Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Skaņu mežu noslēgs brīvās improvizācijas pionieris Otomo Jošihide

Easyget.lv, 21.10.2013. 12:53

27. oktobrī plkst. 18:00 Kaņepes Kultūras centrā koncertu sniegs japāņu improvizētās un elektro-akustiskās mūzikas pionieris Otomo Jošihide.
Skaņu mežu noslēgs brīvās improvizācijas pionieris Otomo Jošihide

Šis būs nepieradinātās mūzikas festivāla Skaņu mežs 2013 noslēguma koncerts.

Otomo Jošihide (Otomo Yosihide) ir pazīstams gan ar elektriskās ģitāras improvizācijām, šādā ampluā sadarbodamies ar tādiem mūziķiem kā Džonu Zornu (John Zorn) un Matsu Gustavsonu (Mats Gustafsson), gan kā elektro-akustiskās improvizācijas žanra veicinātājs līdzās Sachiko M un Kītam Rovam (Keith Rowe). Kontrastējot ar elektro-akustiskās improvizācijas ieturēto minimālismu un brīvās improvizācijas izvērsto un savdabīgo romantiku, Jošihide piekopj arī agresīvākus priekšnesumus, kas robežojas ar trokšņu mūziku un tā saucamo ‘’Japanoise’’ - trokšņmūzikas žanru, kas citstarp tiek piedēvēts arī tādiem projektiem kā Merzbow un Masonna. Par kādu no mūziķa priekšnesumiem izdevums „The New York Times” raksta sekojoši: „Tas nebija kā jūsmot par mežu, tas drīzāk bija kā aplūkot koka mizas šķembu zem mikroskopa.” Neatkarīgās mūzikas interneta medijs „Tiny Mix Tapes” savukārt apgalvo, ka „pēdējo trīsdesmit gadu laikā Otomo Jošihide ir nostiprinājis savu reputāciju kā viena no prominentākajām un daudzpusīgākajām figūrām japāņu avangarda mūzikā.”

Līdzvērtīgi vēl kādam šī gada Skaņu Meža viesim - Keidži Haino (Keiji Haino) - Otomo Jošihide ir uzskatāms par, iespējams, Eiropā visatpazīstamāko Japāņu eksperimentālo mūziķi. Jošihide ir dzimis 1959. gadā Jokohamā, un viņa tēvs bija inženieris – iespējams tieši no tēva mūziķis iemantoja zinātkāri par elektroniskām ierīcēm, skolas gados pats uzbūvēdams oscilatoru un radio uztvērēju. Vidusskolas gados viņš iesaistījās vairumā konvencionālu rokgrupu, taču, ietekmējoties no vētraini dzīvojošā frīdžeza saksofonista Koru Abe (Kaoru Abe), ar laiku pārfokusējās uz improvizēto un elektronisko mūziku, izvēlēdamies Japānas avangarda mūzikas scēnu par savu mājvietu. Jošihide ir pazīstams arī kā grupas Gound Zero dibinātājs – kādā brīdī pat lepojoties ar 13 mūziķu sastāvu, astoņu savas pastāvēšanas gadu laikā tā ieguva zināmu popularitāti mūzikas entuziastu vidū, un ar savu ieguldījumu pasvītroja 90. gadu eksperimentālā roka vilni. Sekojot grupas izjukšanai, Jošihide turpināja strādāt ar vairumu žanriski atšķirīgu projektu, piemēram, minimālistiskās elektroniskās mūzikas duetu „Filament” vai relatīvi harmonisko un ekspresīvo grupu „Otomo Yoshihide New Jazz Orchestra”, kā arī, protams, savām solo improvizācijām, kas līdz šim arī palicis par viņa populārāko projektu.

Jošihide ir sadarbojies ar tādiem mūziķiem kā Džims O’Rurks (Jim O’Rourke), Pāls Nilsens-Lovs (Paa Nilssen-Love), The Thing, Merzbow, Pēteru Brocmanu (Peter Brotzmann), Liku Ferrari (Luc Ferrari) un Jazzkamer, kā arī daudziem citiem.

Biļetes uz koncertu būs nopērkamas pie ieejas, un to cena ir 5 Ls.

Koncerts ir daļa no festivāla programmas "Eksperimentālā mūzika no Japānas", un to atbalsta Japan Foundation, kā arī Valsts Kultūrkapitāla fonds.

Otomo Jošihides koncerts ir viens no diviem festivāla Skaņu mežs 2013 noslēguma koncertiem: otrs notiks 26. oktobrī kultūras pilī „Ziemeļblāzma”, un tajā uzstāsies amerikāņu avant-popa dziedātāja Džūlija Holtere.

Vairāk info: www.skanumezs.lv

Foto: Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV