Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Noslēdzas festivāls Skaņu mežs

Easyget.lv, 26.10.2013. 16:28

Šajā nedēļas nogalē notiks nepieradinātās mūzikas festivāla Skaņu mežs 2013 noslēguma koncerti
Noslēdzas festivāls Skaņu mežs

26. oktobrī kultūras pilī ‘’Ziemeļblāzma’’ uzstāsies amerikāņu avant-popa dziedātāja Džūlija Holtere (Julia Holter) un japāņu noizroka apvienībā Fushitsusha, kā arī tiks prezentēts dzejas/ mūzikas projekts ‘’Vārdrūme II’’ ar dzejnieku Jāņa Rokpeļņa, Angeses Krivades un Semjona Haņina piedalīšanos. 27. oktobrī koncertu sniegs japāņu improvizētājs Otomo Jošihide (Otomo Yoshihide), un tas notiks Kaņepes Kultūras centrā.

Augsti vērtētās amerikāņu avangarda popmūzikas dziedātāja Džūlija Holtere (Julia Holter) priekšnesums notiks festivāla Skaņu Mežs 2013 pirmspēdējā koncertvakara ietvaros, sadarbībā ar Red Bull Music Academy. Holteres albumu „Ekstasis” populārais mūzikas portāls pitchfork.com nosaucis par vienu no 2012. gada labākajiem ierakstiem, savukārt viņas jaunais albums kritiķu vidū tiek dēvēts par vienu no 2013. gada spēcīgākajiem. Holteres mūzika tiek salīdzināta ar Keitas Bušas, Cocteau Twins un Grimes veikumiem.

Džūlijas Holteres uzstāšanās šajā Skaņu Meža koncertā tiks papildināta ar dzejas/ mūzikas projekta „Vārdrūme” prezentāciju, kā arī japāņu kulta mūziķa Keidži Haino (Keiji Haino) grupas Fushitsusha uzstāšanos.

Fushitsusha tika dibināta 1978. gadā Japānā. Grupa izjuka 2008. gadā basģitārista nāves dēļ, taču 2011. gadā tā tika atjaunota. Tās mūziku dēvē par psihedēlisku noizroku ar agrīnā vācu krautroka un 60.-70. britu psihedēliskās mūzikas ietekmētu skanējumu, kas robežojas no „pilna uzbrukuma” trokšņmūzikas līdz kontemplatīvām un atmosfēriskām perspektīvām. Grupas cienītāji Fushitsusha priekšnesumus uztver transcendentālu pieredzi, kas balansē starp nihilisma triumfu un apgaismotību, taču tos var uzlūkot arī kā meditācijas par rokmūzikas intuitīvo, zemapziņā un primitīvākajās cilvēka interesēs sakņoto dabu.

Vārdrūme II ir turpinājums Skaņu meža dzejas un skaņas projektam ar tādu pašu nosaukumu. Uzstāsies sekojošie dueti: dzejnieks, atdzejotājs un esejists Jānis Rokpelnis kopā ar Māri Butleru no improvizētās trokšņmūzikas grupējuma PuseH PuseW; multimediālās tekstu grupas Orbīta dalībnieks Semjons Haņins ar kontrabasistu Staņislavu Judinu – vienu no interesantākajiem mūziķiem Latvijas mazskaitlīgās improvizētās mūzikas pagrīdē; Agnese Krivade, kas latviešu lasītājiem sevi pārliecinoši pieteica ar 2007. gadā publicēto dzejas krājumu “Bērnība’’, kopā ar elektroniskās un akustiskās mūzikas komponistu Oskaru Herliņu.

27. oktobrī 18:00 Kaņepes Kultūras centrā koncertu sniegs japāņu improvizētās un elektro-akustiskās mūzikas pionieris Otomo Jošihide (Otomo Yosihide). Otomo Jošihide ir pazīstams gan ar elektriskās ģitāras improvizācijām, šādā ampluā sadarbodamies ar tādiem mūziķiem kā Džonu Zornu (John Zorn) un Matsu Gustavsonu (Mats Gustafsson), gan kā elektro-akustiskās improvizācijas žanra veicinātājs līdzās Sachiko M un Kītam Rovam (Keith Rowe).

Koncertus atbalsta Rīgas dome, Valsts kultūrkapitāla fonds, Trust for Mutual Understanding, Japānas Fonds un ASV vēstniecība Rīgā. Biļetes uz 26. oktobra koncertu ir iespējams iegādāties ‘’Biļešu Servisa’’ tirdzniecības vietās, un to cena ir 10 Ls, savukārt 27. oktobra koncerta biļetes būs iespējams iegādāties pie ieejas KKC, un to cena ir 5 Ls.

Foto: Džulija Holtere. Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV