Sestdiena, 18.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Inese, Inesis, Ēriks;

"Rīgas Galerijā" būs skatāma Ivara Poikāna darbu izstāde

Rīgas Galerija, 28.02.2009. 17:04

No 12. marta līdz 4. aprīlim "Rīgas Galerijā" skatāma Ivara Poikāna gleznu izstāde - Natura Morte/ Jaunie darbi un retrospekcija.
"Rīgas Galerijā" būs skatāma Ivara Poikāna darbu izstāde

Ivars Poikāns – reta parādība latviešu mākslas scēnas kontekstā – mākslinieks ar noturīgu interesi par sociālajiem procesiem.
 
Izstādē "Rīgas Galerijas" abos stāvos tiks eksponētas 18 gleznas, kas veido Ivara Poikāna daiļrades zelta fondu. Tā ietvers autora daiļrades posmu kopš 1993. gada un demonstrēs gleznu izlasi – SLĪCĒJU GLĀBŠANA 1996, ATPŪTA 2003, SAEIMA 2003. u.c. kā arī 8 pēdējā gadā radītos darbus.

Ivara Poikāna talants balstās spējā pārcelt „dzīves banalitātes” - „dzīves atklāsmju” līmenī.

Autora paradoksālā domāšana ikdienas valodā iesakņojušās tautas gudrības - „visi vienā laivā”, „slīcēju glābšanās - pašu rokās ” „...saiet bietē” u.c. tēlaini pārliecinošos, vizuāli krāšņas ainas. Tas, ka gleznu centrālie tēli ir reālas politiskas un sociālas dzīves figūras, piešķir mākslas darbiem universālu raksturu.

Jaunākajos darbos autors abstrahējas no konkrētu personāžu portretējumiem un pievēršas NATURA MORTE / KLUSĀ DABA. Tā nav pirmā mākslinieka vēršanās pie FLORAS pasaules - augi, augļi un dārzeņi „Poikāna stilā” arī iepriekš bija nozīmīgi autoram. Šajā gadījumā „augļu dzīvei” piešķirta nedaudz astrāli šizofrēniska ievirze.

Pats Ivars Poikāns šajā sakarā atceras sava skolotāja Jāņa Rozentāla Rīgas mākslas skolā Arnolda Griķa vārdus: „Bērni, ja ko nesaprotat, tad skatieties dabā...”
 
 
„Sarkandaugavas puika.” (pašdefinējums)

Ivars Poikās dzimis 1952. g. 24. oktobrī Rīgā.
1964. – 1972  J. Rozentāla Rīgas mākslas vidusskolu .
1975.-1976. Latvijas Valsts Mākslas akadēmijas glezniecības nodaļā.
no 1977.gada piedalās Izstādēs.
198.gada Latvijas Mākslinieku savienības biedrs
1988.gads leģendāras izstādes LETTISCHE AVANTGARDE / LATVIEŠU AVANGARDS Rietumberlīnē.
2001.g. RUDENS izstādes balva.
Līdz šim Rīgas Galerijā notikušas trīs Ivara Poikāna personālizstādes - 1993., 1996.,1999.
Gleznotājs grafiķis daudzu nozīmīgu izstāžu dalībnieks Latvijā un ārzemēs.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV