Pirmdiena, 06.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Didzis, Gaidis;

LNSO Čaplina 125. jubileju godinās ar kinokoncertu operā

Easyget.lv, 30.01.2014. 10:52

Tuvojoties visu mīlētāju svētkiem, Svētā Valentīna dienai, Latvijas Nacionālais simfoniskas orķestris kopā ar izcilo amerikāņu komponistu un diriģentu Timotiju Broku dāvās klausītājiem mirdzošu kino un mūzikas piedzīvojumu, kura centrā – nepakļāvīgās daiļavas Karmenas valdzinājums.
LNSO Čaplina 125. jubileju godinās ar kinokoncertu operā

Ja kino mūzikas pasaule būtu smalks restorāns, tad amerikāņu diriģents Timotijs Broks būtu tā šefpavārs un gardēžu etalons. Bagātā pieredze un smalkā radošā izjūta kino mūzikas žanrā nodrošinājusi Brokam stabilu vietu ASV kino mūzikas interpretu plejādē.

10. februārī Latvijas Nacionālā opera pārtaps par greznu kinoteātri. LNSO kinokoncerta pirmajā daļā orķestris Timotija Broka vadībā spēlēs pavadījumu Sesila B. Demila (1881–1959) filmai “Karmena” (1915). Filmas pamatā ir tieši opera, nevis Prospēra Merimē novele, un, iespējams, tāpēc titullomai izvēlēta sava laika izcilā operdīva, mēmā kino skaistule Džeraldīne Ferara (1882–1967). Dona Hozē lomā – Voless Rīds (1891–1923), kuru dēvē par ekrāna perfektāko mīlētāju. Eskamiljo tēlotājam, vēlāk ļoti populārajam kinoaktierim Pedro de Kordovam (1881–1950) šī bija debijas filma. Orķestra partitūras autors ir pazīstamais kinopasaules skaņradis Hugo Rīzenfelds (1879–1939), un viņa darinājumu 1995. gadā restaurējis Timotijs Broks.

Koncerta otrajā daļā skanēs mūzika Čārlija Čaplina kinofilmai "Karmenas burleska”, kas pirmizrādi piedzīvoja arī 1915. gadā. Te darbība rit pavisam citās noskaņās. Sižeta ribu var atpazīt, tomēr pārpratumu un komisku peripetiju rezultātā nobīdes no zināmā ir neizbēgamas. Filmas sākumā uzzinām, ka krodzinieks un kontrabandists Lilass Pastia, izrādās, pavadījis 50 gadus, mācīdamies zagt, un nu cer, ka šo prasmju dēļ viņam piedāvās politisku karjeru. Priekškars veras ar kontrabandistu ierašanos, un pēc tam jau spēj tik ķert darbības līkločus. To visu rotā simpātisks garausu mūlis, mazā mīlīgā Fraskita divdurvju skapja apmērā, īsi duncīši garās zobenmakstīs un citas uzjautrinošas detaļas un tēli. Karmenu atveido daudzu Čaplina filmu dalībniece Edna Pērvaiensa (1895–1958). Lente pārpilna jokiem, kas mūsdienu kontekstā varbūt šķiet naivi un daudz redzēti, taču atcerēsimies, ka skatāmies kino rītausmas opusu, kur Čaplinam dona Hozē lomā ir tikai 26 gadi.

Koncerta sākums plkst. 19.00. Biļetes pieejamas Lielās ģildes biļešu kasē, “Biļešu paradīzes” tirdzniecības vietās un www.bilesuparadize.lv. Informācija par biļetēm: 67213643 vai kase@lnso.lv

Foto: LNSO. Foto (c) Kaspars Teilāns

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV