Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Izdota Aīdas Rancānes grāmata „Maskas un maskošanās Latvijā”

Andris Kapusts, 17.02.2009. 15:01

Latvijas Universitātes Filozofijas un socioloģijas institūts ir izdevis Aīdas Rancānes grāmatu „Maskas un maskošanās Latvijā”. Grāmata sagatavota ar Valsts pētījumu programmas „Letonika: pētījumi par vēsturi, valodu un kultūru” atbalstu.
Izdota Aīdas Rancānes grāmata „Maskas un maskošanās Latvijā”

Grāmatā aplūkotas latviešu tradicionālās maskas un maskošanās rituāli, pievēršoties to jēgas un nozīmes skaidrojumiem. Lai gan mūsdienās maskošanās vairs nav tikai reliģiski mitoloģisko priekšstatu nosacīta, būtisks ir tās sociālais raksturs, tomēr tajā var saskatīt noteiktu priekšstatu sistēmas, kas saistās ar Cita esamības klātbūtni mūsdienu Eiropas kultūras eksistences telpā. Arī maskošanās fenomena pētniecība mūsdienās norisinās citā līmenī, antropoloģisko studiju ietvaros maskošanās jēga tiek meklēta socioloģiskos un simboliskos kontekstos. Šāds skatījums raisa diskusijas par to, ka paralēli stingrajai un noteiktajai Eiropas domas tradīcijas līnijai, kas lielā mērā saistās ar racionalitāti, garīgās telpas veidošanā iesaistīti arī priekšstati un ticējumi, kas sakņojas pirmskristietiskajās reliģiski mitoloģiskajās idejās.

Grāmatā maskošanās aplūkota reliģiskā, filozofiski teorētiskā un sociālā aspektā. Tajā piedāvāta iespēja iepazīties ar materiāliem par latviešu tradicionālajiem masku gājieniem, ko autore atklājusi Latviešu folkloras krātuves, Latvijas vēstures institūta un Latvijas Nacionālā vēstures muzeja arhīvos. Interesantas un latviešu kultūras pētniecības kontekstā nozīmīgas ir grāmatas beigās apkopotās intervijas ar cilvēkiem, kas uztur maskošanās tradīciju Latvijā. Teorētiskais materiāls bagātīgi ilustrēts ar fotogrāfijām.

Šī grāmata ir unikāls pētījums, kas ir nozīmīgs devums latviešu kultūras tradīcijas pētniecībā un piedāvā interesantu skatījumu uz vienu no būtiskiem šīs tradīcijas fenomeniem – maskošanās skaidrojumu mūsdienu Latvijas kultūras un sociālās dzīves procesu kontekstā.

Sīkāku informāciju par grāmatu var iegūt vēršoties pie LU FSI informācijas kabineta vadītājas Artas Jānes, tel. 67229208.

Grāmatas atklāšanas svētki ar masku grupu līdzdalību notiks 2009. gada 20. februārī plkst. 12.00 izstāžu zālē „Rīgas mākslas telpa” Kungu ielā 3 (zem Rātslaukuma).

Aicināti visi interesenti.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV