Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Noslēgusies 13. Rīgas Modes nedēļa

Helija Tetere, 08.11.2010. 09:53

Noslēgusies jau 13. Rīgas Modes nedēļa, kas šoruden risinājās no 3. līdz 6. novembrim. Ar jaunajām PRET-A-PORTER pavasara/ vasaras 2011. modes kolekcijām iepazīstināja Katja Šehurina, Žanete Auziņa, Natālija Jansone, Sarmīte Ostaņeviča, Marija Vlasova, Tanja Pavlova, Atis Artemjevs, Iļja Buličevs, PAVILJONS (Elīza Ceske, Agnese Narņicka, Vita Radziņa, Dace Krieviņa-Bahmane) QooQoo (Aļona Bauska), Narciss (Alise Trautmane), SALT (Indra Salceviča), kā arī ārvalstu viesi - Tiina Talumee, Reet Aus (Igaunija), Giedrius Šarkauskas (Lietuva), Hanna Saren (Somija), POUSTOVIT (Ukraina) un Biryukov ar GALA SHOW (Krievija).
Noslēgusies 13. Rīgas Modes nedēļa

Galerijas:

Rīgas Modes nedēļa sākās ar atklāšanas pasākumu Rīgas Lidostā, kas ir visai netipiska vieta modes skatēm. Vietas izvēli organizatori skaidro ar pasākuma devīzi „Mode visiem!", un lidosta simbolizē vietu, kur satiekas visdažādākie cilvēki. Lidostā modes svētkus ar jaunajām kolekcijām atklāja Natālija Jansone, Giedrius Šarkauskas no Lietuvas un Tiina Talumee no Igaunijas, bet skašu starplaikos par atmosfēru rūpējās dziedātāji Diana Moon un Roberto Meloni.

Natālijas Jansones pavasara/ vasaras 2011. kolekciju „Ruby" raksturo trikotāžas un tīra zīda audumi – viegli krītošas kleitas, blūzes un vestes. Akcents likts uz kolekcijas lietošanas ērtumu, dabiskumu, universālumu – apģērbu piegriezums veidots tā, lai piestāvētu dažāda vecuma un ķermeņa uzbūves dāmām. Tērpi veido lielisku saskaņu komplektā ar jau vairākus gadus modē esošajiem legingiem, taču šoreiz tos ieteicams izvēlēties neitrālus. Toņi – balts, melns, vīna sarkans, pelēks. Bonuss – izteiksmīgas auduma jostas.

Lietuvietis Giedrius kolekcijai „Čaplins" iedvesmojies no groteski haotiskā dzīves ritma. Lai gan sākumā solīti melnbalti toņi, kolekcija pārsteidz ar plašu krāsu dažādību, atklājot tās Giedrius iecienītajā lina audumā. Vīriešiem – žaketes ar harēma stila biksēm, sievietēm – žaketes ar romantisku volānu kleitām. Kā sieviešu, tā vīriešu tērpu vienojošais elements ir Čaplina stila katliņcepure. Iespējams, modes fani, būs pamanījuši Giedrius kolekcijas sakritības ar Džona Galiāno vīriešu pavasara/ vasaras 2011. modes kolekciju, kurš arī iedvesmojies no slavenās mēmā kino zvaigznes. Vai Giedrius aizņēmies idejas, spriest katram pašam, tomēr mēdz būt arī tā, ka domas lido. Toņi – džinsu zils, violets, lillā, pelēks.

Sievisķīgā Tiinas Talumees kolekcija „Republikas sieviete" iepriecina dāmas ar pirmskara un kara laika stila tērpiem – kleitām, kostīmiem, mēteļiem. Greznība, svinīgums, šiks – vārdi, kas raksturo Tiinas kolekciju Īpaši akcentēta plecu daļa, šauras roku piedurknes, spīdumiem bagāti audumi un svārku daļa, kas labu sprīdi nosedz ceļgalus. Toņi – melns, koši zils, sudrabs. Bonuss – dekoratīvas cepures.

Tradicionāli, vairums Rīgas Modes nedēļas skates tika demonstrētas Radisson Blu Hotel Latvija „Omega" zālē. Trīs dienu skašu parādi grupas „Triānas parks" pavadībā ar zīmolu QooQoo atklāja daudzsološā modes dizainere Aļona Bauska. Kolekciju „Galaktiskā dārzniecība" veido ne tikai QooQoo trumpis – legingi, bet arī saskaņoti topi, vestes, svārki un tunikas. Kolekcijas toņi ir pavasara/vasaras sezonai atbilstoši un, tēlaini izsakoties, tā vien atgādina kūstošu zemeņu saldējumu jaukā dienā pie jūras. Visi QooQoo darinājumi veidoti īpašā apdrukas tehnikā, integrējot grafisko dizainu audumā. Toņi – gaiši zils, gaiši rozā, lillā, oranžs. Bonuss – Ringla zīmola apavi, kur katrs pāris veidots vienā eksemplārā.

Arī Narciss nebeidz pozitīvi iepriecināt, šoreiz – eleganti lakoniskā sievišķības devā. Kolekcijai „Laika plīvuri" modes māksliniece Alise Trautmane iedvesmu smēlusies dzīvībā, ko kristalizē dzintars, audumu toņus izvēloties maigi zilās un pelēkbrūnās nokrāsās. Kolekciju veido kleitas, svārki un blūzes, šūdināti no dabiskiem, tradicionāliem audumiem – zīda, kokvilnas, viskozes, tomēr kādā no tērpiem izmantots arī audums, kura sastāvā ir 7 % metāls. Uzmini nu, kurā no kleitām tas iešūts? Bonuss - no akmeņiem un gliemežvākiem darināti aksesuāri, kas pārklāti ar caurspīdīgu plastiku.

Igaunietes Reet Aus kolekcija darināta, vecu pārveidojot par jaunu. Ne tik tradicionāli pavasara/ vasaras sezonai kolekcijā izmantots džinsa audums, precīzāk – sīku džinsa gabaliņu mozaīka. Kleitas bez lencēm, svārki un topi – grunge stilā, ko papildina zemes toņu platmales. Toņi – džinsa zils, pelēks. Interesanti, ka pavasarī demonstrētā rudens/ ziemas 2010. kolekcija bija pretēji – ļoti vasarīga.

Modes māksliniece Žanete Auziņa tradicionāli demonstrē jaunākās kolekcijas Rīgas Modes nedēļā, un arī šī reize nebija izņēmums. Arī Auziņas tērpu kolekcija, lai gan pvasara/ vasaras, ir pietiekami universāla, lai to turpinātu valkāt arī rudenī un ziemā. Kolekcija "The Dreams Show" veidota, idejas smeļoties no 21. gadsimta pasaules atspoguļojuma. Mūsdienīgi, pat futūriski toņi, faktūra un silueti. Bonuss – Andra Kačanovska veidotais grims un matu sakārtojumi.

Modes zīmols Paviljons šogad pārstāvēts, apvienojoties četrām dizainerēm – Elīzai Ceskei, Agnesei Narņickai, Vitai radziņai un Dacei Krieviņai – Bahmanei. Kolekcija „Absints" simbolizē bohēmu, krāšņumu un sievietes - burves dabu. Dabiski audumi – zīds, kokvilna, vilna kombinācijā ar mežģīnēm, auduma krokām un izšuvumiem. Izteikts mini, atklātas formas un pikantas detaļas – pielāgojot sievieti no fejas līdz raganai. Kolekcija tika demonstrēta, pieskaņojot skates dekorācijas un efektus – absinta zaļuma apgaismojumu, dūmus un bohēmiskus rekvizītus – galdu, metāla svečturi un traukus. Bonuss – melnas tīkliņzeķes ar caurumiem.

Nebūs melots, ka šī rudens Rīgas Modes nedēļa atpazīstama ar skaļiem notikumiem, kas tieši neattiecas uz modi. Proti, modes svētku atklāšanā, kāds vīrs bija ieradies, tērpies spilgtā t-kreklā ar uzrakstu "Atis Artemjevs, atdod parādu!". Diezgan laba reklāma Ata modes skatei, ko? Un patiesi, Artemjeva jaunās kolekcijas skate bija viena no apmeklētākajām Rīgas Modes nedēļā. Strādājot pie kolekcijas, Artemjevs vēlējies panākt aktuālus tērpus, pielietojot vecmodīgas apģērbu darināšanas metodes. Kolekciju raksturo vieglas, krītoši caurspīdīga auduma kleitas ar izteiksmīgām detaļām, tiesa - Artemjeva darinātie tērpi, nebūs ikdienai. Toņi – melns, krēma, dzeltenzaļš. Bonuss – lielas, dekoratīvas bantes.

Ukraiņu dizainere POUSTOVIT kolekciju veidojusi, smeļoties idejas no 20. gs. 30-50to gadu itāļu kino, īpaši – no slavenās Fellini filmas "Kabīrijas naktis". POUSTOVIT piedāvā platus svārkus, bikškostīmus, topus, kas darināti no dabiskiem audumiem. Kolekciju papildina tādi dekoratīvi elementi kā mežģīnes, priekšauta tipa volāni un spīdīgi fliteri. Toņi – balts, pelēks, spilgti sarkans. Bonuss – masīvas kaklarotas.

Neapšaubāmi par Rīgas Modes nedēļas kulminējošo skati uzskatāma Katjas Šehurinas modes zīmola Katyakatya Schehurina jaunā pavasara/ vasaras 2011. kolekcija. Šoreiz emocijas sita augstu vilni gan sajūsmā, ko izraisīja Šehurinas sievišķīgie tērpi, gan šokā, kad no zāles tika izraidīta pazīstamā modes blogere Agnese Kleina. Kolekcijas daļu raksturo tīra sievišķība – mežģīnes, smalki, dabiski audumi, pasteļa toņi, savilkumi un gaisīgums. Īsts karstas vasaras apģērbs, galvenokārt, piedāvājot kleitas, tomēr praktiskās dāmas būs priecīgas par harēma stila biksēm. Priecē pārdomātība detaļās – lauru vainaga iedvesmoti izšuvumi, mežģīņotas svārku malas, spārni plecu daļā un krustotas lences kleitām mugurpusē. Kolekcija veidota sadarbībā ar zeķu zīmolu "Sock Box", kura dizainētās zeķes ar tērpiem veidoja romantisku komplektu. Kā punkts uz i visus pārsteidza noslēdzošais kāzu tērps ar izteikti kuplu svārku daļu, sīku auduma podziņu rindu un, protams, šķīstības simbolu – plīvuru. Bonuss – galvas rotas ar auduma rozēm un pusdārgakmeņiem.

Rīgas Modes nedēļu noslēdza krievu dizainera Birjukova GALA SHOW. Modes mākslinieku iespaidojusi Baltijas neskartās pludmales – jūra, smiltis un putni. Šīs atskaņas nevar nepamanīt viņa radītajos tērpos, kur gluži pa slāņiem redzams, ko simbolizē tērpi un to detaļas. Toņi – balts, smilšu, zils, melns. Bonuss – skaņu efekti un mūzika, kas veiksmīgi pieskaņota katram tērpam.

Turpat, Radisson Blu Hotel Latvija foajē, modes baudītājiem bija iespēja aplūkot interneta veikala Creative Latvia prezentāciju. Creative Latvia piedāvā iegādāties QooQoo, Šeilas, Elīzas Ceskes, Vitas Radziņas un daudzu citu latviešu dizaineru darinājumus. Paralēli modes skatēm, šoruden tika rīkots arī nebijis Rīgas Modes festivāls, kas atšķirībā no pamata programmas, bija pieejams plašam publikas lokam.

Dizainere - Aļona Bauska, zīmols - QooQoo, foto - Baltijas Modes federācija

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV