Ceturtdiena, 02.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds;

20. gadsimta mūzikas dižgari Lielajā ģildē

Easyget.lv, 13.01.2014. 10:53

Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris 17. janvārī plkst. 19.00 Lielajā ģildē aicina doties muzikālā ceļojumā trīs izcilu 20. gadsimta komponistu skaņdarbu pavadībā.
20. gadsimta mūzikas dižgari Lielajā ģildē

Koncerta programmā iekļautie opusi gan pārstāv trīs pilnīgi atšķirīgas skaņu pasaules, taču tajos visos saklausāma dzīva saruna ar klausītāju – vēlme uzrunāt, kaut ko būtisku pateikt vai vienkārši ko interesantu pastāstīt. Bendžamins Britens aicina ceļojumā uz Anglijas austrumu piekrasti, Fazils Sajs piedāvā stāstus par brīnišķām austrumu skaistulēm, Vitolds Lutoslavskis dalās ar mums fenomenāla mūža pieredzē.

Bendžamina Britena “Četras jūras interlūdijas” ir četras simfoniskās epizodes no operas “Pīters Graimss”, kas kļuva par Britena pasaules slavas stūrakmeni. 20. gadsimta, iespējams, ievērojamākais angļu komponists Bendžamins Britens piedzima Ziemeļjūras krastā un turpat Safolkā nodzīvoja lielu daļu mūža. Jūra bija viņa acu priekšā gribot negribot, un jātic, ka šis vīrs jau nu gan zināja, kā salti pelēko viļņu vizmojumu pārvērst mūzikā – jāatzīst, ka tas viņam sanācis vienkārši lieliski.

Fazils Sajs slavu ieguva kā izcili artistisks pianists. Viņa pianistiskās tieksmes iekarot pasauli agri mijās ar vēlmi komponēt. Viņš komponē ļoti ražīgi un daudzpusīgi, nevairoties no dzimtās Turcijas kolorīta mūzikā, un tas labi dzirdams Vijolkoncertā “1001 nakts harēmā”. Opuss veltīts Fazila Saja pastāvīgajai skatuves partnerei – spožajai moldāvu vijolniecei Patrīcijai Kopačinskai, kas uzstājas basām kājām. Nav ziņu par Janas Ozoliņas apavu izvēli koncertos, taču tas gan nojaušams, ka mūs gaida intriģējoša satikšanās ar jaunu, daiļu un brīnum talantīgu latviešu vijolnieci, kas droši vedīs Austrumu pasaku mirguļojošajā un saldi tvanošajā pasaulē.

Visubeidzot Vitolds Lutoslavskis un viņa Ceturtā simfonija. Lutoslavskis bija absolūti unikāla parādība. Gara aristokrāts. Pētāms, taču neatšifrējams un neatkārtojams. Ceturtā simfonija ir viņa pēdējais opuss, kurā mijas netverami skaisti un aktīvi ņirboši posmi. Te Lutoslavska daiļrades pētnieki saskata zināmu līdzību ar vieda vīra parakstu zem darba, kas gan dziļi skar prātu, gan ierosina mūsu garīgo ķermeņu vibrācijas.

Pirms koncerta sadarbībā ar Britu padomi Latvijā no plkst. 18.00 Lielās ģildes Baltajā zālē būs skatāmas īsfilmas ar Bendžamina Britena mūziku. Tās sniegs ieskatu dažādās sadzīves ainās – Anglijas dzelzceļa attīstībā, akmeņogļu raktuvju strādnieku ikdienā, pastmarku ražošanā un pasta vilciena braucienā no Londonas uz Skotiju. Kā kontrasts būs īsfilma – baleta izrāde, kas ir pasaka par īstu mīlestību ar laimīgām beigām. Tāpat dienu pēc koncerta, 18. janvārī, plkst. 16.00 sadarbībā ar kino Splendid Palace koncerta apmeklētājiem būs iespēja apmeklēt dokumentālo filmu par komponistu Bendžaminu Britenu – “Bija tāds laiks…” (Tonijs Palmers, 1979). Uzrādot koncerta biļeti kinoteātra kasē, būs iespējams saņemt atlaidi filmas apmeklējumam. Vairāk informācijas: http://www.splendidpalace.lv/.

Biļetes pieejamas Lielās ģildes biļešu kasē, “Biļešu paradīzes” tirdzniecības vietās un www.bilesuparadize.lv. Informācija par biļetēm: 67213643 vai kase@lnso.lv.

Foto: Bendžamins Britens. Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV