Sestdiena, 27.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne;

Valmieras Drāmas teātrī top Šekspīra komēdija „Divpadsmitā nakts”

Zane Peļņika, 13.03.2009. 11:51

30. aprīlī Valmieras Drāmas teātrī paredzēta pirmizrāde Šekspīra komēdijai „Divpadsmitā nakts” igauņu režisora Andresa Lepika iestudējumā. Līdz ar to turpinās krāšņa tradīcija – ik gadu iestudēt kādu visu laiku izcilākā dramaturga lugu. Šogad pirmizrāde paredzēta tieši nedēļu pēc Šekspīra dzimšanas dienas. Skatītājiem jau šobrīd ir iespēja iegādāties biļetes uz 2. un 3.maija izrādēm.
Valmieras Drāmas teātrī top Šekspīra komēdija „Divpadsmitā nakts”

Pēc traģēdijām „Karalis Līrs” un „Hamlets” teātris šosezon izvēlējies pievērsties vienai no līksmākajām un romantiskākajām Viljama Šekspīra lugām, kurā notiek nepārtraukta mānīšanās, pārģērbšanās un pārpratumi.

Teiksmainās Ilīrijas krastā pēc kuģa avārijas nonāk Viola un, lai drošāk varētu doties dvīņubrāļa Sebastiana meklējumos, pārģērbjas par jaunekli Cezario. Viltus Cezario iemīlas pilskundze Olīvija, kuru mīl Ilīrijas hercogs Orsino, pret kuru savukārt nespēj palikt vienaldzīga Viola... Kamēr augstdzimušie mīlētāji dzenas viens otram pa pēdām, savas un citu sirdslietas kārto arī Olīvijas pils ļaudis: Marija, sers Tobijs un sers Andrejs, pie reizes veikli mānīdami uzpūtīgo pils pārvaldnieku Malvolio.

Režisors Andress Lepiks sola, ka jautrības iestudējumā netrūks, bet galvenais – nebūs nekādas moralizēšanas: „Ja sākumā sastopam vientuļas, sašķeltas dvēseles un lauztas sirdis, tad beigās dejo vismaz divi, ja ne trīs laimīgi laulātie pāri. Taču āksts Feste dziesmā cildina pašu dzīvi (nevis laulību!) - luga un izrāde ir slavinājums dzīvespriekam un aicinājums dzīvot ar vaļā acīm: Hei-ho! Draugi! Ņemiet no šodienas visu!”.

„Ievērojiet, ka šajā zemē – Ilīrijā – visas izrādes laikā notiek vai svētki, vai līksmošana, vai savas nabas apbrīnošana. Luga mutuļo no prieka alkām un skar divas renesanses laika pamatidejas. Viena no tām vēsta, ka viss mainās un ir izmaināms, otra – ka visa pasaule ir teātris.”

Lomās: Elīna Vāne vai Inga Siliņa, Māris Bezmers, Ilze Lieckalniņa vai Ieva Puķe, Aigars Apinis, Ilze Pukinska vai Inese Ramute, Rihards Rudāks, Arnolds Osis, Januss Johansons, Krišjānis Salmiņš, Mārtiņš Meiers, Juris Laviņš, Paulis Nimrods, Kārlis Neimanis un Ivars Vanags.

Andresa Lepika vārds Valmieras teātra cienītājiem nav svešs – 2006. gadā viņš iestudēja Andrusa Kivirehka komēdiju „Igauņu bēres”, kas joprojām ir skatītāju iemīļota izrāde.

„Divpadsmitās nakts” scenogrāfiju veidojis Aigars Ozoliņš, kostīmus – Anna Heinrihsone, bet mūzikas autors ir komponists Emīls Zilberts.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV