Jazzist (NO)
00:30 Nate Young (Wolf Eyes) (US) skaņu celiņš filmai “Nāves Ēnā’’

11. oktobris, Palladium

21:00 NMO (NO/ES)
21:40 T (LV)
22:40 Andy Stott (UK)
23:40 Ajukaja & Mart Avi (EE)
00:40 Evol (ES)
01:20 Shackleton (UK)
02:20 Martins Rokis (LV)
03:00 Demdike Stare (UK)

12. oktobris, Latvijas dzelzceļa vēstures muzejs

16:00 Milan Adamčiak (SL) grafisko notāciju darbi, izpilda ansamblis Mi-65
17:00 Maja S.K. Ratkje (NO) “Tale of Lead and Light’’, izpilda Spīķeru Kvartets
17:15 Pierre Boulez (FR) “Anthèmes II’’, izpilda Marta Spārniņa un Normunds Šnē
17:40 eRikm /Luc Ferrari (FR) “Les archives sauvées des eaux” (FR)
18:25 eRikm / Luc Ferrari (FR) "Visitation”
19:00 Maja S.K. Ratkje ’To F’’, izpilda Ēriks Kiršfelds
19:20 Linda Leimane (LV) ''Tuvplāns’’, izpilda Ēriks Kiršfelds
19:40 Marcus Schmickler (DE)
20:30 Krzystof Penderecki (PL) “Divertimento’’, izpilda Ēriks Kiršfelds
21:00 Lustmord (UK)
22:00 Ectoplasm Girls (SE)

Foto: Jaga Jazzist. Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV