Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Rit Eiropas Jaunatnes ziemas olimpiādes pirmā darbdiena

Dainis Caune, 14.02.2011. 12:46

Svētdien, 13. februāra, vakarā Čehijas ziemeļu reģiona centrā Liberecā ar oriģinālu ceremoniju tika atklāta 10. Eiropas Jaunatnes ziemas olimpiāde, kurā astoņos sporta veidos piedalās 1 558 atlēti no 44 valstīm.
Rit Eiropas Jaunatnes ziemas olimpiādes pirmā darbdiena

Latvijas delegācijā ir 44 sportisti un tā ir viena no lielākajām delegācijām šajā olimpiādē. Mūsējie startē hokejā (20 dalībnieki), distanču slēpošanā (8), kalnu slēpošanā (6), biatlonā (5), snovbordā (4) un daiļslidošanā (1).

Atklāšanas parādē, kas risinājās Liberecas hallē "Tipsport arena", mūsu komandas karognesējs bija U-17 hokeja izlases kapteinis Roberts Lipsbergs. Sportistus uzrunāja Starptautiskās Olimpiskās komitejas prezidents Žaks Roge un Eiropas olimpisko komiteju asociācijas prezidents Patriks Hikijs. Pēc tam sākās aizraujošs uzvedums, kas dāvāja daudzas pārsteidzošas atklāsmes, atbildot uz jautājumu, ko Čehija devusi pasaulei?

"Oriģināla, ļoti interesanta un izglītojoša programma," atzina Latvijas Olimpiskās komitejas prezidents Aldons Vrubļevskis. "Tāds arī ir viens no šo pasākumu mērķiem - ar sporta palīdzību izglītot. Pēc atklāšanas SOK prezidents Žaks Roge izteicās, ka tā bijusi bagātākā un interesantākā atklāšanas ceremonija no visām, kādas vien viņš jaunatnes olimpiādēs redzējis."

Pēc svētdienas treniņiem, kuros mūsējie atklāja, ka sniegs, kas Liberecā patlaban sastopams tikai slēpošanas trasēs, pēc atkušņiem pārvērties graudainā ledū,.

Šodien – 14.februārī, tūlīt pēc pulksten desmitiem (pēc Latvijas laika) uz ledus iziet daiļslidotāja Alīna Fjodorova. Pl. 10.30 sākas sacensības milzu slalomā meitenēm, kur gandrīz simts dalībnieču konkurencē startē Katrīna Krūmiņa, Beate Bērziņa un Ieva Meldere. Vēl pēc pusstundas 7,5 km distancē klasiskajā solī dosies Natālija Kovaļova, Kristīne Liepiņa un Gerda Āboliņa. Vienos pēcpusdienā sākas 10 km slēpojums klasiskajā stilā puišiem, kurā startēs Mārcis Jakovičs, Arnis Pētersons, Rūdolfs Kļaviņš un Viesturs Eglītis.

Bet 15.30 "Tipsport arena" hokeja turnīra atklāšanas spēle - Latvija pret Krieviju.

Sacensību oficiālā mājas lapa: http://www.eyowf2011.cz/

Eiropas Jaunatnes Olimpiāde vēsture
1987.gadā par godu Nīderlandes Olimpiskās komitejas 75.gadu jubilejai tika sarīkotas Starptautiskās jaunatnes Olimpiskās dienas, kurās piedalījās 800 jaunie sportisti (12 – 17 gadi) no sešām Eiropas valstīm. Jaunatnes pasākuma pamatmērķis un devīze bija „Godīga spēle". Savukārt sporta sacensību programma bija papildināta ar kultūras pasākumiem un Olimpisko spēļu tradīcijām.

Nīderlandiešu ierosme guva starptautisku olimpiskās kustības atzinību.
Sākot ar 1991.gadu katru otro gadu notiek Eiropas Jaunatnes olimpiāde vasaras sporta veidos, bet ar 1993.gadu notiek Eiropas jaunatnes olimpiāde ziemas sporta veidos. Gan sporta veidu klāsta, gan ceremoniju ziņā sacensības līdzinās Olimpiskajām spēlēm. Tajās piedalās 48 Eiropas valstu jaunie olimpieši.

Latvijas jaunatnes komanda Eiropas jaunatnes olimpiādē debitēja 1993.gadā.
Pagaidām Latvijas komanda Eiropas Jaunatnes ziemas olimpiādēs izcīnījusi vienu bronzas medaļu, to paveica Rinalds Kostjukovs (Polija, Šlask-Beskidi. 2009) distanču slēpošanas sprintā.

Foto: Dainis Caune

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV